Kuytul, FETÖ'cüler gibi örgütleniyor
Tutuklanan Alparslan Kuytul ve Furkan Vakfı’nı mercek altına aldık. Kuytul, bölge sorumluları atadı, yargılama sistemi kurdu. FETÖ'cüler gibi yapılanma içi ve katalogdan evlenme yöntemleri uyguladı.
Önceki gün, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Alparslan Kuytul ile Furkan Vakfı yapılanmasını mercek altına aldık. Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı kurucusu Alparslan Kuytul, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırıldığı iddiasına ilişkin soruşturma kapsamında önceki gün tutuklanmıştı. Alpaslan Kuytul, 1994 yılında Türkiye’de Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı’nı kurdu. Türkiye’ye 1997 yılında dönüş yapan Kuytul, 1998 yılından itibaren propaganda faaliyetlerine hız verdi. Alparslan Kuytul “Öncü Nesil” olarak isimlendirdiği düşünce ve inançlarını benimseyen bir kitle ile toplumu kendi ideolojisine göre düşündürmeyi amaç edinen ve bu yolda dini istismar etmekten çekinmeyen dar kapsamlı bir hareketin başı olarak biliniyor. Alparslan Kuytul’un bölgesel olarak başlattığı propaganda ve destekçi kazanma faaliyetlerinin yerini 2003 yılından itibaren ülke geneline yayılma stratejisi aldı. Yapılanma, Adana'da yoğunlaştırdığı faaliyetlerini, her bölgenin başında ayrı bir sorumlunun bulunduğu Seyhan 1-2 ve Yüreğir 1-2 olmak üzere dört bölgeye ayırdı. Çevre ve komşu illerdeki faaliyetler, doğrudan Adana merkezli olarak yürütülürken, ülke genelinde teşkilatlanması bulunan diğer illere yönelik görevlendirmeler ise ilgili illerde faaliyet yürüten şahıslar arasından yapıldı. İl sorumluları ile Adana ilinde bulunan bölge sorumluları yapı içerisinde aynı üst yapıya bağlı olarak faaliyet yürüttü. Alparslan Kuytul’un Mısır El-Ezher Üniversitesinde öğrenim gördüğü yıllarda Mısır’daki radikal gruplardan esinlenerek Adana'da kurduğu “Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı” yapılanmanın merkezi konumunda bulunuyor.
MALİ GELİRLERİ
Furkan Vakfı’na yönelik Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca 2018 yılında soruşturma başlatıldı. Aynı yıl OHAL kapsamında alınan tedbirlere ilişkin çıkarılan 701 sayılı KHK uyarınca ise vakfa ait 33 ilde bulunan temsilciliklerin faaliyetlerine son verildi.
2018 yılında düzenlenen operasyon sonrası yapılanma daha temkinli hareket ederek, ‘Her Ev Vakıf, Her Ev Medrese, Her Ev Okul’ şiarıyla faaliyetlerini daha çok kendi üyelerine ait evler üzerinden sürdürmeye başladı. Alparslan Kuytul’un, 5 Aralık 2019 tarihinde cezaevinden tahliyesi sonrası ise dernekler üzerinden yeniden organize olarak faaliyetlerine devam etmeye çalıştığı görüldü. İstanbul, Ankara, Konya, Gaziantep, Elazığ, Kahramanmaraş, Diyarbakır ve Malatya’da yapılanmaya bağlı olarak faaliyet gösteren “Öncü Nesil”, “Hakka Davet”, “Furkan Nesli”, “Davet ve Medeniyet” gibi farklı isimlerde dernekler açıldı. Maddi kaynaklara ihtiyaç duyan yapılanmanın finansal gelirlerini; destekçilerinden kazançları oranında alınan infak adı altındaki paralar, kurban bayramlarında toplanan deriler ile etlerin doğrudan veya işlenerek sucuk/kavurma haline getirildikten sonra satışından sağlanan kazanç, Furkan Nesli Dergisi’nin satışı, sahte makbuzlarla toplanan bağışlardan elde edilen gelirler, Kardeşler Kitabevi’nden sağlanan ticari gelirler, esnaflara dağıtılan sadaka kutularında toplanan paralar, kermes, takvim ve ürün satışı oluşturuyor.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede; ‘‘Vatandaşların dini hassasiyetlerinin kullanılarak menfaat sağladığına’’ dair tespitler yer almıştı.
ŞİFRELİ UYGULAMALARLA EĞİTİM
Yapılanmanın en büyük eleman kaynağını başta ilk ve ortaokul çağındakiler olmak üzere çocuk ve gençler oluşturuyor. Bunlar arasında öne çıkan grup, barınma ve beslenme gibi imkanlar kullanılarak kandırılan ve ekonomik durumu zayıf olan çocuklar. Yapılanma içerisine çekilen özellikle ortaokul ve lise çağındaki çocuklar, devlet kurumlarına alternatif olarak oluşturulan “temel hazırlık” ve “medrese” adı verilen iki kademeli bir eğitime tabi tutuluyor. Eğitimler internetten şifreli olarak girilebilen uygulamalar üzerinden de verilebiliyor. 2018 yılında vakıf bilgisayarlarında ele geçirilen eğitim dosyaları arasında DEAŞ ve El-Kaide gibi terör örgütleri içerisinde faaliyet gösteren şahıslara ait fotoğraflar, vahşi infazlara ait görüntüler ile örgütü simgeleyen bayrağa ait fotoğraflar ele geçirildi.
ALTERNATİF YARGI YAPILANMASI
Eğitim sistemine benzer şekilde yapılanma içerisinde faaliyet yürüten şahısların kendi aralarında yaşadıkları ailevi, hukuki, ekonomik ve bazı adli ihtilafları çözmek amacıyla kurulan alternatif bir yargılama sistemi bulunuyor. Yapılanma, Türkiye Cumhuriyeti Devletini tağut kabul ettiğinden uyuşmazlıkların çözümü konusunda şer-i esasların uygulandığı özel mahkemeler kurdu.
ÖRGÜTSEL EVLİLİK
Yapılanmaya mensup şahıslar, kiminle evlenecekleri konusunda özgür hareket edemezken, evlilikle ilgili süreç yapılanma tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde gerçekleşiyor. Evlenmek isteyen erkek şahıs talebini kendisinden sorumlu kişiye iletiyor, bu talep yapılanmanın evlilik sorumlusuna aktarılıyor. Yapılanmaya mensup evlenmek isteyen kadınlar arasından alternatifler belirlenip uygun kişinin seçilmesi sonrası görüşmeleri sağlanıyor, karşılıklı olarak anlaşmaları halinde kişiler evlendiriliyor.
BOT HESAPLAR
Twitter üzerinden yapılanmaya müzahir şahıslar tarafından “tutuklu vakıf üyelerinin serbest bırakılması, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşlerinin engellendiği iddiası, vakfa yönelik soruşturmalar, polis müdahaleleri ve hükümet uygulamalarını protesto” içerikli gündem maddeleri oluşturularak “hashtag” çalışmalarının yapıldığı belirlendi. Gündem oluşturma amaçlı atılan tweetler incelendiğinde; büyük çoğunluğunun bot hesaplar, FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütleri ile iltisaklı hesaplardan atıldığı tespit edildi.