Fransa’dan İngiltere’ye: Misilleme yaparız!
Fransa ve İngiltere arasında ‘balıkçı lisansı’ sorunu iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. Fransa, İngiliz sularında Fransız balıkçılara lisans vermemeye devam etmesi halinde İngiltere’ye bir hafta içinde misilleme yapacağını bildirdi
İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB)’nden ayrılmasının üzerinden 1 yıl geçti ancak Brexit kararının bölgede yarattığı etki ve sorunlar devam ediyor. Manş Denizi’nde Birleşik Krallığa bağlı Jersey adası, Fransa ya yalnızca 22 km uzaklıkta bulunuyor.
İki ülke arasındaki gerginlik, İngiltere’nin bu yıl mayıs ayında, ada etrafında balıkçılığa devam etmek isteyen Fransızlardan, geçmişte bu faaliyeti yaptıklarına yönelik kanıt istemesiyle başlamıştı. İngiltere’nin bu kararına karşı Fransa, talebe tepki göstererek Jersey’nin elektriğini kesme, Fransız balıkçılar ise adanın limanını ablukaya alma tehdidinde bulunmuştu.
GERGİNLİK YENİDEN TIRMANDI
Fransa’nın Avrupa Birliği İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, önceki gün yaptığı açıklamada, yaşanan balıkçı sorununda çok sabırlı davrandıklarını, İngiltere’nin Fransız balıkçılara İngiliz sularında avlanmaları için gerekli lisansı, bilgi eksikliği nedeniyle değil siyasi tercihi sonucu vermediğini belirtti.
Bunun sadece Fransa’nın değil aynı zamanda Avrupa’nın da sorunu olduğunu ifade eden Beaune, bu konuda Avrupalı ortaklarını harekete geçirdiklerini söyledi.
FRANSA’DAN TEHDİT
Beaune, İngiltere’nin Fransız balıkçılara lisans vermemeye devam etmesi ve olumlu işaret almamaları halinde 8 gün içinde ulusal veya Avrupa düzeyinde misilleme yapacaklarını açıkladı. Fransa, daha önce Fransız Denizcilik Bakanı Annick Girardin’in açıklamalarıyla İngiltere’yi tehdit etmişti. Girardin, Fransız parlamentosuna, Manş Adaları sularına erişimi düzenleyen yeni kuralların kabul edilemez olduğunu ve Fransa’nın “misilleme tedbirlerinin kullanıma hazır olduğunu” söylemişti.
DONANMA GEMİLERİ GÖNDERİLMİŞTİ
Fransa’nın tehdidinin ardından İngiltere Savunma Bakanlığı, HMS Severn ve HMS Tamar gemilerinin deniz güvenliği devriyesi icra etmek için Jersey’e gönderildiğini açıklamış ve bunun “ihtiyati bir önlem” olduğunu söylemişti. Daha önceki gerginlikte de İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Jersey’e “sarsılmaz destek” sözü vermiş, Fransız tekneleri tarafından yapılacak herhangi bir ablukanın tamamen haksız olacağını söylemişti. Fransa da bunun ardından misilleme olarak bölgeye iki donanma gemisi gönderme kararı almıştı. Fransız balıkçıların ablukasının bitmesi üzerine donanma gemileri karşılıklı olarak geri çağırılmıştı.
‘AB DAHA SERT OLMALI’
Fransa, balıkçılık konusunda AB’nin Birleşik Krallık’a karşı daha katı davranmasını talep ediyor. Manş Adaları’ndan olan Jersey’nin elektriğinin yüzde 95’i yaklaşık 14 mil uzaklıktaki Fransa tarafından sağlanıyor. Özerk yönetimi olan ve Kraliçe’nin bir temsilcisi bulunan ada, uluslararası arenada İngiltere tarafından temsil ediliyor.
‘YUMRUKLANAN TOP GİBİYİZ’
Balıkçılar, 2012 ve 2016 yılları arasında İngiliz sularında bulunduklarına dair kanıt sunmalarının çok zor olduğunu, çünkü o zamanlar daha küçük teknelerde ekipman bulunmadığını söylüyor. BBC’ye konuşan bir balıkçı “Kendimizi İngiltere ve Avrupa arasında yumruklanan bir top gibi hissediyoruz. Başından beri Brexit ile değişen kuralları net hale getirmek gerektiğini söyledik ama ülkeler bu konuda uzlaşamadılar.” ifadelerini kullandı.