Fransa Anayasa Konseyi Göç Yasasının ırkçı maddelerini iptal etti
Geçen yılın son haftası Meclis’te kabul edilen ırkçı Göç Yasasının üçte biri Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edildi.
25 Ocak 2024 tarihinde toplanan Anayasa Konseyi, 32 maddeyi usul yönünden, üç maddeyi ise esas yönünden iptal etti. Konsey, kanunun diğer 12 maddesini ise bazı çekincelerle birlikte onayladı. Sosyalist, komünist ve ekolojist 60 senatör yasanın iptali için Anayasa Konseyi’ne başvurmuştu.
Anayasa Konseyi, Meclis’te iktidar partisi ve Sarkozy’nin kurucusu olduğu Cumhuriyetçiler Partisi işbirliği ve Marine Le Pen’in Ulusal Birlik Partisi'nin desteğiyle kabul edilen göçmen karşıtı sert önlemlerin birçoğu da dahil olmak üzere Göç Yasasını büyük ölçüde iptal etti; bu, beklenen bir sonuçtu. Öte yandan, yabancı suçluların sınır dışı edilmesi işlem ve süreçlerinin basitleştirilmesine ilişkin geniş bir bölüm muhafaza edildi.
CUMHURİYETÇİLER: ‘HUKUKA DARBE YAPILDI’
Macron’un İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’in hazırladığı “Göçün Kontrol Altına Alınması ve Entegrasyonun İyileştirilmesi” yasa tasarısı Mecliste görüşülürken, Cumhuriyetçilerin önerileriyle tasarıya eklenen ve tasarının ilk haliyle bir ilişkisi olamayan maddelerin çoğu (35 maddenin 32’si) iptal edildi. Bunlar arasında yabancıların sosyal yardımlara erişiminin zorlaştırılması, aile birleşimi koşullarına getirilen çeşitli kısıtlamalar ve Fransa'daki yabancı öğrencilerden geri dönüşlerini planlayabilmeleri için istenen depozito da yer alıyor.
Liberation gazetesinin haberine göre Cumhuriyetçiler, yargıçları "demokrasiyi askıya almakla" ve "hukuka darbe yapmakla" suçladılar. Anayasa Konseyi Başkanı Laurent Fabius 26 Ocak 2024 Cuma akşamı France 5 televizyon kanalında, kararın tamamen “hukuki” olduğunu ve Cumhuriyetçi milletvekillerinin bu çıkışının “çok endişe verici” olduğunu ifade etti. Sosyalist Parti Genel Sekreteri (Başkanı) Olivier Faure ise "Cumhuriyetçiler artık cumhuriyetçi değiller, hatta Gaullist bile değiller" diye kınadı.
MACRON YASAYI ONAYLADI
Senato Başkanı Gérard Larcher de hükümeti Cumhuriyetçilerle birlikte "uygun bir metni yeniden masaya yatırmaya" çağırdı. Ancak İçişleri Bakanı Gérald Darmanin hükümetin bu konuda "bir yasa tasarısı sunmayacağı" açıkladı. Le Figaro gazetesinden Maxime Dubernet de Boscq’un bildirdiğine göre Anayasa Konseyi, Göç Yasası'nın bir parçası olarak hükümet tarafından önerilen ve bazılarına sol muhalefetin şiddetle karşı çıktığı bir dizi maddeyi onayladı. Onaylanan maddeler arasında aşağıdakiler yer almaktadır:
-
İçişleri Bakanı Gérald Darmanin'in hedeflerinden biri olan suçlu yabancı uyrukluların sınır dışı edilmesine ilişkin prosedürlerin geniş kapsamlı bir şekilde basitleştirilmesi;
-
İltica prosedürlerinin basitleştirilmesi ve özellikle de Ulusal Sığınma Mahkemesi’nin (Cour nationale du droit d'asile) belirli durumlarda tek hakimle karar verebilecek olması;
-
Sonbaharda büyük tartışmalara neden olan, kısa süreli işlerde çalışan belgesiz işçilerin düzenli hale getirilmesine ilişkin madde, yargıçlar tarafından onaylanmıştır.
Dolayısıyla hükümet bu kararı memnuniyetle karşıladı. Tasarıya Cumhuriyetçilerin dayatmasıyla eklenen maddeler iptal edilmiş oldu. 26 Ocak Cuma günü Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir gün sonra Anayasa Konseyi tarafından 86 maddenin 35’inin tamamen ya da kısmen reddedilen karar metnini imzaladı ve Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi