FETÖ üyeleri karargah binasını harekat merkezi olarak kullanmış
FETÖ'nün, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Kadıköy'deki Fenerbahçe Orduevinin kontrol altına alınmaya çalışılmasına ilişkin iddianamede, 2. Zırhlı Tugay Karargahı binasının, kalkışmayı planlayan ve iştirak eden personel tarafından bir harekat merkezi olarak kullanıldığı ve komutanlıkta görevli 40 askeri personelin, 4 GZPT araçla 04.00'e kadar orduevi önünde silahlı şekilde beklediği aktarıldı
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kadıköy'deki Fenerbahçe Orduevinin kontrol altına alınmaya çalışılmasına ilişkin iddianamede, 2. Zırhlı Tugay Karargahı binasının kalkışmayı planlayan ve iştirak eden personel tarafından bir harekat merkezi olarak kullanıldığı ve komutanlıkta görevli 40 askeri personelin, 4 Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcısı (GZPT) araçla 04.00'e kadar orduevi önünde silahlı şekilde beklediği belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca hazırlanan iddianamede, diğer darbe girişimi iddianamelerinde olduğu gibi, 15 Temmuz'daki olaylara değinilerek, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yapısı, örgütle ilgili bazı kavramlar, örgütün kuruluşu, toplumda kabul görmesi, kadrolaşma dönemi, amacı, ideolojisi, örgütlenme stratejisi, idaresi, örgütlenme şekli, kuralları, istihbarat ağı ve arşivi, haberleşmede kullandığı yöntemler, silahlı gücü, emniyet ve yargı teşkilatlarındaki kadrolaşması, gerçekleştirdiği bazı yasa dışı faaliyetler, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması, darbe kalkışmasıyla bağlantısı ve gerçekleştirdiği 15 Temmuz darbe kalkışması başlıklar halinde özetlendi.
TSK içerisinde yapılanmış FETÖ/PDY üyeleri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığı ve darbe girişimine katılan kişilerin kentte birçok bölgede faaliyette bulunduklarının belirlendiği ifade edilen iddianamede, soruşturmaların hızlı ve etkin biçimde sonuçlandırılması, yargılama sürecinin uzamaması amacıyla bölge bazında ve birden fazla dosya üzerinden soruşturma yürütüldüğü hatırlatıldı.
ANADOLU YAKASI'NDAKİ OLAYLARA İLİŞKİN 16 AYRI DOSYA
İddianamede, İstanbul Anadolu Yakası'nda meydana gelen darbe girişimiyle ilgili soruşturma dosyalarının, "4. Kara Havacılık Alay, Boğaziçi Köprüsü, Selimiye Kışlası-Üsküdar Çevik Kuvvet, Acıbadem Telekom, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı, 23. Motorize Piyade Alayı-Kartal Köprüsü-Samandıra gişeleri, Kuleli-Çengelköy-Vaniköy, Fenerbahçe Orduevi, Moda Deniz Kulübü, FSM Köprüsü, Kavacık civarı, D-100 karayolu-Kenan Evren Kışlası, Tuzla Piyade Okulu, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Deniz Harp Okulu-Maltepe Askeri Cezaevi" adlarıyla gruplandırıldığı bilgisi verildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, "Sabiha Gökçen Havalimanı, Deniz Harp Okulu, Maltepe Askeri Cezaevi, Kavacık civarı ve Türk Telekom" adlı bölgesel dosyalarla ilgili daha önce kamu davaları açıldığı hatırlatılan iddianamede, Fenerbahçe Orduevinde meydana gelen ve 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında görevli asker kişilerin iştirak ettikleri olayla ilgili ayrıntılara değinildi.
Darbe kalkışması öncesinde İstanbul 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Harp Akademileri Komutanlığında gerçekleştirilen toplantıların, yapılan hazırlıkların, şüphelilerin kalkışma esnasında üstlendikleri görevlerin, stratejik öneme haiz olan Fenerbahçe Orduevini kontrol altında tutmaya yönelik eylemlerin, bu eylemlerin temas ettiği yasa maddelerinin, toplanan deliller ve savunmaların ayrıntılı olarak yer aldığı iddianamede, görevlendirmelerin yapıldığı toplantılarla ilgili delil sayılan şüpheli ifadeleri, kamera kayıtları ve telefon görüşme kayıtları da sıralandı.
SEVK EDİLEN ASKERİ ARAÇLAR VE PERSONEL
İddianamede, "15 Temmuz günü gerçekleştirilen darbe kalkışması esnasında 2. Zırhlı Tugay Komutanlığından, Boğaziçi Köprüsü Avrupa istikametine 3 tank, ZPT ve 4 Unimog, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çekmeköy Şile Yolu Sarıgazi sapağına 5 tank ve ZPT, Acıbadem Türk Telekom binasına 3 ZPT, İmza ve oto, Fenerbahçe Orduevine 4 GZPT, Üsküdar Meydanı-Üsküdar Çevik Kuvvet yerleşkesi önüne 7 tank, 2 ZPT ve Land Rover, 1. Ordu Komutanlığı Selimiye Kışlasına 2 tank, 4 ZTT ve 4 GZPT, Sabiha Gökçen Havalimanına 4 tank, 2 ZMA, 2 GZPT, Unimog ve Land Rover ile askeri birliklerin sevk edildiği tespit edilmiştir." ifadeleri yer aldı.
