Fiyatlar patlayınca otoya yeni satış yöntemi geldi
Yüksek kur, enflasyon ve faiz üçgeninde sıkışan otomotiv sektöründe yeni bir finansman çözümü devreye alındı.
Otomerkezi.net CEO'su Muhammed Ali Karakaş, yükselen otomobil fiyatları ve yüksek faiz sebebiyle finansman çözümlerinin yetersiz kaldığını, otomobilin iyiden iyiye bir yatırım aracına dönüştüğü günümüzde, satın alma ile uzun dönem kiralamanın tüm avantajlarını tek çatı altında sunabilen "Kilometre Satışı" uygulamasını devreye aldıklarını açıkladı. Karakaş, "20 bin, 40 bin ve 60 bin kilometre olarak sunduğumuz üç farklı 'Kilometre Satışı' uygulamamızla 500 bin TL'ye kadar marka-modelden bağımsız olarak otomobili satın alan tüketicilerimiz için, MTV ve Trafik Sigortası dışındaki lastik değişiminden ağır bakımlara, araç değer kaybına kadar tüm kalemleri Otomerkezi.net olarak biz karşılıyoruz. Kilometre dolduğunda ise satın alınan fiyata, değeri arttıysa değer artışı kadar yüzde yüz geri alım garantisi veriyoruz." dedi.
700 KİŞİ FAİZ YÜZÜNDEN VAZGEÇTİ
Doksanların sonunda banka kredileri, 2000'lerde tüketici finansman şirketlerinin dahil oluşu, üçüncü olarak kurumsal senet sistemini hayata geçiren kuruluşlar ile ikinci el otomobilde finans çözümlerinin günümüzde BDDK'ya bağlı bir şekilde yürütüldüğünü kaydeden Karakaş, şunları aktardı: "2022 yılının ilk üç ayında 30 şubemizde toplamda yapılan otomobil satışlarının yüzde 65'inin kredilendirme yoluyla gerçekleştirilmiş olduğunu görüyoruz. 6 bin 500 otomobil kredisi başvurusunun gerçekleştirildiğini, 4 bin 500 adet kredinin reddedildiğini ve bu tüketicilerin otomobil sahibi olamadığını, kalan 2 bin tüketiciden 700'ünün faiz oranlarını yüksek görerek otomobil sahibi olmaktan vazgeçtiğini gözlemledik. Tüm bu araştırmalarımız sonucunda artık sektöre yeni bir satış modeli getirme kararı aldık."
ABD, SLOVENYA VE İSRAİL ÖNE ÇIKTI
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre otomotiv endüstrisinin nisan ayı ihracatı yüzde 11.5 artış ile 2.7 milyar dolar oldu. Aylık bazda bu yılki en yüksek ihracat tutarına ulaşan sektörde, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve otobüs-midibüs-minibüs ürün gruplarında çift haneli artış kaydedildi. Ülkeler arasında ise ABD, Slovenya ve İsrail’e yüksek oranlı ihracat artışları dikkat çekti. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Dünya ticaretinde olumsuz gelişmelerin yaşandığı bir dönemde nisan ayı performansımızla bu yılki en yüksek ihracat rakamına ulaşarak otomotivde dünyanın güçlü ve güvenilir üretim üssü olduğumuzu bir kez daha gözler önüne serdik. İlk dört ayda otomotiv endüstrisi ihracatımız yüzde 0.4 artışla 10.2 milyar dolar oldu.” bilgisini verdi.