FETÖ paramparça
Terör örgütünün içinde, Fetullah Gülen sonrası için hesaplar hızlandı. Çeşitli gruplar, para ve mallara el koymaya başladı. Öne çıkan dört grup var. Bir sürü ekip de çalışma yürütüyor.
FETÖ’de Fetullah Gülen sonrası örgüte hakim olmak için çok sayıda grup ortaya çıkarken, grupların örgütte etkin olmak için örgütün paralarına ve mallarına el koymaya başladıkları öğrenildi.
Son 20 yılda Türkiye’de başta emniyet, yargı, TSK olmak üzere kamu kurumlarına yerleşen, iş dünyasında geniş çaplı bir ağ oluşturan FETÖ, Erdoğan’la kavgaya girmeleri sonrasında ciddi kayıplar yaşadı. 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılması ile birlikte kamudan önemli ölçüde temizlenen, dershaneleri, okulları kapatılan, işyerlerine el konulan FETÖ’ün parasal gelirleri de büyük ölçüde azaldı. Türkiye’nin girişimi ile birçok ülkede faaliyetleri sınırlandırılan FETÖ, kendi içinde de sorunlar yaşamaya başladı.
Fetullah Gülen’in iyice yaşlanması, olaylara müdahale edememesi, akli dengesinde yaşadığı sorunlar nedeniyle yakın çevresindekilerin, inisiyatif kullanarak örgüte talimat verdikleri belirlendi. Örgütte Fetullah Gülen’in yerine kimin geçeceği tartışılırken çok sayıda grup ortaya çıktı. Eşzamanlı olarak örgüt içinde parasal yolsuzluklar da hızla arttı. Bu da örgüt içinde fiziki kavgaları beraberinde getirdi. En son Fetullah Gülen'in kara kutusu Cevdet Türkyolu, hakkında yazılan ve "30 milyon dolar mal varlığına sahip olduğundan" şikayet edilen bir mektup nedeniyle, örgütün kritik isimlerinden "molla" lakaplı Osman Şimşek’i darp ederek Pensilvanya'daki çiftlikten attı.
KAVGA DAHA DA BÜYÜYECEK
FETÖ’yü yakından takip eden kaynaklar bu olayla ilgili olarak Aydınlık’a yaptıkları açıklamada, FETÖ içindeki kavganın köklerinin eski olduğunu, ancak Türkyolu ile Şimşek arasındaki şiddete varan kavganın, yeni kavgaların habercisi olduğunu söylediler. Kaynaklar, örgüt içindeki para kavgası ile ilgili olarak şu bilgileri verdiler:
KİŞİSEL EL KOYMALAR
"Örgütün mal varlığı çok büyümüştü. Uyuşturucu, fuhuş, kumar gelirleri bile yüz milyonlarla ifade ediliyordu. 15 Temmuz sonrası bu gelirleri kaybetmiş, mal varlıklarının önemli kısmına el konulmuş olsa da gizli mal varlıkları duruyor. Ayrıca dünyanın birçok yerinde faaliyetleri de devam ediyor.
"Örgütün mal varlıklarının birçoğu şahıslar üzerinde. Örneğin A kişisinin üzerinde bir otel, turizm tesisi; B kişisinin üzerinde fabrikalar, C kişisinin üzerinde ticarethaneler var. Bu kişilerden bazıları üzerlerindeki örgüt malını zimmetlerine geçirdiler. Bazıları danışıklı olarak el değiştirdi, satıldı. Bu daha önce de yaşanmıştı. Ancak emniyet, yargı ellerinde olduğu için anında bu kişilerin üzerine çöküp geri alıyorlardı. Son dönemde emniyet, yargıda güçlerini kaybettikleri için hiçbir şey yapamıyorlar. Benzer olaylar diğer ülkelerde de yaşanmış. Tabi bu işin bir yanı."
GRUPLARIN FAALİYETLERİ
"Diğer yanı da Fetullah Gülen sonrasına hazırlık. Örgütün parası çok olduğu için herkes o servetin başına geçme derdinde.
"Şu anda öne çıkan dört grup var. Ayrıca irili ufaklı bir sürü ekip çalışma yürütüyor. Büyük gruplar etkili konumlarda oldukları için örgüt paralarını kendi hesaplarına geçirmeye başladılar. Örgütün şirketlerini de denetim altında tutuyorlar. Önümüzdeki dönemde yaşanacak gelişmelere göre hareket edecekler. Örgüt bölünürse, her grubun elinde milyarlarca liralık mal varlığı olacak. Gruplar ‘ekonomik olarak ne kadar güçlü olursak Gülen sonrası için o kadar avantajlı oluruz’ anlayışıyla hareket ediyorlar. Merkez durumun farkında. Önlem almaya çalışıyor. Ama fazla da yapabilecekleri bir şey yok."
GÜLEN’İN DURUMU
"Fetullah Gülen’e gelince; Gülen iyice yaşlandı. Olayları kontrol edecek bir durumda değil. Bu nedenle yakın çevresindekiler hangi gruba yakınsa, ona göre davranıyor. Fetullah Gülen adına onlar karar veriyor. Diğerleri de bunun farkında olduğu için talimatların Gülen’den geldiğini düşünmüyorlar ve talimatlara uymuyorlar. Ciddi bir otorite boşluğu var. Bu durum hem örgütün geneli için, hem de mali konular için geçerli. Ülke imamları da hangi grubu destekliyorlarsa, mali desteği o tarafa yönlendiriyorlar. Doğrudan merkeze para akışı önemli ölçüde yavaşlamış durumda."
FETÖ İÇİNDEKİ GRUPLARDAN BAZILAR
Fetullah Gülen’in yakın çevresi (bu ekip Barbarosçular olarak da anılıyor).
Mali işlerden sorumlu Mustafa Özcan grubu.
Sevgi Akarçeşme ve Bülent Keneş grubu (Yenilikçiler de deniyor. Önder Ataç, Emre Uslu da bu grupta).
"Münferit Fikir Platformu" adlı internet sitesi çatısı altında toplanan grup.
Gelenekçiler.
Şerif Ali Tekalan grubu. Türkiye’deki "Akademi İmamı" Şerif Ali Tekalan’ın etrafında toplanan ve Fetullah Gülen’in yerine geçmesini isteyen grup.