27 Aralık 2024 Cuma
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Farklı tarif arayanlar dikkat! Mardin yöresine ait bu tatlıyı yiyen bir daha unutmuyor…

Medeniyetlerin beşiği olarak anılan Mardin, yöresel yemekleriyle de ön plana çıkıyor. Mardin mutfağında birbirinden lezzetli birçok yöresel tarif bulunuyor. Bu tariflerden biri olan kahiye tatlısı, hem lezzeti hem görüntüsüyle yiyenleri âdeta mest ediyor.

Farklı tarif arayanlar dikkat! Mardin yöresine ait bu tatlıyı yiyen bir daha unutmuyor…

Mardin'e özgü bir tatlı olan kahiye tatlısı, şerbetli tatlı türlerinden biri. Yapılışı ve görüntüsü katmeri andırsa da içerik olarak oldukça farklı bir tarif. Ayrıca pratik bir tarifi olan bu tatlıyı evinizde bulunan malzemeler ile kolaca yapabilirsiniz. Kahiye tatlısını sıcak olarak servis ederek sevdiklerinize ve misafirlerinize çok özel bir lezzet deneyimi yaşatabilirsiniz. İşte çıtır çıtır lezzetiyle damaklarda iz bırakacak Mardin'den kahiye tatlısı...

Malzemeler

Hamuru için malzemeler

Dilerseniz hamuru hazırlamak yerine hazır baklava hamuru da kullanabilirsiniz.

  • 2 su bardağı un
  • 2 çay bardağı su
  • Bir miktar tuz(Tuzu hamurun içerisine çok az koymanız gerekir.)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Hamuru kızartmak için ayrıca yeteri kadar sıvı yağ

Şerbet için malzemeler

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 bardak su
  • 5 damla limon suyu

İç harcı için malzemeler

  • 2 su bardağı tuzsuz peynir(Künefe peyniri veya tuzsuz peynir olabilir.)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 5 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Farklı tarif arayanlar dikkat! Mardin yöresine ait bu tatlıyı yiyen bir daha unutmuyor… - Resim : 1

  • Derin bir kaba unu koyun ve ortasını havuz gibi açın.
  • Havuza sıvı yağ ve tuzu ekleyin. Daha sonra yavaş yavaş su ilave ederek yoğurun.
  • Hamuru baklava hamuru kıvamına gelene kadar yoğurun ve ardından dinlenmesi için kenara alın.
  • Sos için bir tencereye suyu ve şekeri ekleyin. Ocağın altını orta ateşte açarak sosu kaynatın. Kaynayıncaya kadar ara ara karıştırın.
  • Şerbet kaynadıktan sonra üzerine 5 damla limon suyu ekleyin ve ılıması için kenara alın.
  • Yaklaşık 45 dakika kadar beklettiğiniz baklava hamurunu ceviz boyutunda parçalara ayırın.
  • Ayırdığınız hamur parçalarını oklava yardımıyla incecik açın.
  • Bir tavada tereyağını eritin.
  • Peynir ve şekeri bir kasede iyice harmanlayın.
  • Yufkaların üzerine önce tereyağını sürün. Daha sonra yufkaların orta kısmına peynir ve şeker karışımından koyun. Yufkaları kare veya üçgen şeklinde kapatın.
  • Geniş bir tavaya biraz sıvı yağ koyup yağı kızdırın.
  • Sıkıca kapattığınız yufkaları dikkatlice kızgın yağda kızartın.
  • Yufkaların iki tarafı da tamamen kızarınca tatlıyı geniş bir tabağa alın.
  • Üzerlerine hazırladığınız şerbetten gezdirin.
  • Dilerseniz tatlının üzerini Antep fıstığı ile tamamlayabilirsiniz. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun!
Mardin Tatlı