Konuşlanmış oldukları bölgelerde emniyet kuvvetleri tarafından el konulan araç bilgilerine ve bu askeri araçlarda bulunan personelin verdiği bilgilere göre, Fenerbahçe Orduevine 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında görevli 1 üsteğmen, 2 Uzman Çavuş ve 37 er/erbaş olmak üzere toplam 40 askeri personelin, 4 GZPT araçla sevk edildiklerinin belirlendiği aktarılan iddianamede, hangi şüphelilerin hangi araçlarla kışladan hareket edeceğinin, kimin emir ve komutası altında gireceklerinin ve orduevine intikal edeceğinin önceden belirlendiğinin değerlendirildiği aktarıldı.
Askeri araç ve personelin kışladan çıkış yapmaya başladıkları ana ilişkin görüntü kayıtlarından bahsedilen iddianamede, darbe kalkışmasının başlatılmasından sonra Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında kalan Tuğgeneral Özkan Aydoğdu, Kurmay Albaylar Uzay Şahin, Mehmet Murat Çelebioğlu ve Mehmet Kapan, Kurmay Yarbaylar Engin Durmaz, Fatih Karakaya ve Murat Yanık ile Kurmay Binbaşı Zafer Gümüş'ün, tugay komutanlığından bölgelere gönderilen rütbelilerin sevkini gerçekleştirdiklerinin anlaşıldığı belirtildi.
"2. ZIRHLI TUGAY KARARGAHI HAREKAT MERKEZİ OLARAK KULLANILDI"
Maltepe 2. Zırhlı Tugay Komutanlığında gerçekleştirilen toplantıda, 15 Temmuz'da gerçekleştirilecek kalkışma esnasında stratejik noktalardan olan Fenerbahçe Orduevinin kontrol altında tutulması görevinin şüpheli Kayhan Korkmaz'a verildiği belirtilen iddianamede, "Saat 22.18 sıralarında kışla içerisinde kalan Yarbay Engin Durmaz'ın emriyle tankların dışarıya çıkmaya başladığı, 1 numaralı nizamiye nöbetçi Astsubayı Üstçavuş Barış Güzel'in araçların çıkmaya başlamasıyla birlikte çıkış yapan aracın, cinsi, plakaları ve mürettebat miktarlarını deftere kaydettiği, bu esnada 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay İrfan Arat tarafından söz konusu faaliyetin engellendiği, not alınan defter sayfasının yırtılarak imha edildiği, 2. Zırhlı Tugay Karargahı binasının, kalkışmayı planlayan ve iştirak eden personel tarafından bir harekat merkezi olarak kullanıldığı, kışla dışına çıkan unsurların telsiz ve cep telefonu vasıtasıyla sürekli irtibat kurularak buradan yönlendirildiği anlaşılmıştır." değerlendirmesi yapıldı.
Soruşturma sürecinde elde edilen telsiz görüşmeleri, HTS, SMS, Whatsapp mesaj kayıtları, 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Fenerbahçe Orduevi güvenlik kamera kayıtları, idari tahkikat raporları, el konulan mühimmatlar ve elde edilen dijital materyallerin incelendiği vurgulanan iddianamede, 15 Temmuz gece saatlerinde 2. Zırhlı Tugay Komutanlığından hareket ederek Fenerbahçe Orduevi önüne intikal eden şüphelilerle ilgili güvenlik kamera kayıtlarının fotoğraf haline dönüştürüldüğü ve irdelendiği bilgisi yer aldı.
"ORDUEVİ ÖNÜNDE SAAT 04.00'E KADAR ELLERİ SİLAHLI BEKLEDİLER"
Görüntülere göre, 4 GZPT ile sevk edilen şüphelilerin saat 22.58 sıralarında Fenerbahçe Orduevinin bulunduğu caddeye geldikleri, zırhlı araçları orduevi girişinin önüne çektikleri ve araç içerisinden dışarıya silahlı vaziyette çıkarak araçların yanında tertibat almaya başladıkları belirtilen iddianamede, şunlar kaydedildi:
"Bu sırada orduevindeki görevli personelin nizamiyeden dışarı çıkarak şüphelilerle konuşmaya başladığı, olay tarihinde orduevi müdürü olarak görev yapan Albay İ. Cem Gültekin'in şüphelilerle sürekli müzakere yaparak içeri girip çıktığı, şüphelilerin saat 04.00 sıralarına kadar dışarıda silahlı şekilde bekledikleri, aynı gün saat 04.02 sıralarında ikna çabalarının sonuç vermesiyle silah ve mühimmatlarını zırhlı araçların içerisine bıraktıkları, silahsız şekilde araçtan inerek bekledikleri, saat 04.07 sıralarında kıyafetlerinden Fenerbahçe Orduevi personeli oldukları anlaşılan rütbeli personelin, muhtemelen silahlarını ve mühimmatlarını araçların içerisine bırakan ve silahsız bir şekilde orduevi önünde bekleyen askerlere hitaben bir konuşma yaptığı, devamında şüphelilerin silahsız şekilde Fenerbahçe Orduevinin nizamiyesinden içeriye alındığı, askeri araçların ise dışarıda bırakıldığı tespit edilmiştir."
İddianamede, 4 askeri araçtan ele geçirilen askeri mühimmat ile şüphelilerden ele geçirilen dijital materyaller ve materyallerle ilgili inceleme sonuçları da yer aldı.