Fransa’da emekliler isyan etti: Geçinemiyoruz!
Fransa’da emekliler, ülkedeki yüksek enflasyondan dolayı ezildiklerini belirterek maaşlarına zam yapılması için eylem yaptı. Fransa’da bulunan Genel İş Sendikası (CGT) ve bazı sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği eyleme katılım yoğundu.
AYDINLIK AVRUPA
Artan enflasyon, tedarik sıkıntısı tüketicileri zor durumda bıraktı. Özellikle de bunların başında da emekliler geliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetince uygulamaya konulan zorunlu kesintiler ile artan enflasyon yüzünden alım gücü düşen emekliler, hayat pahalılığından şikâyet ederek, maaşlarına acil zam talebinde bulundu.
EMEKLİLER TEPKİLİ
Yasal emeklilik yaşını 65'e çıkarmak isteyen Emmanuel Macron, göz korkutucu bir zorlukla karşı karşıya: yaşlı vatandaşların istihdamı. Bu bağlamda, Fransa, tüm OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) ülkeleri arasında aktif yaşlıların en düşük yüzdelerinden birisine sahip. Hükümetlerin (Cumhurbaşkanı Macron'un ilk dönemi de dahil olmak üzere), birçok coşkulu politika açıklamasına rağmen, gerçekten başa çıkamadığı bir sorun.
Fransa’da emeklilik yaşı ile ilgili tartışmalar sürerken, Fransız medyasına konuşan emekliler, büyük ekonomik sıkıntılar çektiklerini vurguladı. Fransız RMC kanalına konuşan Chantal isimli 70 yaşında bir emekli de yaşadığı zor durumu gözyaşlarıyla anlattı.
Normalde bin 200 avro emekli maaşı alması gerektiğini söyleyen yaşlı kadın, ancak hastalığı dolayısıyla erken emekli olduğu için ancak 800 avro emekli maaşı alabildiğini ifade etti.
Emekliler eylemlerle de seslerini duyurmaya çalışıyor. Yürüyüşe katılan sendika temsilcileri ve emekliler, ellerindeki pankartlar ile Macron’a seçim vaadi olan bin 100 avroluk en düşük emekli aylığını hatırlattı.
Daha önce düzenlenen protestolarda hükümet ve Cumhurbaşkanı Macron'a seslerini duyuramadıklarını belirten emekliler, emekli ücretlerinin yeniden düzenlenmesi isterken, sosyal yardımların da aynı şekilde arttırılması talebinde bulundular.
‘SOKAĞA DÜŞECEĞİM, ÖLMEK İSTİYORUM’
Protestolara katılan yaşlı bir Fransız kadın, “800 avro emekli aylığım var. Kira, elektrik, su, gaz, faturaları ödedikten sonra elimde bir şey kalmıyor. Evden çıkamıyorum. Sadece ayda bir kez mutfak alışverişi için çıkıyorum. Bu gidişle sokağa düşeceğim, ölmek istiyorum.” ifadelerini kullandı. Ayda sadece 50 avro harcayabildiği aylık alışverişi için evden çıktığını ifade eden Fransız kadın, kredisini de ödeyemediği için evini de sattığını söyledi. Fransız kadın son olarak “Macron bizimle ilgili hiçbir şey bilmiyor. Macron az gelire sahip emekliler için hiçbir şey yapmıyor.” diye konuştu.
‘GÜNDE BİR KEZ YEMEK YİYEBİLİYORUM’
71 yaşındaki Michael isimli emekli de ayda 850 avro emekli maaşı aldığını ifade etti. Günde sadece bir kez yemek yiyebildiğini söyleyen Michael, “Marketlerde en ucuz ürünleri seçiyorum. Bisküvi ile açlığımı gideriyorum. Yandaki fırının çöpe attığı ekmekleri topluyorum.” diye konuştu.
ÇALIŞAN YAŞLILARIN ORANI ARTTI
Fransa’da emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kalanların rakamlarında da artış yaşanıyor. Fransa Çalışma Bakanlığı'na bağlı analiz, çalışma ve istatistikler yayınlayan Dares'in verisine göre, 2021'in dördüncü çeyreğinde, 55-64 yaşındakilerin yüzde 56,1'i bir işe sahipti ve 2003 yılının ilk üç ayına göre bu oran yüzde 18,4 puan arttı. Bu artış, büyük ölçüde, emeklilik yaşını geri çekmek ve erken emeklilik planlarını kısıtlamak için son yirmi ile otuz yılda alınan önlemlere bağlı gelişti. Dares'e göre, 2021'de 60-64 yaş arası kadın ve erkeklerin sadece yüzde 35,5'i bir işe sahipti. Verilere göre bu yaş grubu (yani 60-64 yaşındakiler) için 2019'daki istihdam oranını İsveç yüzde 70, Almanya yüzde 61,8 ve OECD ülkelerinde ortalama yüzde 52. Fransa'da ortalama yüzde 32,7 genel olarak ortalamanın altında.
Daha da kötüsü, emeklilik yaşına yaklaşan birçok vatandaş, emekli maaşlarını talep etmeden önce işsizlik veya hareketsizlik maaşı almak için başvuruda bulunuyorlar. Örneğin, Conseil d'orientation des retraites (Emeklilik üzerine Fransız danışma kurulu) tarafından sağlanan istatistiklere göre, 2018-2020 döneminde, 61 yaşındaki ne çalışan ne de emekli olan kadın ve erkeklerin oranı, 2013-2015 dönemindeki yüzde 15,2'ye kıyasla ortalama yüzde 27,67 idi. Sorbonne'daki Paris-Descartes Üniversitesi'nde fahri sosyoloji profesörü Anne-Marie Guillemard’ın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İnsanların işgücü piyasasından ayrılma yaşı ile emekli maaşı için başvurdukları veya emekliliğe başladıkları yaş arasında bir fark var. Piyasayı terk ettikleri ortalama yaş 60'ın biraz üzerinde. Bu, emekli maaşlarının 62'nin biraz üzerinde olduğunu gösteriyor.” dedi.