Fatih Sultan Mehmet'in ölümü nasıl oldu? Yıllar sonra ortaya çıktı
İstanbul'u fetheden Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in ölümüyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. 1481'de hayatını kaybeden Fatih'in naaşı nasıl taşındı ve defnedildi?
Fatih Sultan Mehmet, 30 Mart 1432’de doğmuş ve 3 Mayıs 1481’de ölmüştür, Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahıdır. Tarihî kaynaklarda ismi Muhammed şeklinde geçer.İlk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451’den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü.
Fatih Sultan Mehmet, 21 yaşında İstanbul’u fethederek 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu’na son verdi ve bu olay birçok tarihçi tarafından Orta Çağ’ın sonu Yeni Çağ’ın başlangıcı olarak kabul edildi. Fetih’ten sonra Fethin Babası anlamına gelen “Ebû’l-Feth” Osmanlı Türkçesi ile daha sonraki dönemlerde ise “Çağ Açan Hükümdar” ve “Kayser-i Rûm” unvanları ile anıldı.
Fatih Sultan Mehmet 3 Mayıs 1481 yılında Memlukler üzerine sefere çıktığı bir sırada bugün Gebze tarafında bulunan Tekfur Sarayı civarında hayatını kaybetti. Fatih'in naaşının defnedilemediği ve çürüdüğü ortaya çıktı.
Tarihçi İsmail Hakkı Uzun Çarşılı olayı şöyle anlatıyor:
"Bu olaylar cereyan ederken ölümünü müteakip cesedi saraya nakledilmiş olan İstanbul Fatihinin naşının üzerinde üç gün üç gece mum yanmadığı Kapucular Kethüdası vasıtasıyla İstanbul Muhafızı İshak Paş a'ya bildirildiğinden Paşa'nın emri üzerine teneşirine mum yakılmıştır.
Fatih Sultan Mehmed'in gasl edilmesi de elemli olmuştur. Yazın sıcağında on günden ziyade elbisesi ile kapalı kalan ceset koktuğundan yanına kimse gidememiş, Baltacılar Kethüdası Kasım ile anın usta dediği tahnit memuru ölüyü beraber soyup dahili ahşasını çıkartmak suretiyle mumyaladıktan sonra kefenlemişler ve sonra da merasimle defnedilmiştir."
Uzunçarşılı'nın bu bilgiyi dayandırdığı Arşiv'de geçen ifadeler de şöyledir:
"O halde Hünkâr müteveffa oldu üzerinde üç gün üç gece mum yanmadı, Vardım Kapucular Kethüdasına söyledim. Dahi İshak Paşa'ya söyledi, emreylediler, mum yaktılar. Rayihası ucundan (yüzünden) kimse yanına varmadı. Ben fakir usta ile bilece içini ayırtladım. Bu zikr olan sözleri kethüdamız dahi bilür..."
ERHAN AFYONCU: ŞEKER HASTALIĞINDAN ÖLMÜŞ OLABİLİR
Tarihçi Erhan Afyoncu, Tarihin Arka Odası'nda Fatih Sultan Mehmet'in vefatını şöyle anlatıyor:
"Gizlice cenaze alınıyor. Karşıya Topkapı Sarayı'na getiriliyor. Sadrazam Mehmet Paşa, Cem Sultan ve İkinci Beyazıt'a ulak gönderiyor. Birisi Amasya'da birisi Konya'da. Asker haber alıyor. Vezir-i Azam'ı öldürüyor. Cem Sultan taraftarlarını öldürüyor. Büyük bir kaos çıkıyor. Mayıs ayı sıcak. O sırada Fatih Sultan Mehmet'in cenazesi Topkapı sarayında unutuluyor."