Filistin’de istihdamda büyük düşüş
Filistin’de çatışmalarının başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'nde istihdamda en az yüzde 61 oranında bir kayıp yaşandı.
İşgalci İsrail’in saldırıları başlatmasından sonra ülkede çalışma hayatı da büyük ölçüde yara aldı. Yeni Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) bültenine göre, Filistin’de çatışmalarının başlangıcından bu yana Gazze Şeridi'nde istihdamda en az yüzde 61 oranında bir kayıp yaşandı. Diğer bir deyişle, 182 bin iş artık yok. Gazze'deki çatışmalar Batı Şeria’yı da etkiliyor. Aynı dönemde Batı Şeria’da yaşanan istihdam kaybı yaklaşık yüzde 24 düzeyinde ve bu oran, 208 bin iş kaybı anlamına geliyor.
İşgal Altındaki Filistin Topraklarını oluşturan bu iki bölgedeki yaklaşık 390 iş kaybının yarattığı işgücü gelir kaybı, günlük 16 milyon ABD dolarına karşılık gelmektedir. Gazze'deki askeri operasyonların yoğunlaşması ve abluka altındaki bölgede insani krizin devam etmesi halinde bu rakamların daha da artması bekleniyor.
ILO bülteninde, Gazze'deki insani krizin, abluka altındaki bölgede işgücü piyasası, istihdam olanakları ve gelir kaynakları üzerinde ciddi etkileri olduğu belirtiliyor ve bu etkilerin İşgal Altındaki Filistin Topraklarının tamamında görüldüğü ifade ediliyor.
ILO Arap Ülkeleri Bölge Direktörü Ruba Jaradat konu ile ilgili yaptığı açıklamada "Yaşanmakta olan bu trajik krizin Filistin işgücü piyasası üzerindeki yansımalarına ilişkin ilk değerlendirmemiz son derece endişe verici sonuçlar ortaya koymuştur ve çatışmaların devam etmesi halinde bu sonuçlar daha da kötüleşecektir." ifadelerini kullandı.
İŞSİZLİK YÜZDE 46,6’YDI
Bültende, Gazze'deki tüm mahallelerin yıkıldığı, altyapının ciddi hasar gördüğü, işyerlerinin kapandığı, ülke içinde yerinden olma durumlarının büyük çapta yaşandığı ve su, gıda ve yakıt yokluğunun ekonomik faaliyetleri sekteye uğrattığı belirtiliyor.
Mevcut çatışmalardan önce de abluka altındaki Gazze oldukça zor durumdaydı. Gazzeliler uzun süredir yüksek yoksulluk oranlarıyla ve kırılganlıklarla boğuşuyor ve 2023'ün ikinci çeyreğinde Gazze yüzde 46,4 işsizlik oranıyla dünyada ilk sıradaydı.