Filistin'in kaderini o mektup değiştirdi! O mektuptan sonra İsrail...
1917 yılında İngiltere Dışişleri Bakanı'nın Yahudilerin liderlerinden Lord Rothschild'a yazdığı bir mektup, Filistin ve Filistin halkının kaderini değiştirdi. Peki o mektupta ne yazıyordu? İşte detaylar...
Filistin'de yaşanan kıyımın tarihi 1900'lü yılların başına dayanıyor. Birinci Dünya Savaşı sürerken, 2 Kasım 1917'de, dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı olan Arthur Balfour tarafından yazılan bir mektup Filistin halkının kaderini değiştirirken, Yahudi halk için ise bir kurtarıcı oldu. Peki o mektupta ne yazıyordu?
FİLİSTİN'İN KADERİNİ DEĞİŞTİREN O MEKTUP
BALFAUR DEKLARASYONU'NDAKİ 67 KELİME
Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur Balfour tarafından Yahudilerin liderlerinden biri olan Lord Walter Rothschild'a hitaben yazılan bir mektup olan Balfaur Deklarasyonu ile İngiltere Hükümeti, o sırada Osmanlı toprağı olan Filistin topraklarında 'Yahudi vatanı' kurulmasını destekleyeceklerini bildiriyordu. Bu mektup, aynı zamanda bir devlet tarafından Siyonizm'e verilen ilk destekti. BBC'ye göre Deklarasyon mektubu, Lord Rothschild'a gönderildikten 1 hafta sonra 9 Kasım 1917'de gazetelerde yayımlandı. İşte Filistin'in kaderini değiştiren o mektubun 67 kelimesi...
"Kraliyet Hükümeti, Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yurt kurulmasını memnuniyetle karşılamakta ve bu hedefin gerçekleştirilmesine yardımcı olmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtmişlerdir. Bu durumda, Filistin'deki mevcut Yahudi olmayan toplulukların sivil ve dini haklarını veya diğer ülkelerde Yahudilerin sahip olduğu hakları ve siyasi statüsünü etkilemeyecek şekilde hareket edileceği açıkça anlaşılmıştır."
BÖLGENİN %90'I FİLİSTİNLİLERDEN OLUŞUYORDU
AlJazeera'ya göre Balfour Deklarasyonu, "Filistin'deki mevcut toplulukların medeni ve dini haklarını zedeleyecek hiçbir şey yapılmayacaktır" şartını içermesine ve bölgenin %90'ının Filistinliler olmasına rağmen savaş sırasında bölgedeki İngiltere mandası, Yahudilerin kendi kendini yönetmesini sağlama amacıyla Filistinlileri yıllarca yerlerinden etti, evlerini yaktı, geçim kaynaklarına el koydu.
Filistin, bugün hâlâ 'Osmanlı toprağına ait bir toprağın Yahudiler'e söz olarak verilmesinin' ve bu sayede İsrail devletinin kurulmasının gayrimeşru olduğunu savunuyor. İngiltere 1939 yılında Balfaur Deklarasyonu ile hata yaptığını kabullenmiş olsa da, yazılan bu mektubun Filistin'in kaderini değiştirdiği gerçeğini etkilemiyor.