Fikri Işık'tan Yüksek Askeri Şura açıklaması
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, YAŞ toplantısının tarihine ilişkin, 'Geleneğin dışına çok çıkmayız diye düşünüyorum' değerlendirmesinde
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi öncesi her yılın ağustos ayı başında gerçekleştirilen YAŞ toplantısı, darbe girişiminin ardından temmuz ayının ortasında, Başbakan Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılmıştı.
İlk defa Genelkurmay Başkanlığı Karargahı dışında gerçekleştirilen toplantıda çeşitli atamalar yapılmış, kararlar kamuoyuyla paylaşılmıştı. Temmuz ayının sonunda olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname'yle Yüksek Asker Şuranın yapısında değişikliğe gidildi.
Yeni düzenlemeyle şura üyeleri başbakan, genelkurmay başkanı, başbakan yardımcıları, adalet bakanı, dışişleri bakanı, içişleri bakanı ve milli savunma bakanı ile kuvvet komutanları olarak belirlendi. Şuranın yeni yapısıyla ilk toplantısı, yine Çankaya Köşkü'nde, ağustos ayı sonlarında gerçekleştirildi.
Şura kararları, sekreterya görevini devralan Milli Savunma Bakanlığınca açıklandı.
'GELENEĞİN DIŞINA ÇIKMAYIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM'
Yüksek Askeri Şuranın bu seneki olağan toplantısına ilişkin çalışmalar başladı.
Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıya ilişkin hazırlıkların sürdüğünü söyledi.
Bakan Işık, "YAŞ hazırlıklarını hem kuvvet komutanlıklarımızda hem Genelkurmay Başkanlığımızda sürdürüyoruz. Hazırlıklar belli bir olgunluğa geldiğinde Sayın Başbakanımızdan gideceğiz, tarih alacağız. O tarihte de Yüksek Askeri Şurayı yapacağız." diye konuştu.
Toplantının daha önceki yıllarda olduğu gibi yine ağustos ayının başında mı gerçekleştirileceğine yönelik soruya Işık, "Geleneğin dışına çok çıkmayız diye düşünüyorum." yanıtını verdi.
KHK İLE YAŞ'IN YAPISNI DEĞİŞTİRDİLER
Darbe girişiminden iki hafta sonra Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yayımlanan kanun hükmünde kararnameyle, Yüksek Askeri Şura'nın yapısı bozulmuştu.
Kararname ile Yüksek Askeri Şura'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun'da da bazı değişiklikler yapılmıştı. Önceki kanun kapsamında şuranın üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, kuvvet komutanları, ordu komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Donanma Komutanı ile silahlı kuvvetlerdeki orgeneral ve oramiraller olarak belirlenmişti. Değişiklikle şura üyeleri Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı ile kuvvet komutanları oldu.
AKP DÖNEMİNDE YAŞ'TA İHRAÇLARA SON VERİLDİ
Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın mahkemeye gönderdiği 660 sayfalık, ana cemaat iddianamesinde AKP döneminde YAŞ'ın etkisiz hale getirilmesinin 15 Temmuz'a giden süreçte ne kadar etkili olduğu gözler önün serilmişti.
Genelkurmay Başkanlığı’nın gönderdiği belgeye yer verilen iddianameye göre 1983-2014 yılları arasındaki dönemde TSK ile ilişiği kesilen Fethullah Gülen Grubuna mensup personel sayısı 400 olarak belirlendi. AKP’nin iktidara geldiği yıllarda ise sadece 2003’te 2 astsubay, Fethullahçı olduğu gerekçesiyle ordudan ihraç edildi. İddianamede, buna ilişkin, “TSK, 2003 yılından sonra Fetullahçı olduğunu bildiği hiç kimsenin ilişiğini kesmemiştir. Bundan sonra inisiyatif örgüte geçmiş ve TSK içinde bu örgütten olmayan veya muhalif olan herkesi tasfiye etmeye başlamıştır” denildi. O dönem YAŞ’a başkanlık eden Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanları, “irtica” gerekçeli ihraç kararlarına şerh düştü. Bir süre sonra da YAŞ’ta ihraç uygulamasına son verildi.