Filistin Direniş Örgütleri Mısır’da bir araya geldi: ‘Filistin’deki bölünmüşlük derhal sona ermeli’
Filistin Direniş Örgütleri pazar günü, Mısır’ın el-Alamein kentinde, aralarındaki bölünmüşlüğü sona erdirmek ve İsrail işgaline karşı birliği sağlamak amacıyla buluştu. Toplantı sonunda, örgütlerin genel sekreterlerinden oluşan bir “komite kurma” konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu.
Filistinli örgütler bu toplantıyla, Gazze Şeridi'nde bulunan HAMAS ile Batı Şeria'nın Filistin yönetimindeki bölgelerini kontrol eden El Fetih arasındaki uçurumu kapatmayı amaçlıyor.
Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El-Sisi’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıya, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlık etti.
Abbas, bölünmenin Filistin halkına zarar verdiğini belirterek, ulusal birlik ve kolektif anlayışı sağlamak gerektiğine dikkat çekti. Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ), Filistin halkının tek ve meşru temsilcisi olduğunu vurgulayan Abbas, “örgütün siyasi programına ve tüm uluslararası yükümlülüklerine bağlı kalınması gerektiğini” ifade etti. FKÖ’nün, başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin’in ulusal kimliğinin koruyucusu olduğunu vurgulayan Abbas, oy birliği ile örgütün korunması gerektiğini söyledi. Abbas sözlerine şöyle devam etti:
‘TEK DEVLET, TEK SİSTEM, TEK HUKUK VE TEK ORDU’
“İsrail'in devam eden barbarca saldırganlığı hepimizi gerçek ulusal sorumluluk seviyesine yükselmeye ve vatanımızı düzenlemek için çalışmaya zorluyor. Böylece varlığımızı, haklarımızı ve kutsallarımızı hedef alan bu işgalle yüzleşebiliriz. Ulusal yürüyüşümüzün farklı aşamalarında farklı mücadele biçimleri uyguladık ve bugün görüyoruz ki barışçıl halk direnişi, bu aşamada, mücadelemizi sürdürmenin ve ulusal hedeflerimize ulaşmanın en iyi yoludur. İsrail’in devam eden terörizmi karşısında, işgalcilerin saldırganlığına karşı koymak için bu direniş üzerinde anlaşmalıyız.
Bölünmeyi sona erdirmek; tek devlet, tek sistem, tek hukuk, tek meşru ordu çerçevesinde işleri yeniden düzene koymak için çalışmalıyız. Halkımızın ve ulusal davamızın çıkarları bunu gerektiriyor.”
SEÇİM PLANI
Seçimlerin düzenlenmesi konusuna da değinen Başkan Abbas, “Seçimler sorumluluk paylaşımı ve ulusal katılım için tek aracımızdır ve işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan halkımızın 1996, 2005 ve 2006 yıllarında olduğu gibi herhangi bir engelle karşılaşmadan aday ve seçmen olarak bu seçimlere katılabilmesi koşuluyla bugünden yarına başkanlık, yasama ve Ulusal Konsey seçimlerini düzenlemek istiyoruz.” dedi. Abbas konuşmasının sonunda, Mısır Devlet Başkanı Sisi’ye toplantıya ev sahipliği yaptıkları ve bu toplantının düzenlenmesi için sağladıkları kolaylık için teşekkür etti. Abbas ayrıca, Cezayir, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün, Türkiye, Rusya ve Çin'e de teşekkürlerini iletti.
ULUSAL FORMÜL
HAMAS Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye de yapılan bu toplantının devamlılığının önemli olduğuna vurgu yaparak, “Ulusal bir formül bulmalıyız.” dedi. Heniye, Kudüs kentinde konuşlanmış Filistin halkının kararlılığını güçlendirmek ve Batı Şeria kentlerindeki ayaklanma ve direniş savaşçılarını desteklemek için planların geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
İSLAMİ CİHAD BOYKOT ETTİ
Filistin İslami Cihad hareketi ise toplantıya katılmayarak boykot etti. Gazze’de basın açıklaması yapan İslami Cihad, katılmama sebeplerini şöyle açıkladı:
“Filistin hükümeti, hapishanelerindeki siyasi tutuklu arkadaşlarımızı serbest bırakma şartımızı yerine getirmedi. Bu sebeple toplantıya katılmama kararı aldık. Toplantıya katılmayacak olsak da, Siyonist düşmanla çatışmadaki ulusal vizyonumuz etkilenmediği sürece toplantının sonuçlarına saygı duyacağız. Batı Şeria'daki Cihad hareketinin silahları, Filistin hükümetini devirmeyi ya da ona karşı çıkmayı değil Batı Şeria'yı özgürleştirmeyi hedefliyor.”
Cihad sözcüsü, Batı Şeria'daki direnişe liderlik edecek birleşik bir ulusal liderliğin oluşturulması çağrısında bulundu.