Finansman bulamayan KOBİ’lere kredi sağlıyorlar
Tam Finans CEO’su Hakan Karamanlı, mikro KOBİ’lere yönelik sağladıkları 6,5 milyar dolarlık finansmanla üretim ve istihdama katkı sunduklarını belirtti. 'Biz işletmenin değil, ticaretin finansmanına bakıyoruz.' vurgusunu yaptı.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) finansmanı alanında faaliyet gösteren Tam Finans’ın CEO’su Hakan Karamanlı, gazetecilerle bir araya gelerek şirketin çalışmalarını aktardı. Hizmet verdikleri kitleyi “Mikro KOBİ’ler” olarak tanımlayan Karamanlı, ticaretin finansmanını yaptıklarını ve verdikleri kredilerin KOBİ’lerin üretimine, borcunu ödemesine, ham madde almasına ve maaşları ödemesine yardımcı olduğunu kaydetti.
Türkiye’de 3,6 milyon KOBİ olduğunu ancak kullanılan kredilerin yüzde 25’inin KOBİ kredisi olduğunu dile getiren Karamanlı, teminatı olmayan KOBİ’lerin finansman bulamadığını vurguladı. Karamanlı, krediye ulaşmakta güçlük çeken işletmelere hizmet sağladıklarını ifade etti.
AKDENİZ’İN EN BÜYÜK BANKA DIŞI FİNANS ŞİRKETİ
Tam Finans’ın, Mısırlı MNT – Halan satın alımı sonrası Akdeniz’in en büyük banka dışı finans şirketine dönüştüğünü öne süren Hakan Karamanlı, şirketin 2024 yılı performansı hakkında da bilgi verdi. Tam Finans’ın, yıl sonuna kadar; 49 şube sayısına ulaşacağını ve 70 bin müşteriye hizmet vermeyi hedeflediğini söyleyen Karamanlı şöyle devam etti:
“Geçen yıl faktoring sektörü yüzde 46 büyürken, biz ise yüzde 76 büyüme sağladık. Yüzde 55’ine hâkim olduğumuz sektörün üzerinde bir büyüme sergilemek bizim için oldukça önemli. 600’ü sahada olmak üzere toplam 850 kişiye istihdam sağladık. Müşteriye erişebilmenin yolunun şubeleşmeden geçtiğine inanıyoruz. Bu yıl toplam 10 yeni şube açmış ve 1000 kişilik bir istihdam sayısına ulaşmış olacağız.”
‘ÇARKIN DÖNMESİNİ SAĞLIYORUZ’
Karamanlı, sadece mikro KOBİ kuruluşlarına hizmet verdiklerini belirtti. 2012 yılından bu yana 172.000 mikro KOBİ’ye 6,5 milyar dolar finansman sağladıklarını açıklayan Hakan Geçen yıl 51 bin farklı işletmeye 1,5 milyar dolar finansman sağladıklarına işaret eden Hakan Karamanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ortalama her bir firmaya sadece geçen yıl 30 bin dolar vermişiz. Aslında bu rakam işletmelerin KOBİ olması nedeniyle küçük görünebilir. Ancak bu firmaların yüzde 40’ının bankalarda kredi riski yok. Ayrıca bu işletmelerin yüzde 25’i bir yıldan az bir zaman diliminde kurulmuşlar. Biz aslında bankadan kredi alıyor, bankaların takipte olduğu işletmelere veriyoruz. Onlar da gidip bankaya borçlarını ödüyorlar. Dolayısıyla ticarette çarkın dönmesini sağlıyoruz.”
Müşterilerinin finansal kredibilitesinden çok ticari potansiyellerine baktıklarının mesajını veren Karamanlı, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bizim işimiz kredi riskini ölçmek. Bu konuda çok iyiyiz. Bakış açımız işletme değil, ticaretin finansmanı şeklinde. Firmanın sağlıklı bir ticaret yapıp yapmadığına bakıyoruz. Elbette finansal verilere de bakıyoruz, ama bu bizim için ikincil oluyor. Kısacası kredi riskini değerlendirirken firmadan çok yapılan ticaretin kredibilitesine bakıyoruz. Sektör olarak bizler tüketime değil, ticarete yani üretene hizmet veren kuruluşlarız. Bu açıdan gerçekten de ülkemizin büyümesi ile faktoring sektörünün büyümesi arasında çok ciddi bir korelasyon var.”