Fiyat tarifeli rüşvet suçlaması
İstanbul merkezli 5 ilde rüşvet suçuna karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan, aralarında Kadıköy Belediyesinde görevli zabıta ve mühendislerin de bulunduğu 194 şüphelinin ifadesi alınıyor.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, "örgütlü olarak rüşvet almak, vermek, aracılık etmek ve resmi belgede sahtecilik" suçlarına karıştıkları iddiasıyla 17 Mayıs'ta gözaltına alınan zanlıların, emniyetteki işlemleri sürüyor.
Söz konusu rüşvet çarkının sürekli döndürülebilmesi için 2 evreli sistem kurulduğu belirtildi. Şebeke, "taktiksel aşama" denilen birinci evrede, işletme sahipleriyle tanışma, sahte ihbarda bulunma, denetim yapma ve maddi menfaat talep etme konularını gerçekleştiriyor. İkinci aşamada ise "operasyonel evre"ye geçilerek bilgi sızdırma, sahte delil ve belge üretme işlemleri yapılıyor.
Şüphelilerin "resmi hiyerarşinin dışında komuta sistemine sahip olmaları" ve "suç eylemlerinde örgüt üyelerinin birbirleriyle stratejik seviyede irtibatlı ve dayanışma halinde oluşu" rüşvet çarkının örgütlü ve uzun süreli bir sistem olduğunu ortaya koyuyor.
İTİRAFÇI OLDULAR
Bir çok şüphelinin itirafçı olmayı kabul ettiği soruşturma kapsamında, zabıta, mühendis ve diğer belediye personellerinin, göz yumdukları ya da cezai işlem yapmadıkları bazı konularda sabit fiyat tarifesi uyguladıkları belirlendi.
Yapılan tespitlere göre inşaat ruhsat onayı için 30 bin, çatı tadilatına 10 bin, izinsiz beton dökmeye 1500, hafriyat işi için 1000 ve vinç kurmaya ise 500 lira sabit rüşvet isteniliyor.
HABERLERİ DUYUNCA EMNİYETE GELDİ
Öte yandan yapılan haberlerden operasyonu öğrenen ve emniyete gelerek şikayette bulunan bir kişinin, sözkonusu yapının kendisinden de rüşvet istediğini, vermediği için de baskılara maruz kaldığını söylediği öğrenildi.
KADIKÖY'DEN MALTEPE'DEKİ FIRINI AÇTIRDILAR
Kadıköy ve Maltepe'de fırını olan bir kişinin Maltepe'deki fırınının mühürlendiği, bunun üzerine Kadıköy'de rüşvet verdiği görevlileri arayarak durumu anlattığı bunun üzerine Kadıköy Belediyesinde görevli şüphelilerin, Maltepe Belediyesindeki tanıdıklarını arayarak fırını açtırdıkları da belirlendi.
NE OLMUŞTU?
Soruşturma kapsamında Kadıköy Belediyesinde görevli 48 zabıta memuru ve 6 gıda denetim mühendisinin de aralarında bulunduğu 224 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmişti. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, İzmir, Adana, Kocaeli ve Şırnak'ta düzenlediği eş zamanlı operasyonda zanlılardan 194'ünü yakalamıştı. Adreslerdeki çok sayıda dijital malzeme ve evraka el konulmuştu. Firari 30 zanlının yakalanması için çalışmalar sürüyor.
AVM'YE KARŞI ÇIKTILARI İÇİN İKTİDAR HEDEF ALMIŞ
Operasyonun ardından Kadıköy Belediyesinden yapılan açıklamada net bir yalanlama yer almazken, iktidarın algı operasyonu yürüttüğü öne sürüldü. Kadıköy Belediyesinin Söğütlüçeşme’ye AVM'ye karşı çıktığı, Kalamış'a sahip çıktığı ve eski tren istasyonlarının kullanılmasını savunduğu için hedef alındığı anlatıldı.
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, açıklamasında “Bugün, mevcut iktidarın yeni bir ayak oyununa, algı operasyonuna tanıklık ediyoruz. Basına Kadıköy Belediyesi’ne rüşvet operasyonu olarak yansıyan ‘haber’ apaçık ki Kadıköy Belediyesi’ne karşı yapılan siyasi bir operasyonun parçasıdır.” dedi.
Kadıköy Belediyesi’ne polisin girmediğini, arama yapılmadığını söyleyen Odabaşı “Ama, medyaya öyle bir servis yapıldı ki, sabahın ilk saatlerinden itibaren, belediyenin bütün kadroları gözaltına alınmış gibi haberler yayınlandı.” ifadelerini kullandı.
'KADIKÖY BELEDİYESİ OLARAK HÜKÜMETLE KARŞI KARŞIYA GELİYORUZ'
“Oysa gerçek başka.” diyen Odabaşı, Kadıköy Belediyesinin karşı çıktığı projeler nedeniyle hedef aldındığını ve Atatürk Havalimanı gündeminin değiştirilmek istendiğini savundu: “Bugün Atatürk Havalimanı’nın yıkılma süreci ile oluşan kamuoyu duyarlılığını farklı bir yöne kaydırmak için yapılan bir algı yönetimidir. Son dönemde Kadıköy Belediyesi olarak hükümet ile sık sık karşı karşıya geliyoruz. 'Söğütlüçeşme’ye AVM yaptırmayacağız' diyoruz, 'Kalamış Halkındır' diyoruz, 'Eski tren istasyonlarını bize verin halkın kullanımına açalım' diyoruz. Yani hükümetin rant projelerine açıktan karşı çıkıyoruz. Belli ki birilerini rahatsız etmişiz. Tehdit ve saldırılar karşısında asla geri adım atmayacak, Cumhuriyetin değerlerini sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.”