Faydasını duyan manava koşuyor! Bu meyveyi yiyen asla kabız olmuyor...
Muşmula öyle bir meyve ki seveni de çok sevmeyeni de. Ancak öyle faydaları var ki duyunca sevmeseniz de yemek isteyeceksiniz. İşte kış aylarının vazgeçilmez meyvesi muşmulanın sağlığımız için faydaları…
Gülgiller ailesinin bir üyesi olan muşmula ağacı, kendiyle aynı ismi taşıyan meyveler veriyor. Halk arasında döngel, töngel, ezgil ve beşbıyık gibi isimlerle de tanınan muşmula, diğer meyvelerden kolayca ayrılabilen bir görüntüye sahip. Olgunlaşınca görülen kahve tonlarında rengi, içerisindeki bolca çekirdeği ve yumuşacık yapısıyla kendine has yapısıyla hemen tanınıyor. Ülkemizde en çok Karadeniz ve Marmaris bölgelerinde yetişen muşmula, onlarca faydasıyla insan sağlığı için adeta bir şifa kaynağı. Muşmulanın faydaları hakkında her şeyi sizler için haberimize taşıyoruz…
MUŞMULANIN FAYDALARI
Besin lifi, demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, folik asit… İnsan sağlığı için faydalı ne varsa muşmulada mevcut. Yararlı mineral deposu muşmulanın faydaları ise şöyle:
Bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlık sorununa çare oluyor
Daha hızlı kilo vermeye destek sağlıyor
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı koruyor
Vücutta oluşan iltihapların daha hızlı sökülmesine yardımcı oluyor
Çay olarak tüketildiği zaman öksürüğe iyi geliyor
Astım ve bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına karşı vücudu destekliyor
Antioksidan özelliğiyle ağız içerisindeki yaraları iyileştiriyor
Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor
Böbrek ve karaciğerlerin sağlığını güçlendiriyor
Muşmulanın zararları
Muşmula insan sağlığı için birçok fayda sağlasa da diğer tüm gıdalarda olduğu gibi aşırı tüketilmesi sonucunda olumsuz etkileri yaratabiliyor. Özellikle yüksek tansiyon hastalarının çok fazla muşmula yememesi öneriliyor. Eğer kronik bir hastalığınız varsa muşmula yemeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.