‘Fırıncı da vatandaş da mağdur’
Un fiyatlarının yüksekliğinden yakınan fırıncılar, 10 liraya 5 ekmek alan vatandaşın artık 3 ekmek alabildiğini bildirdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maliyet artışı nedeniyle mağduriyet yaşayan fırıncı esnafının sorunlarını dinledi. Un ve mayaya gelen aşırı zamlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden fırıncı esnafı İsmail Varol, kasabada 3 liraya sattığı ekmekten kâr edemediğini anlattı, “Vatandaş ne yapsın 10 liraya beş ekmek alırken bugün 10 liraya 3 ekmek alıp, boğazından kısıyor” diye konuştu. Varol, 2019-2020 yıllarında bir kamyon un aldıkları parayla bugün ancak 50 çuval un alabildiklerini ifade etti. Buğday taban fiyatı belirlenirken TMO’nun teşvik uygulamasının un fiyatlarında artışa neden olduğuna işaret eden fırıncı esnafı, “Un fiyatları çok arttı. Buğday taban fiyatındaki artış, un fiyatlarına büyük zam olarak yansıdı. 480 lira ila 520 lira arasında 50 kg un fiyatları değişiyor” dedi. 50 lira olan mayanın, ekmeğe zam gelince 350 liraya çıktığını da belirten fırıncı esnafı, “En çoğu 200 lira ödediğim elektrik faturası son aylarda 500-600 lira arasında geliyor” diye konuştu. Maliyet artışlarının ekmek fiyatlarının da artmasına neden olduğuna işaret eden fırıncı esnafı, “10 liraya 3 ekmek alınıyor. İsterim ki 10 liraya 5 ekmek alınsın, vatandaş 2 liradan ekmek alsın. Ama un fiyatları da 200-250 lira olsun. Un fiyatları durmuyor, sürekli artıyor. Un fiyatlarına bir çare bulunsun” dedi.
‘ÜRETİM MALİYETİ AŞAĞI ÇEKİLMELİ’
Gürer ise un ve maya başta olmak üzere ekmek üretiminde kullanılan ürünlerdeki fiyat artışının, ister istemez ekmek fiyatına yansıdığını belirterek, şunları kaydetti: “Sürekli artan girdiler hem fırıncı esnafını zor durumda bırakıyor hem de tüketicinin pahalıya ekmek almasına neden oluyor. Vatandaş sofrasında ekmeğini kısar duruma düşürüldü. Unun pahalıya satılmaması için buğday üretiminin artması, üretim maliyetini de aşağı çekilmesi gerekiyor. Bunun içinde üreticinin desteklenmesi şart.”