FETÖ’nün balkanlardaki sığınağı: Kosova
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Kosova’ya yönelttiği FETÖ eleştirilerini aşağıda okuyacaksınız.
NATO’nun güdümündeki bir ülke. Aslında ülke demek pek de doğru sayılmaz. Zira Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Endonezya, Meksika, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Asya, Afrika ve Güney Amerika'nın neredeyse tamamı ve dahası AB’nin beş üyesi (İspanya, Romanya, Slovakya, Yunanistan ve GKRY) Kosova’yı tanımıyor
ÇAVUŞOĞLU’NDAN FETÖ UYARISI
19 Haziran: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile yüz yüze ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Çavuşoğlu, FETÖ’nün Kosova’daki varlığının ilişkilerin önündeki en büyük sıkıntı olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: "Tek sınama diyebiliriz, onun dışında bizim hiçbir problemimiz yok. Çünkü bu FETÖ varlığı ilişkilerimizi zehirlemek için her türlü olumsuz çalışmayı sürdürüyor. Türkiye’de darbe girişiminde bulunan FETÖ’nün Kosova’daki varlığı bizleri ve Türk halkını derinden üzüyor."
BARİKAT SAVAŞLARI
1 Ağustos: Kosova yönetimi, Sırbistan'la arasında gerilime yol açan "Sırp topluluğun Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olma" kararını ertelemek için kuzeydeki barikatların kaldırılmasını istiyor. Bu mesele 2022 yılı içerisinde defalarca krizlere yol açtı. Her defasında barikatlar kuruldu. Kosova Başbakanı Albin Kurti, "Sırp topluluğun Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olma" kararının ertelenmesinin ülkede konulan tüm barikatların kaldırıldığı anda geçerli olacağını ifade etse de sorun çözüme kavuşmuş değil. Barikatlar zaman zaman kaldırılsa da beklentiler karşılanmadığı için Sırplar tarafından yerine konulmakta. NATO, ABD ve AB sıklıkla taraflara sıklıkla “gerginliği artırmayın” çağrısı yapıyor. Sırbistan ve Kosova liderlerinin Brüksel'deki görüşmelerinden ise kalıcı sonuç çıkmıyor. Barikatlar hala yerinde duruyordu.
NATO VE AB HAYALİ
5 Ocak: Kosova, küresel enerji krizinin yarattığı koşulların olumsuz etkileri nedeniyle ülke genelinde kripto para üretimini yasakladı.
26 Şubat: Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmanı Sadriu, "Türkiye ile Kosova arasındaki ticaret ilişkiler oldukça pozitif ancak her zaman bu ilişkileri geliştirmek daha ileri noktalara taşımak mümkün" ifadesini kullandı.
3 Mart: Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, "Ukrayna’da olayları gördüğümüzde doğal olarak düşünüyoruz ki Kosova'nın NATO’ya girme zamanı gelmiştir" dedi.
3 Mart: Kosova Meclisi düzenlediği oturumda Ukrayna’yı destekleyen kararı onayladı.
23 Nisan: Kosova Savunma Bakanı Armend Mehay, Türk toplumunun kamudaki sayısını artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Türkiye, devletimizin inşası ve gelişimini her zaman desteklemiştir" dedi.
14 Aralık: Kosova’nın üst düzey yöneticileri, ülkelerinin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği için başvuru dilekçesini imzaladı.
15 Aralık: Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkesinin AB’ye üyelik başvurusunu Çekya dönem başkanlığına teslim etti.