'Fetömetre'yle TSK'dan 2 bin kripto temizlendi
Deniz Kuvvetleri kapsamında kurulan 'Fetömetre' ile TSK'ya sızan 2 bin kripto FETÖ'cü tespit edildi. Sistem tüm TSK'ya da model oldu
TSK'daki FETÖ'cüleri belirlemek için kurulan "Fetömetre"nin önemli sonuçlar verdiği öğrenildi. Bu yöntemle kurmay subayların yüzde 80'i hakkında idari işlem uygulandı. İtirafçı olan 379 denizci 585 sivil imamı deşifre etti.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ ile mücadelenin sistematik bir biçimde yürütülmesi için Personel Başkanlığı bünyesinde Adli Takip, İnceleme ve İdari İşlem (ATİİİ) Şubesi kuruldu. Yeni Şafak ve Sabah'ın haberine göre, Tümamiral Cihat Yaycı'nın, Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı’na atanmasının ardından oluşturulan ATİİİ Şube, Deniz Kuvvetleri’nde kamuoyunda Fetömetre olarak bilinen kriterler matrisi hazırladı. 66 ana kriter ve 239 alt kriterden oluşan matris kapsamında, ByLock kullanımı, himmet, sınav notları, Bank Asya hesap hareketleri gibi ayrıntılı İncelemeler ve idari işlemler, 17 bakanlık, 25 kamu kuruluşu ve savcılıklarla işbirliği içinde titizlikle yürütülüyor.
Haberde şöyle denildi:
"Önemli sonuçlar veren incelemelerde, FETÖ'cülere soruları verilen sınav sonuçları detaylı olarak gözden geçirildi. Elde edilen bulgular ışığında, Deniz Harp Okulu’nda Tabur Komutanlığı yapan personelin tamamı hakkında idari işlem yapıldı. Araştırmalarda, 2000 yılından itibaren Askeri Liselere Giriş Sınavında test ortalama güçlüğü artmasına karşın tüm soruları doğru yapan aday sayısındaki artış dikkat çekti. 2000-2004 yılları arasında ortalama 50 kişi olarak kaydedilen tüm soruları doğru yapan aday sayısı 2004’te 234’e, 2006’da 491’e çıktı. 2010’da ise bin 214 aday tüm soruları doğru cevapladı. 2011’de bu sayı 642, 2012’de 717 oldu. 2014’te ise FETÖ’nün sınav usulsüzlüğü çözüldükten sonra bu sayılar 2 ile 4’e kadar geriledi.
2001 YILINDAN SONRA FETÖ’CÜ AKINI
FETÖ, komutanları yanlış yönlendirmek ve örgüt mensuplarını terfi ettirmek için Genelkurmay general/amiral şubesinin ele geçirilmesine önem verdi. Harp Akademileri giriş sınavı sorularının da ele geçirilmesiyle FETÖ’cü subayların akademiye girişleri sağlandı ve kurmay subay olarak gelecekte komuta kademesinin ele geçirilmesi hedeflendi. Bu tespitler üzerine kurmay sınıfında ciddi inceleme yapıldı. Deniz Kuvvetleri’nde 15 Temmuz itibarıyla görevde bulunan kurmay sınıfı subayların yüzde 80’i hakkında kamu görevinden çıkarma, görevden geçici uzaklaştırma, açığa alma başta olmak üzere idari işlem uygulandı. Yapılan incelemelerde 2004 yılı hariç 2001 yılından sonra Deniz Harp Akademisine giren subayların büyük oranda FETÖ/PDY mensubu olduğu tespit edildi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ATİİİ Şube’de yürütülen Fetömetre incelemeleri kapsamında tespit edilen ve görevde bulunan 135’i subay, 242’si astsubay, 2’si uzman personel olmak üzere toplam 379 personel itirafçı oldu. Etkin pişmanlıktan yararlanan personelin verdikleri ifadeler neticesinde de emniyet güçleri 585 sivil mahreme erişti.
64 BİN SİVİL KAYDI İNCELENDİ
FETÖ'nün kendi mensuplarını diğer personel arasında parlatmak maksadıyla kullandığı sicil sistemindeki incelemeler kapsamında 18 bin 212 kişiye ait toplam 63 bin 969 sicil kaydı mercek altına alınarak analiz edildi. Bu doğrultuda incelemeler devam ediyor.
TSK'YA ÖRNEK OLDU
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne sızan 2 bin kripto FETÖ mensubunu deşifre eden Tümamiral Cihat Yaycı'nın oluşturduğu 64 temel kriter ve 209 alt kriterden oluşan sistem, TSK'ya örnek oldu. TSK, artık FETÖ'cü personeli tespit etmek için, NATO'daki skandalı deşifre eden Binbaşı Ebru Nilhan Bozkurt'u, Norveç'te düzenlenen tatbikata gönderen komutan olarak da tanınan Yaycı'nın kurduğu 'Fetömetre'yi kullanıyor.
Somut bilgiye dayalı bu kriterler puana dönüştürülüyor. Sistemde, 0-1 arası puan için işleme değer değil, 1-2 puan arası incelemeye değer, 2-3 puan arası geçici görevden uzaklaştırılmalı ve tahkikat yapılmalı, 3-4 puan arası kamu haklarından mahrumiyet için değerlendirilmeli ve hakkında suç duyurusu yapılmalı gibi kıstaslar kullanılıyor.
ByLock kullanıcısı olmak 3, 17/25 Aralık sonrası Bank Asya'ya para yatırmak 2 puan sayılıyor. Personel evliyse, nişanlılık dönemine ait fotoğraf talep ediliyor. Zira katalog üzerinden evlendirilen çiftlerin, genelde nişan ve düğün fotoğrafları olmuyor.
O KRİTERLER NELER?
Puanlama için kullanılan değerlendirme kriterlerinden bazıları şöyle
- ByLock, himmet, Bank Asya, mahrem hizmetler irtibatı.
- ÖSYM'den, KPDS, YDS/KPDS, ÜDS, ALES notları.
- Örgütün eğitim kurumlarında eşi çalışan ve çocukları okuyanlarla ilgili bilgiler.
- Bank Asya hesap bilgileri ve hareketleri.
- Şüpheli ve tanık ifadeleri.
- Aldığı sicil notları, görev safahatı, taltif, izin ve kurs, özel ihtisas sağlık, tez danışmanları ve jüri üyelerinin FETÖ ile iltisak bilgileri,
- FETÖ'nün hâkim olduğu dönemlerde kayıt- kabul, seçme, sağlık ve mülakat kurullarında görev yapma durumu...