Finansman krizine tek çare turizm
Turizm Bakanı Ersoy açıkladı: 2019'a göre turist kaybını Avrupa'ya kıyasla telafi eden Türkiye, gelirde de yüzde 14 öne geçti. DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO'su Ateş de, ülkeler için dış finansman koşullarının zorlaştığına işaret ederek, turizm gelirlerinin kiritik önemine değindi.
Turizm sektörü Antalya'da düzenlenen kongrede hem gelecek dönem projelerini ele aldı hem de mevcut durumu masaya yatırdı. Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) ev sahipliğinde, DenizBank ana sponsorluğunda düzenlenen 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nin açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptı. Yıl sonu turizm hedefleri hakkında bilgi veren Ersoy, hedefin 44 milyar dolar gelir ve 50 milyon turist olduğunu söyledi.
Ziyaretçi sayısında 2019 ile 2022'nin ilk 7 aylık dönemine bakıldığında İtalya'nın yüzde 29, İspanya'nın yüzde 18 ve Yunanistan'ın yüzde 12 oranında 2019'un gerisinde kaldığına işaret eden Bakan Ersoy, Türkiye'nin ise yüzde 7 farka kadar inmeyi başardığını anlattı. Ersoy, 2019 ile 2022 yıllarının ilk 7 aylık turizm gelirlerini karşılaştırdıklarında İtalya'nın yüzde 13, İspanya'nın yüzde 6, Yunanistan'ın yüzde 4 oranında 2019 kaldığını, Türkiye'nin ise 2019'a kıyasla gelirde yüzde 14 yukarda olduğunu not etti.
KÜRESELLEŞMEYE ELVEDA!
DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO'su Hakan Ateş kongrede yaptığı Dünya ve Türkiye Ekonomisine Bakış başlıklı sunumunda, dünyadaki kutuplaşmaya işaret ederek, “Kanaatim o ki artık küreselleşmeye elveda diyeceğiz ve bazı paktlar yani 'yerini belirle' durumu olacak. Avrupalılar soğuktan korksalar dahi yorganın altında girip enerji bağımlılığını azaltıyorlar. Bütün bunlar bize soğuk savaşı bize gösteriyor.” dedi. Ateş bu ortamda turizmin ülkeleri yakınlaştıran özelliğine dikkat çekti.
Dış ticaretin daima liberal bir sistem içerisinde liberal bir şekilde olması zorunluluğu bulunduğunu savunan Ateş, “Türkiye'de sermaye kısa olan bir ülke olduğumuz için sermaye hareketlerini kısma değil serbest bırakma durumumuz var. Gelişmekte olan ülkeler için dış finansmanın zorlaştığı şu dönemde turizm dış açığın azaltılması açısından önemli. 44-45 milyar dolar olacak bu sene turizm geliri. Bu cari açığın 45 milyar dolarlarda kalmasını sağlayacak, enerji fiyatlarına rağmen. Turist sayısındaki toparlanmada Türkiye'de diğer ülkelere göre en iyi durumda. Yarıdan fazlası asgari ücretle geçinen bir ülkede tek bir sektörün, turizmin yüzde 14 istihdama katkı sunması çok değerli bir şey. Yüzden fazla ülkeden turist ağırlıyoruz. Bir grafik yapmaya kalksak renk yetmez.” mesajı verdi.
YATIRIMLARDA ZAFİYET
Türkiye'deki turizm sabit sermaye yatırımlarındaki düşüşe değinen Ateş, “Milyar dolar cinsinden bakıldığında 2012'de 11.7 milyar dolarla toplam yatırımların yüzde 4.9'una sahipken yüzde 1.2'lere ve 3.4 milyar dolarlara geriledi. Daha çok yatak yerine gelenleri daha pahalı konaklatmak hedef olmalı ama sadece Antalya-Muğla olmamalı bizim turizmimiz, ülkeye yayılmalı. Bir de lojmanlar çok pahalı olmuş çalışanları konaklatmakta sorunlar var.” dedi. Ateş ayrıca enerji faturalarının otellerin kârını alıp götürdüğünü ifade etti.
TURİZMCİNİN DÖRT TALEBİ VAR
Turizmcilerle yaptığı görüşmeler neticesinde oluşturduğu kamu otoritesinden beklentileri sıralayan Ateş, şunları aktardı:
- Ciro üzerinden ödenen yüzde 2’lik Konaklama Vergisinin Ocak 2025’e ertelenmesi,
- Mısır, Yunanistan, İspanya gibi ülkelerle rekabet açısından tur operatörlerine yapılan uçak / koltuk başına yakıt desteği gibi teşvik edici önlemlerin tekrar uygulanması,
- Kış döneminde istihdamın devamlılığı amacıyla birtakım SGK teşvikleri /destekleri sunulması,
- Ülkemize döviz geliri yaratan turizm firmaları için Exim ve Merkez Bankası reeskont kredilerine yönelik limit artışı sağlanması..