Farkındalık eğitimleri istihdamda etkili
Türkiye Down Sendromu Derneği ve Compass Group Foundation tarafından “Herkesin Yeri Var” projesiyle bugüne dek 26 firmadan bin 372 katılımcıya ücretsiz farkındalık eğitimleri ve atölye çalışmaları sunuldu. Proje kapsamında 12 Down sendromlu bireye de istihdam sağlandı.
Yasalar çerçevesinde 50’den fazla çalışanı olan şirketlerin iş gücünün yüzde 3’ünün, kamu kurumlarında ise yüzde 4’ünün engelli havuzundan istihdam sağlaması gerektiğine dikkat çeken Türkiye Down Sendromu Derneği Genel Sekreteri Fulya Ekmen şunları kaydetti:
“Elimizde net veri olmamakla birlikte şu an için engelli bireylerin istihdam oranının yüzde 1,23 seviyelerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu grup içinde Down sendromlu bireylerin sayısı da azımsanmayacak seviyede. Bunun başlıca nedenleri arasında ise destekli istihdam uygulamaları ve bunların başarısı hakkındaki bilgi eksikliği, Down sendromlu bireylerin kapasitesi hakkındaki farkındalık eksikliği ve süreci yönetecek insan kaynağı eksiliği bulunuyor. Bu durum onların topluma dahil olmaları, daha bağımsız hale gelmeleri ve nihayetinde de iş hayatına katılmalarının önünde bir engel oluşturuyor.”
MUTLULUĞUNU ANLATTI
Herkesin Yeri Var projesi kapsamında bir giyim mağazasında satış temsilcisi olarak istihdam edilen Sude İrem Akyıldız, iş hayatında aktif olarak yer almanın mutluluğunu dile getirerek “21 yaşındayım ve beş aydır çalışıyorum. Sabah kalktıktan sonra hazırlanıp otobüse biniyor ve çalıştığım mağazaya geliyorum. Mağazadaki arkadaşlarıma günaydın deyip daha sonra mesaime başlıyorum. İşime ilk kabinlerden başlıyor, daha sonra denenmiş tişörtleri katlayıp yerlerine yerleştiriyorum. Bunun yanı sıra etiket yapıştırıp alarm da takıyorum. Herkesin iş hayatında yer var.” diye konuştu.