Flamenkoyla Türk müziğini birleştirdi: Hüznü, neşeyi ve isyanı yansıtıyor
İspanya’da Cordoba Üniversitesi’nde flamenko gitar dersleri veren Müzisyen Taylan Polat, yakın zamanda dinleyicilerle buluşacak. Polat, Türk müziğiyle flamenkoyu birleştirdiği ‘flamenturco’yu Aydınlık’a anlattı
Türk müziği ile flamenkoyu bir araya getiren ‘flamenturco’yu dünyaya tanıtan müzisyen Taylan Polat, 24 Aralık’ta İstanbul’da Akatlar Kültür Merkezi’nde dinleyicilerle buluşacak. Polat, İstanbul’un ardından Ankara’da da Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde sahne alacak.
Müzisyen Taylan Polat, İspanya’daki 24 senelik kariyerinde bestelediği flamenko gitar resitali eserlerini, türküler ve flamenko sentezi flamenturco’yu ve Trio formatındaki son eserlerini seslendirecek.
Uzun yıllardır Cordoba Devlet Konservatuarı’nda flamenko gitar eğitimi vermekte olan Polat, “Flamenkom” adını verdiği bu konserlerinde flamenko gitar resitali, flamenturco (Türkçe sözlü flamenko) ve flamenko contemporary gibi birbirinden farklı üç çeşit flamenko düşüncesi ve ruh hali ile dinleyici karşısına çıkacak.
Müzisyen Taylan Polat, konser öncesinde sorularımızı yanıtladı.
BU MÜZİĞİN İÇERİSİNDE HEM HÜZÜN HEM NEŞE VAR
- Flamenkoyu nasıl tarif edersiniz?
Flamenko ilk olarak bir halk müziği. Sistemin bir parçası olmak istememiş insanların kendilerini ifade etmesiyle ortaya çıkmış bir müzik. Çoğu zaman, dansıyla, gitarıyla bir ihtiras müziği, asi müzik gibi çıksa da flamenko aynı zamanda hüznü barındıran bir müzik. Aynı zamanda neşeli bir müzik. Zıt duyguların içinde yer aldığı bir müzik.
Birçok araştırmacıya göre; flamenko müziğinin içerisindeki kültürel öğeler, Hristiyan İspanyolların Endülüs’ü aldıktan sonra Müslümanları Hristiyan olmaya mecbur bırakmaları ya da onları sınır dışı etmek istemelerinden doğan baskı nedeniyle, bu Müslüman halkın kültürlerini kodlayarak korumaya çalışmasından ortaya çıktığı belirtiliyor.
Flamenko sadece Müslüman kavimlerin değil, çingenelerin de toplumun dışına itilmiş insanların kendilerini ifade etme tarzı. Dolayısıyla bu müziğin içerisinde hırs, öfke, başkaldırı olduğu gibi sükûnet, hüzün ve neşe de var.
HEM BİÇİM HEM İÇERİK YÖNÜNDEN TÜRK HALK MÜZİĞİNE BENZİYOR
- Türk müziğiyle flamenko arasında nasıl bir bağ var? Benzer yönleri neler?
Flamenko bir halk müziği olduğu için, bizim müziklerimiz arasında halk müziğine benzer birçok konuda. Toplumun sıkıntılarını anlatır, etik, moral kavramları anlatır. Ahlaki ve kültürel değerleri işler. Onun için Türk halk müziğine benzer. Neticede toplumun sıkıntılarını yansıttıkları için birbirlerine benzerler. Müzik yapısına baktığımızda, flamenkoda kullanılan müzik yapıları halk müziğinde de kullanılabilir. Müzikalite açısından da flamenko ve Türk halk müziği birbirine benzer.
‘KENDİ HİKÂYEMLE UMUT VERMEK İSTİYORUM’
- Türkiye'de konser vereceksiniz. Normalde İspanya'da yaşıyorsunuz. Akdeniz'in öbür yakasından ülkenize bakmak nasıl bir his?
İspanya’nın Endülüs bölgesinde Cordoba’da yaşıyorum. Cordoba Devlet Konservatuarı’nda flamenko gitar hocası olarak eğitim veriyorum. Akdeniz’in diğer tarafından ülkeme baktığımda özlem ve biraz da hüzün diyelim. Hep bir şekilde ülkeme dönüp, müziğimi paylaşmak; 24 senelik verdiğim mücadeleyi ve başardıklarımı anlatmak istiyorum.
Sanıyorum ki yaptığım her şey başarı öyküsü. Bunlara insanlara anlatarak umut verebileceğimi düşünüyorum. Türkiye’ye her geldiğimde görüyorum ki umutsuz yaşayan birçok insan var. O nedenle bence müziğimden daha ziyade insanlara bu müziği yapma yolunda verdiğim mücadeleyi anlatırsam insanlara umut verebileceğimi düşünüyorum.