Fatura kirayı geçiyor
Sanayiciler kur dengesizliğinin ve artan nakliye maliyetlerinin tam yansımadığını belirtti. Restoran sahipleri ise cirolarının biraz düşmesi durumunda elektrik faturasının kirayı geçebileceğini belirtti
Laleli ve Merter’de Semco markası altında hazır giyim üretimi ve 20 ülkeye ihracat yapan Özbayrak Ailesi'nin ikinci nesli hizmet sektöründe Sırbistan'da edindikleri tecrübeyi İstanbul'a taşıdı. İstanbul'un son dönemdeki gözde semtlerinden Fişekhane'de Ferida adında bir restoran açan Orhan Özbayrak ve Semih Özbayrak kuzenler ile son dönemde yaşanan fiyat artışlarının yeme-içme sektörüne etkisini konuştuk. Altı ay önce restoranı 3.5 milyon lira maliyetle ile açtıklarını ancak birçok malzeme dövize endeksli olduğu için ilave yatırımlarla şu günlerde bedelin 5 milyon lirayı bulduğunu kaydeden Semih Özbayrak, açıldıkları gün ile bugün arasında mutfak maliyeti anlamında yüzde 100 fark olduğunu söyledi.
MUTFAK BİLDİĞİNİZ GİBİ DEĞİL!
Son dönemde esnafın en çok şikâyet ettiği konuların başında elektrik faturaları geliyor. Bu konuda bir düzenleme de yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 1 Mart itibarıyla indirimleri devreye alacaklarını geçen hafta duyurdu. Yeme içme sektörünü konuşurken Özbayrak kuzenlere elektrik faturalarını da sorduk. Semih Özbayrak, Ferida'nın kirasının cirosuna endeksli olduğunu, ciro biraz düşerse halihazır gelen elektrik faturasının kira giderini geçeceğini ifade etti. Restoranda elektrikten kısma gibi bir durumlarının söz konusu olamadığını kaydeden Özbayrak, “En çok elektrik tüketen yer mutfak yani fırın. Burada yemek yapılıyor o yüzden sürekli çalışmak zorunda. Hava perdesi dışında ışıklar vs. o kadar etkilemiyor. Ama hava perdesini kaldırdığımızda içerisi hemen soğuyor.” dedi.
MALİYETLER YÜZDE 100 MENÜ YÜZDE 62 ARTTI
Özbayrak, mutfak maliyetleri yüzde 100 artmasına karşın eylülde sonbahar menüsüne geçtiklerinde yüzde 20 fiyat artışı yaptıklarını, kış menüsünde de bu oranın yüzde 35 olduğu bilgisini verdi. Buna göre yaz döneminde 100 lira olan bir menü şimdilerde 162 lira. Restoranda 35 kişinin istihdam edindiğini belirten Semih Özbayrak, sorularımız üzerine ayrıca şu bilgileri aktardı: “Ferida babaannemizin ismi. Feridenin aslında bizim orada (Sırbistan) söyleniş şekli. Kuru eti Sırbistan'da Türklerin yoğun yaşadığı Yeni Pazar'dan getiriyoruz. İlk açtığımızda 2-3 ay sistemi oturtmaya çalıştık. Sırbistan'daki otelimizden aşçı getirterek Balkan yemeklerini öğrettik.”
ÖZELLİKLE PROFİTEROL YEMEĞE GELEN VAR
Menülerin hazırlanmasında ünlü şef Murat Bozok ile de çalıştıklarını anlatan Semi Özbayrak, “Çok ilginç bir şekilde sadece profiterol yemeğe gelen misafirlerimiz oluyor. Akşam yemeği saatinde çıktığı için o saatte gelin diyoruz, bekleyenler bile oluyor.” dedi. Müdavim olarak nitelendirdikleri misafir oranının yüzde 60 olduğunu anlatan Orhan Özbayrak da, 'Ferida Brasserie' olarak yurt dışına da açılarak, hizmet ihracatına katkı sağlamak istediklerini ifade etti. Semih Özbayrak bu hedef hakkında detay verdi: “Arap yarımadasında Dubai, Avrupa'da Londra ve ABD'de Los Angeles hedef bölgelerimiz. Buralarda da şef Bozok'la devam etmek istiyoruz."