22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 18°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Fıstık spekülasyonuna baklavacılar 'dur' dedi

Türk baklavasının vazgeçilmezi Antep fıstığının fiyatı önceki yılların üç katına (160 liradan 450 liraya) çıkınca baklava lüks tüketim ürünü haline geldi.

Fıstık spekülasyonuna baklavacılar 'dur' dedi
A+ A-
EKONOMİ SERVİSİ

Fıstık fiyatlarında stokçular nedeniyle kısa sürede yaşanan fiyat artışındaki yükselişi ise baklavacılar durdurdu. Geçen aylarda fıstık fiyatlarındaki spekülatif yükselişe ilişkin ürünlerde fıstık kullanmama çağrısı yaptıklarını söyleyen Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, bu çağrıdan sonra daha da yükselmesi beklenen fiyatlardaki artışın durduğunu söyledi. Yıldırım, fiyatlar geri gelmese de tüccarın yeni ürünü yüksek fiyatlardan aldığını ve en azından kazananın üreticiler olduğunu kaydetti.

BAVULLA GİDEN İHRACATTAN FAZLA

Türkiye'de baklava üretiminin giderek arttığını ifade eden Yıldırım, ihracatın da 30 milyon dolara ulaştığını belirtti. 30 milyon dolarlık içeriğe bakıldığında bavulla yolcu yanında yurt dışına giden baklavanın ihracattan fazla olduğunu kaydeden Yıldırım, en son 2019 yılında yapılan ve pandemi nedeniyle iki yıl ara verilen Baklava Festivali ve Altın Oklava Baklava Yarışması 2 Ekim Pazar günü Eminönü'nde yapılacaklarını açıkladı.

Buna göre Festivale özel kurulacak baklava müzesinde 40 çeşit baklava sergilenecek, ayrıca toplam iki ton baklava halka dağıtılacak. Festivalde, 40 baklava ustası arasında yapılacak baklava yarışmasında birinciye 10 yarım altın, ikinciye 5 yarım altın, üçüncüye 3 yarım altın, dördüncüye 1 yarım altın verilecek.

GÜNLÜK 1450 TON 

Günlük baklava üretiminin on yıl önce 700 ton iken bugün bin 450 tona ulaştıklarını kaydeden Yıldırım, "Örneğin 100 liradan 300 liraya kadar fıstıklı baklava mevcut. Fiyatını içerisindeki ham madde miktarının şekillendirdiği baklavayı tüketici ağız tadına ve bütçesine uygun olana göre satın alıyor." dedi. Fıstık fiyatlarındaki artışa ilişkin soruları yanıtlayan Yıldırım, "O dönem fıstık fiyatlarının 600 liraya kadar gideceği yönünde bir algı oluşturulmuştu. Bizim müdahalemizle artış durdu. Şu anda depolarda 3 yıllık fıstık stoğu var." dedi. 

STOKÇULAR FİYATI BÖYLE ARTIRIYOR 

Yıldırım, piyasada fiyatların anlaşmalı olarak nasıl artırıldığını ise şöyle anlattı: "Üreticinin elinde mal kalmayınca ve tüm ürünler tüccarın eline geçtiğinde, karaborsacı ve stokçu diye tanımladığımız insanlar fıstık fiyatlarını yükseltiyorlar. Fıstık borsasına gidip örneğin o dönem 450 lira olan fıstığın üzerine 470 lira etiket koyuyorlar. Sonra kendi adamlarından biri gelip o fiyattan alım yapıyor ve bu sefer geri kalan ürünler için de fiyat 470 liraya çıkıyor. Burada tamamen kayıt dışı bir oyun oynanıyor ve bu şekilde fiyatlar suni olarak şişiyor. Ayrıca fıstığın fiyatının bu şekilde hızlı yükselişi sektörle ilgisi olmayan insanları da buraya çekiyor ve fıstık bir yatırım aracına dönüşüyor. Devletin bu döngüye müdahale etmesini ve vergi kaybına da neden olan kayıt dışılığı bitirip sektörü düzenlemesini istiyoruz."

Son Dakika Haberleri fıstık spekülasyon