Fransa, Almanya ve İngiltere’den Gazze’ye insani yardım çağrısı
Fransa, Almanya ve İngiltere Gazzze’deki insani durumla ilgili ortak açıklama yayınladı. Ateşkes görüşmeleriyle ilgili çağrı yapılan 15 Ağustos öncesi gelen açıklamada sivillere yardımların engelsiz şekilde ulaştırılması istendi.
Gazze’de İsrail ve HAMAS arasında ateşkes görüşmelerinin yeniden başlaması için yapılan çağrıda 15 Ağustos işaret edildi. Bu tarihten önce üç Avrupa ülkesinden de bir çağrı geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Gazze'deki siviller için ortak açıklama yaptı.
ATEŞKES ÇAĞRISI MEMNUNİYETLE KARŞILANDI
Açıklamada, arabulucu ülkeler ABD, Mısır ve Katar'ın, İsrail ile HAMAS arasında esir takası ve Gazze Şeridi'nde ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısının memnuniyetle karşılandığı ve desteklendiği bildirildi.
Müzakerelere başlanması için "daha fazla gecikme olamayacağı konusunda hemfikir olunduğu" aktarılan açıklamada, "Gerilimin tırmanmasını önlemek için tüm taraflarla birlikte çalışıyoruz, gerilimi azaltmak ve istikrara giden yolu bulmak için hiçbir çabadan kaçınmayacağız." ifadesine yer verildi.
‘BÖLGEDE İSTİKRAR SAĞLANMALI’
Ortak açıklamada, çatışmaların derhal sona ermesi ve esirlerin serbest bırakılması gerektiği belirtilerek, "Gazze halkının acilen ve sınırsız bir şekilde yardım ulaştırılmasına ve dağıtılmasına ihtiyacı vardır." değerlendirmesinde bulunuldu.
Bölgede tırmanan gerilimden endişe duyulduğu vurgulanan açıklamada, gerilimin azaltılması ve bölgesel istikrarın sağlanması gerektiği konusunda mutabık olunduğu kaydedildi.
İRAN’A DURUN DEDİLER!
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bu bağlamda özellikle İran ve müttefiklerine bölgesel gerilimi daha da tırmandıracak, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması fırsatını tehlikeye atacak saldırılardan kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu barış ve istikrar fırsatını tehlikeye atacak eylemlerin sorumluluğunu taşıyacaklardır. Orta Doğu'da gerilimin daha da tırmanmasından hiçbir ülke ya da ulus kazançlı çıkmayacaktır."
ABD, Mısır ve Katar, ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması çağrısı yapmıştı.
AB’DEN İSRAİL’E YAPTIRIM TALEBİ
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de İsrail'e yönelik yaptırım uygulamanın AB'nin gündeminde olması gerektiğini ifade etti.
Borrell, İsrailli ırkçı bakan Itamar Ben-Gvir'in açıklamalarına ilişkin X hesabından paylaşım yaptı.
Uluslararası toplumun, Gazze'de ateşkes ilan edilmesi için çalıştığına işaret eden Borrell, öte yandan Ben-Gvir'in sivillere yakıt ve yardımın kesilmesi çağrısında bulunmasına tepki gösterdi.
SAVAŞ SUÇUNA TEŞVİK
Borrell, söz konusu açıklamanın, tıpkı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in 2 milyon Gazzelinin açlıktan ölmesinin "haklı" olabileceğini ima etmesi gibi, "savaş suçlarına teşvik" olduğunu belirterek, "Yaptırımlar gündemimizde yer almalıdır." ifadesini kullandı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün açıklamaya ilişkin kınamasını desteklediğini bildiren Borrell, "İsrail hükümetini, savaş suçu işlemeye yönelik bu teşviklerle arasına kesin bir mesafe koymaya ve derhal ateşkes sağlanması için ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelere iyi niyetle katılmaya çağırıyorum." ifadesine yer verdi.
‘İLK KEZ YAPMIYORUZ’ DEMİŞTİ
İsrail'deki Maarif gazetesine demeç veren Ben-Gvir, HAMAS’la ateşkes ve esir takası anlaşması yapmak yerine Gazze topraklarını işgal ederek göçü teşvik etmeleri gerektiğini savunmuştu.
Ben-Gvir, "Gazze topraklarını işgal eder ve onlara yaptıklarının bedelini toprakla ödeyeceklerini söylersek, yakıt girişini durdurursak ve gönüllü göçü teşvik edersek, nihayetinde tam bir zafer elde edeceğimize inanıyorum. Bu bizim İsrail tarihinde ilk kez veya iki kez yaptığımız bir şey değil, bunu bir kez daha yapabiliriz." ifadelerini kullanmıştı.