Fıstıkçılardan baklavacılara: İthalata gerek yok
Baklavacıların yüksek fiyat gerekçesiyle ithalat talebine, fıstık üreticilerinden yanıt geldi: 'Kendimize yetiyoruz, ithalatın önü açılırsa üretici tarlaya küser'
Baklavacılar ve Tatlı Üreticileri Derneği’nin fıstık fiyatlarının yüksek olduğunu ve ithalatın önünün açılmasını istemesine Gaziantep Fıstık Üreticileri Birliği ve Şahinbey Ziraat Odası Başkanı’ndan tepki geldi. Gaziantep Fıstık Üreticileri Birliği tarafından yapılan açıklamada, “Gerçek enflasyonun yüzde 200 olduğu bu dönemde şeker, un ve tereyağı fıstıktan daha çok pahalanmıştır. Bunu dile getirmeyip fıstığı hedef göstererek üreticinin malını yeni mahsulde ucuza alma peşindeler, bir kez daha gördük ki birliğin kooperatifleşmenin önemi daha da büyümüştür. Tüm emekçi kardeşlerimizin hakkını bu kan emicilere yedirmeyeceğiz. Bir kilo baklavayı maliyetinin 3 katına sattığınızı hem halkı hem üreticileri sömürmenize asla izin vermeyeceğiz” denildi.
İTHALATA GEREK YOK
Gaziantep Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak’ta Aydınlık’a yaptığı açıklamada, fıstıkta kendi kendimize yettiğimizi ithalata gerek olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Baklavacı az kâra tenezzül etmiyor. Fıstık, 250 liraya sattığı baklava kadar pahalı değil. Fazla kâr yapmak istiyor. Ucuz olan bir şey yok” dedi.
Hava şartlarından dolayı fıstıkta var yılı olmasına rağmen yüzde 50’lerde bir kayıp yaşadıklarını belirten Çolak, “Evet pahalı ama mazot da pahalı, üretici tarlasını işleyemiyor, gübre kullanamıyor. Girdi fiyatları yüzünden kalitede de düşüklük bekliyoruz. Ama bu ithalata gerek olduğu anlamına gelmiyor. Sadece iç piyasaya değil dışarıya da fıstık ihraç ediyoruz. Üretimimiz bize yetiyor. Yeter ki hükümet desteklesin. Üretim olmazsa hayat da olmaz. İthalatın önü açılırsa çiftçi bahçesine küser” dedi.
ÇİFTÇİ KÜSÜYOR
Ali Çolak, Gaziantep’te çok çeşitli ürünler yetiştirilebildiğini belirterek, buğday fiyatlarının hala açıklanmamasına da tepki gösterdi, Oba Makarnanın Hindistan’dan buğday ithalatını da eleştirdi. Çolak, “Bu çiftçinin moralini bozdu. Üretim artışı gerekiyorsa bunu biz planlayalım. İthalata gerek yok” dedi.
Buğday fiyatlarının serbest piyasada yüksek gittiğini ifade eden Çolak şöyle konuştu:
“Şu anda piyasada buğday fiyatı 6.5-7.5 lira arasında. Alım fiyatı açıklanmıyor çünkü serbest piyasadan düşük bir fiyat verilmek isteniyor. İç Anadolu’da hasat başlayınca açıklanacağı bilgisini aldık. TMO, fiyatı İç Anadolu’ya göre açıklayacak. Peki Doğu ve Güneydoğu Türkiye değil mi? Buradakiler çiftçi değil mi? Çiftçi, 10 gün sonra Gaziantep’te hasada başlayacak. Ama çiftçinin buğdayı elinde tutma şansı yok. Deposu yok o yüzden de buğdayını tüccara verecek ve fiyat açıklanınca çiftçinin elinde buğday kalmayacak.”
Ürün tüccara gitmeden fiyatın açıklanmasını isteyen Çolak, Güneydoğu’da buğdayı önce soğuğun şimdi de kuraklığın vurduğunu belirtti rekoltenin de ciddi miktarlarda azalacağı uyarısı yaptı.
FİYAT İKİ KESİMİ DE KORUMALI
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı da hububat sektör temsilcileri ile ‘Sektör İstişare’ toplantısında bir araya geldi. Akıncı, Çukurova bölgesinde erkenci buğday hasadının başladığını, üreticilerin yeni sezon için TMO’nun alım fiyatlarını açıklamasını beklediğini dile getirdi. Tüm tahıl ürünlerinde ve özellikle stratejik öneme sahip olan buğdayda alım fiyatının hem üretici hem de tüketici açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Akıncı, her iki kesimi de koruyan bir alım fiyatı açıklaması yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.