Frankfurtlu Türklerden Türkçe seferberliği
Almanya’nın Hessen eyaletinde Türkçe derslerinin öncüleri, Kültürtreff ve Frankfurt Atatürkçü Düşünce Dernekleri’nin düzenledikleri söyleşide buluştu.
Frankfurt Kültür Bahçesinde, “Türkçe proje dili olamaz” sloganıyla düzenlenen söyleşiye konuşmacı olarak Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr. Bora Başaran katıldı. Toplantıda Vatan Partisi Yurtdışı Temsilcisi Ali Mercan hazır bulundu.
Konuşmasında Türkçenin eğitim müfredatına girmesi için verdikleri mücadeleden örnekler veren Başaran, Alman makamlarının söz konusu Türkçe olunca birçok bahaneler ürettiklerini belirtti. Hessen Eyaleti Eğitim Bakanlığı'nın evlerinde Türkçe konuşanların ayrıca okulda da Türkçe öğrenmelerinin gereksiz olduğunu savunduğunu aktaran Başaran, Türkçe derslerinin ‘proje’ olarak alınmasının Türk toplumunun yoğun talebi ve baskıları üzerine gerçekleştiğini hatırlattı. Proje dersleri doğrultusunda Türk toplumunun daha önce de öneriler sunduğunu hatırlatan Başaran, önümüzdeki yıl iki okulda başlatılacak derslerle siyasi bir kandırmaca uygulandığını ifade etti. Katılımcılara Türkçe dersleri için verilen mücadeleyi de hatırlatan Başaran, Türkçe derslerinin Almanya’daki tarihini dört aşamada özetledi. Birinci aşamanın 1960’lı ve 70’li yıllardan oluştuğunu ifade eden Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Başaran, 1970’lerden 1977’ye kadar ki olan dönemin ana dil eğitimi tarihinin ikinci aşaması olduğunu söyledi. Üçüncü aşama ile 1999’a kadar gelindiği değerlendirmesini yapan Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu süreç, ABD eğitim sisteminden esinlenilerek uyarlanan Herkunftsprache, yani köken dili dönemi. Bu süreçte burada Alman makamları her şeyden vazgeçerken bütün maliyet ve öğretmen gibi ihtiyaçların Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanmasına yol açtığı süreç. Dördüncüsü; üçüncü ve dördüncü nesillerin doğması ve daha önceki anadil ve köken dili argümanının kalkması ile başlayan süreç. Yani seçmeli dil olarak Türkçe süreci.”
‘DİL KÜLTÜRÜN TAŞIYICISIDIR’
Anadil bilgisinin yurt dışındaki kültürel değerine de dikkat çeken Başaran, “Eğer yurt dışında kültürümüzü yeni nesillerimize devretmek ve korumak gayemiz varsa dilin önemini tüm vatandaşlarımıza kavratmalıyız. Dil kültürün taşıyıcısıdır. Dil yoksa kültür yoktur” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Dr. Bora Başaran’ın ardından Vatan Partisi Yurtdışı Temsilcisi Ali Mercan söz aldı. “Avrupalılar yabancı dil dersi olarak verdikleri konularda evrensel dil, uluslararası dil söylemini öne çıkartmaya çalışıyorlar” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Mercan, şu ifadeleri kullandı: “Oysa Türkçe, Avrupa'dan Çin'e kadar olan coğrafyada konuşulan bir dildir. Bu evrenselliğin yanı sıra dünyadaki en zengin dillerden birisidir ama daha da ilginci bu tartışmaların olduğu Hessen eyaletinde Almancadan sonra en çok konuşulan dil Türkçedir. O bakımdan Türkçenin bir yabancı dil olarak okullarda seçmeli ders olarak okutulması bir zarurettir. Bu konudaki engellerin hepsi politik mülahazalarla yapılmaktadır.”
IŞIK’TAN İMZA KAMPANYASINA ÇAĞRI
Söyleşinin kapanış konuşmasını, Frankfurt Atatürkçü Düşünce Derneği Kasım Işık yaptı. Kültürtreff Derneği ile Hessen Eyaleti Türk Dernekleri İnisiyatifi Platformu’na üye olduklarını hatırlatan Işık, Türkçe derslerinin müfredata alınması için yürütülen imza kampanyasına dikkat çekti. Bu hedefle tüm kuruluşların eşgüdüm halinde çalıştığının altını çizen Işık, katılımcılara imza kampanyasına destek vermeye çağırdı. Çalışmalara hız verdiklerini de belirten Işık, Türkçeyi başta Türk öğrenciler olmak üzere farklı milletlerden gelen öğrencilerle buluşturma hedefinde olduklarını vurguladı.