Finansman maliyeti düşürülmeli
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz, hızla artan enerji maliyetlerinin işletme sermayesi ihtiyacını arttırdığına, diğer yandan yeşil dönüşüm sürecine adapte olunabilmesi için Türk sanayisinin yeni yatırımlara hız vermesi gerektiğine dikkat çekti.
Karadeniz, sermaye ihtiyacında artan bu talebin karşılanabilmesi için finansmana erişimi kolaylaştıracak, maliyetini düşürecek makro politikaların hayata geçirilmesini istedi.
‘BELİRSİZLİKLERDEN TEDİRGİNİZ’
Karadeniz, işletme sermayesi ihtiyacında büyük sıçrama olduğunu, plastik sektörü gibi enerji yoğun sektörlerde bu etkinin derinden hissedildiğini belirtti. Karadeniz, iç piyasanın daraldığı, alım gücünün düştüğü süreçte ihracat pazarları sayesinde sanayi üretiminin ayakta kaldığını ancak dünyanın durgunluğa sürüklendiğini, 2022 yılının son çeyreği ve 2023 yılının daha büyük bir belirsizliği barındırdığını ifade etti, “Bu durum ihracatımızın geleceği açısından hepimizi tedirgin etmektedir.” dedi. Son 1.5 yıldır pozitif seyreden ihracat iklim endeksinin ilk defa eşik değerin altına gerilediğini anımsatan Ömer Karadeniz, “İhracat pazarlarımızın yavaşlaması durumunda sanayicilerin girdi maliyetlerindeki artışı iç pazara daha fazla yansıtmak zorunda kalacağını ve bunun enflasyonist bir baskı yapacağını öngörebiliriz. Hem tüketicilerin hem üreticilerin korunması adına işletme sermayesine erişim kanalları geliştirilmeli ve finansman maliyetleri aşağı çekilmeli” diye konuştu.
‘YEŞİL DÖNÜŞÜME DE SERMAYE LAZIM’
Avrupa başta olmak üzere dünyanın tamamında yeşil dönüşümün hız kazandığını ve bu dönüşüme ayak uydurmanın Türk sanayisi için büyük önem arz ettiğini dile getiren Karadeniz, söz konusu dönüşüm için de sermaye gerektiğini vurguladı. PLASFED Başkanı Karadeniz şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde ihracat yaparken ürünün kalitesi ve fiyatı kadar, o ürünün üretiminde sürdürülebilir girdiler kullanılıp kullanılmadığı da önem kazanacak. Şu an Avrupa’da hazırlığı yapılan ve yakın zamanda uygulamaya konulacak mevzuat, bu değişimin bir göstergesidir. Bu bağlamda sanayimizin, tedarik zincirini bu yeni paradigmaya uygun dizayn etmek ve GES yatırımlarıyla ürün başına karbon ayak izini asgari düzeye çekmek gibi yatırımlara bir an önce başlaması gerekmektedir.”
SATIŞTA BEKLENTİ ARTTI İSTİHDAMDA AZALDI
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Perakende Güven Endeksinin eylülde bir önceki aya göre 0.9 puanlık, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 1.5 puanlık artışla – (eksi) 5.5 puan değerini aldığını duyurdu. Endeks, Ocak 2021’den bu yana en yüksek değerini alırken negatif seyrini korudu.
TEPAV’ın yaptığı TEPE anketine katılan perakendecilerden geçen üç ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 37.3 iken, önümüzdeki üç ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı yüzde 13.7 oldu. Önümüzdeki üç ayda satış fiyatında artış bekleyen perakendecilerin oranı ise yüzde 83.1’e yükseldi. “Birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörü eylül ayında perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Bölgeler bazında incelendiğinde ise perakende güveninde en fazla artış Orta Anadolu Bölgesi’nde görüldü.
Önümüzdeki üç aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri eylülde 0.6 puan oldu ve ilgili alt endeks 2020 yıl sonundan beri ilk kez olumlu değerlendirmelerin daha ağırlıkta olduğu pozitif değer aldı. Buna göre önümüzdeki üç aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 3.6, bir önceki yılın aynı ayına göre 16.8 puan arttı.
İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler – (eksi) 42.4 puan değerini alarak geçen aya göre 10.9 puan, geçen yıla göre 32.1 puan azaldı.