Frankfurt’ta Türk sinema şöleni başlıyor
Frankfurt, Türk Film Festivali’ne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2-7 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan festival Türk toplumu için önemli... Festival Türk sinemasının güzide örneklerini sahnesine taşımakla kalmıyor, aynı zamanda kültürel etkileşimi ve diyalogu da güçlendiriyor.
Bu yıl 24'üncü kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali, 2-7 Haziran 2024 tarihlerinde sinemaseverlerle buluşacak. "Şiddet ve Sinema" mottosuyla düzenlenecek festival kapsamında 3 Haziran'da düzenlenecek ilk törende, festivalin 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri' ve 'Vefa Ödülü' sahiplerine verilecek. 'Yaşam Boyu Onur Ödülleri' oyuncular Erkan Can, Derya Alabora ve Mehmet Kurtuluş'a verilirken, 'Vefa Ödülü' ise Aliye Rona ve Avni-Belkıs Dilligil olarak Dilligil ailesine takdim edilecek. Çiçek Dilligil, ödülü ailesi adına alacak. Uzun metrajlı, kısa ve belgesel film kategorilerindeki yarışmaların ödülleri de 7 Haziran Cuma akşamı gerçekleştirilecek kapanış töreninde sahiplerini bulacak.
Kültürlerarası İş birliği ve Diyalog Derneği’nin (KADİM) ‘Türkiye proje ortağı’ olduğu festivale, aralarında Boran Kuzum, Tolga Örnek, Cengiz Bozkurt, Gülper Özdemir, Mehmet Özgür, Murat Şeker, Onur Tuna, Hakan Haksun, Özay Fecht ve Şebnem Schaefer’in yer aldığı tanınmış sinemacılar ve oyuncular bizzat katılacaklar.
‘SİNEMANIN EVRENSEL BİR DİLİ VAR’
Aydınlık Avrupa’ya değerlendirmelerde bulunan Frankfurt Türk Film Festivali Başkanı Hüseyin Sıtkı şunları söyledi: “Türklerin 62 yıllık bir göç hikayesi var. Bu süreç içerisinde tabii ki içinde yaşadıkları topluma uyum sağlamak, kendisini tanıtmak, geldikleri kültürü, ülkeyi tanıtmak için büyük bir mücadeleler verildi. Fakat bu mücadelelerin biz yetersiz olduğunu gördük. Yani farklı bir yol izlemenin gerekliliğini düşünerek bu festivali hayata geçirdik. Bu bağlamda vereceğimiz çok mesajın olacağını düşünmüştük. Hangi kültürden, dinden, dilden olursa olsun insanlara ulaşabileceğimiz bir yol, konsept bulmamız gerektiğini düşünerek de bu festivali başlattık. Bu kadar uzun süreçliğini ben de hesaba katmamıştım. Olağanüstü bir ilgi gördü. Bu yıl da 24’üncüsünü düzenliyoruz.
Amacım bu festivalde bir platform oluşturmak, o platformda farklı kültür ve dinden insanları bir araya getirmek, uyuma katkı sağlamak, birbirlerini tanımak ve kültürler arasında bir köprü oluşturmak. Kendimizi daha iyi tanımamak. Çünkü sinemanın evrensel dili var.”
ÇOK SAYIDA KURUM VE KURULUŞTAN DESTEK
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hessen Bilim ve Sanat Bakanlığı, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’yle Hessen Film-Medya ve Frankfurt Rheinmain Kültür Fonu gibi kurumların desteklediği festival filmleri kent içindeki sinemaların yanı sıra Türk Kültür Merkezi, film müzesi, cezaevi, yaşlılar yurdu, okul, park (açık hava) gibi mekânlarda gösterilecek. Festival, başta Hessen eyaletinin başkenti Wiesbaden olmak üzere Frankfurt’un çevresindeki çeşitli kent ve kasabaları içine almaya çalışıyor. Wiesbaden, Offenbach, Erlenbach, Langen, Rodgau, Rödermark, Ober-Ramstadt, Mühlheim, Ginsheim-Gustavburg, Höchst im Odenwald’daki sinemaseverler de bu sayede kendi kentlerinde bir ya da iki Türk filmi görme şansı bulacaklar.
Hessen Başbakanı Boris Rhein, Bilim ve Araştırma-Sanat ve Kültür Bakanı Timon Gremmels, Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Mike Josef ve Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer de festival gazetesi ‘Suare’de yayımlanan mesajlarıyla sinemaseverleri selamladılar.
Kulturtreff e.V. festivale destek verenler arasında. Kulturtreff e.V. Frankfurt Başkanı Eylem Demirel Boral “Frankfurt film festivali Türk toplumu açısından önemli bir faaliyet. Burada yaşayan Türk toplumunun değerlerinden kopmaması ve Türk sineması ile buluşması Türkiye'nin kültürünü buralara taşıması sahiplenmesi büyük bir önem taşıyor. Bizlerde bu sene Kulturtreff Frankfurt olarak bu etkinliğe destek veriyoruz ve özellikle genç nesilin bu kültürel şölene katılmalarını ve sinemanın büyüsünü birlikte yaşamaya davet ediyoruz.” dedi.
HANGİ FİLMLER GÖSTERİLECEK?
Tolga Örnek’in yönettiği, başrollerde Cengiz Bozkurt, Boran Kuzum ile Şebnem Bozoklu’nun yer aldığı ‘Mucize Aynalar’la açılacak festivalde gösterilecek Türkiye yapımı diğer uzun metrajlı filmler şöyle:
‘Kuru Otlar Üstünde’, ‘Yüzleşme’, ‘Aniden’, ‘Ölümlü Dünya-2’, ‘LCV’ (Lütfen Cevap Veriniz), ‘Zaferin Rengi’, ‘Karganın Uykusu’, ‘1 gün 365 Saat’, ‘Sur’da Devran’, ‘Açık Kapılar Ardında’, ‘Cam Perde’, ‘Son Akşam Yemeği’, ‘Sanki Her Şey Biraz Felaket’, ‘Aşk Mevsimi’.
Festivalde, Almanya’daki Türkiye kökenli yönetmenlerin filmlerinden örnekler de yer alıyor. Fatih Akın’ın son filmi ‘Ren Altını’ ile İlker Çatak’ın Oskar adayı olan filmi ‘Öğretmenler Odası’ da bu filmler arasında.