Fotosentez yapan fabrika
Artık yepyeni bir teknolojiyle üretim yapan yeşil enerji tesisimiz var... Evsel atıklar, orman atıkları, hayvan ve insan dışkısı gibi birçok atık maddeden petrol ve doğalgaz elde edeceğiz. Üretim sürecinin sonunda atık yok!
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Türkiye’de ilk kez kullanılacak bir yeşil enerji üretim teknolojisi olan İsyakgör tesisi açıldı. İsyakgör teknolojisi ile evsel atıklar, orman atıkları, hayvan dışkısı, insan dışkısı gibi birçok atık madde kullanımıyla petrol ve doğalgaz elde edilecek. Üretim süreci sonunda neredeyse bir bitki gibi doğaya oksijen salınacak. Bu teknolojinin hedefi büyük! Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılık sorununa çözüm getirecek, dünyadaki iklim krizine önlem olacak, fosil yakıtların kullanım ihtiyacını giderecek bir seçenek üretimi söz konusu!
YOĞUN BAKIMDAKİ EVRENİ İYİLEŞTİRECEK
İsyakgör enerji üretim teknolojisi kurucusu ve geliştiricisi İsmail Arslan, Aydınlık’a şu bilgiyi verdi: “İsyakgör enerji üretim teknolojisinin, iklim krizini önleyebilecek en önemli çalışmalardan biri olduğuna inanıyoruz. Kısa zamanda bu tür tesislerin yapılıp devreye alınması bütün yeryüzü canlıları için elzemdir. Biz bu teknoloji ile atmosferde yüksek miktarda bulunan karbonu alıp, oksijenle değiştirip ve alınan hidrokarbonu yeraltına depolayabilmekteyiz. Bunun sonucu olarak, halihazırda yoğun bakımda olan evren tekrar eski canlı haline rahatlıkla dönüşebilecektir.”
Tesiste kullanılan teknolojiyle sadece atmosferde bulunan karbon ile hidrokarbon üretimi yapıldığını ve petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlara gerek kalmayacağını belirten Arslan şunları kaydetti:
ATIK GİRİP PETROL ÇIKIYOR
“Tesisimiz, evsel atıklar, orman atıkları, büyükbaş hayvan dışkısı, insan dışkısı ve muhtevasında karbon olan her türlü atığı girdi olarak kullanılabilmekte ve proses çıktısı olarak petrol ve gaz elde edebilmektedir. Sadece dünya üzerindeki ve atmosferdeki karbon kullanılarak hidrokarbonlar elde edilecektir. Tesisimiz, tümü atmosferden gelmiş olan karbonu bacasız ortamda yakarak, yüzde yüzünü hidrokarbon türevlerine yani yakıtlara dönüştürebilmektedir. Bu işlemi saatte bin ton kapasiteye kadar gerçekleştirebilen tesisten çıkan karbonun yaklaşık yüzde 20’si katrandır. Çıkan katran yeraltında depolanabilir veya yol yapımı gibi yer üstü inşaat faaliyetlerinde kullanılabilir. Tesisimizden çıkan ürünün yüzde 80’i de sıvı ve gaz türünde olan hidrokarbon yakıtlardır. Bu teknolojinin kullanılması ile artık insanoğlunun yeraltından petrol ve doğalgaz gibi karbonları çıkarmasına gerek kalmayacaktır. Ek olarak, briket haline getirilmiş girdiler saniyeler içerisinde çıktılara (hidrokarbonlara) dönüşmektedir. Oluşum sürecinin çok kısa olması rakip teknolojilere göre büyük avantaj.”
İTHALAT GİRDİSİNİ SIFIRLAYABİLİR
Ayrıca ülkemizin en büyük ithalat girdisi olan enerji sektörüne de bir çözüm olacağını iddia eden Arslan şunları vurguladı:
“Ülkemizin yıllık neredeyse yaklaşık 100 milyar dolara yakın yurt dışından ithal etmiş olduğu petrol, gaz ve türevleri, teknolojimizle hiçbir yurt dışı kaynağa ihtiyaç olmadan yurt içinden tedarik edilebilecektir. Proses neticesinde, çıkan yakıt muhteviyatındaki yüksek miktarda istenilmeyen kükürt, azot gibi elementlerin miktarları, kolaylıkla istenilen seviyelere düşürülmektedir. Bu husus Avrupa ve gelişmiş ülkelere ihracat yapan şirketlerimizin ileride önlerine çıkacak karbon vergisi gibi hususlarda çok yardımcı olacaktır.”
Son olarak, güneş, rüzgar, hidrojen gibi temiz enerji projelerine büyük yatırımlar yapıldığını ancak bunların tek başına yeterli olmayacağını söyleyen İsmail Arslan, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerin çöpleriyle ülkemizin ihtiyacı olan enerjiyi üretebileceğimizi ve ivedilikle bu bölgelere İsyakgör teknolojili enerji üretim tesislerinin kurulması çağrısını yaptı.