Kumpas dediler deliller ortada
Furkancılar delilleri yalanlamasına rağmen devletin resmi kurumlarının raporları, adam kaçırma, işkence, zorla senet imzalatma, suç örgütü kurma fiillerini ortaya koyuyor. 8 Eylül 2021’de kaçırılan Koray Sarısaçlı’nın 150 milyon liralık mal varlığı, Furkancılara devredildi.
İş insanı Koray Sarısaçlı’yı kaçırma ve işkence etme suçlarından yargılanan Furkancılar, üç duruşma boyunca tüm delillerin yalan olduğunu ileri sürdü. Sosyal medya açıklamalarıyla da delilleri reddeden Furkancılar, mahkemenin hakim ve savcılarının kumpas kurduğunu iddia etti.
Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde süren davada üçüncü duruşma, 15 Eylül’de görüldü. Haydar Akoraler ve Yusuf Tapan’ın tutuklu yargılandığı davanın Alparslan Kuytul dahil 13 sanığı bulunuyor. Dördüncü duruşması 24 Kasım’da yapılacak davada sanıklar hakkında, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, örgüte üye olma, nitelikli yağma, cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kasten yaralama suçlarından 30 yıl 6 aydan 38 yıl 6 aya kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.
Furkancılar delilleri yalanlamasına rağmen devletin resmi kurumlarının raporları, adam kaçırma, darp, işkence, zorla senet imzalatma, suç örgütü kurma ve yönetme suçlarını ortaya koyuyor.
8 Eylül 2021’de Adana’da kaçırılıp 13 gün rehin tutulan Sarısaçlı’nın toplamda 150 milyon liralık mal varlığı, Furkancılara devredildi.
Alparslan Kuytul’un suç örgütü lideri olarak kaçırma, işkence ve yağma suçlarından sorumlu olduğu belirtilen davanın dosyasındaki deliller şöyle:
1- SUÇ ÖRGÜTÜ KURMA
Davanın iddianamesinde, Furkan cemaati suç örgütü, Alparslan Kuytul da suç örgütü lideri olarak tanımlandı. Savcı buna Adana 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen başka bir davayı dayanak olarak gösterdi. İddianamede şu ifadelere yer verildi:
“Müşteki Koray Sarısaçlı maruz kaldığı eylemlerle ilgili talimatın suç örgütü lideri Alparslan Kuytul tarafından verildiği, Koray Sarısaçlı isimli şahsa gerçekleştirilen eylemde yer alan örgüt mensupları şahıslar ile Gaziantep ilinde Bülent Tümkaya isimli şahsa karşı eylemde yer alan örgüt mensupları şahıslar göz önünde bulundurulduğunda, örgüt içerisinde örgüt yararına çıkar sağlamak amacıyla gerçekleştirilen eylemlerde özellikle herhangi bir örgüt üyesi belirlenmediği, iki eylemde de farklı şahısların bulunması gerçekleştirecekleri eylemlerde örgüte mensup her şahsın kullanılabileceğini, bu itibarla örgütün tehlikeli bir yapı olduğunu gösterir nitelikte olduğu, kendisinden haksız kazanç elde edilmeye çalışılan Koray Sarısaçlı isimli şahsın geçmiş tarihlerde bu örgüte mensup olması, yapılan operasyonda tutuklanması sonrasında bulunduğu yapılanmayı benimsemeyerek ayrılmak istemesi, örgüt içinde cezalandırma sisteminin de olduğunu gösterdiği, bahsi geçen eylemlerde Alparslan Kuytul’un emir ve talimatları ile örgütte 2. adam konumunda olan örgütün üst düzey yöneticisi Erol Ardıç’ın yönetiminde örgütte üye konumunda olan şahıslarla birlikte gerçekleştirildiği ve eylemsel yönden ise aralarında bir hiyerarşik yapının ve ast-üst ilişkisinin olduğu, Furkan Vakfı adı altında nitelikli dolandırıcılık, vakıf gelirlerinde usulsüzlük, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere vakıf adına toplanan bağışların ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaması…”
2- ADAM KAÇIRMA, KİŞİYİ HÜRRİYETİNDEN YOKSUN KILMA
İddianamede, Sarısaçlı’nın 8 Eylül 2021’de kaçırılma olayıyla ilgili çok sayıda delile yer verildi. Kaçırma anında kullanılan arabada Sarısaçlı’nın kan örneğine rastlanırken Furkan cemaati mensubu dört sanığın parmak izi tespit edildi.
Kaçırılma anının yaşandığı sokaktaki kamera kayıtlarına da yer verilen iddianamede, sanıkların olay anında olay yerinde olduğu saptandı.
Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı, Koray Sarısaçlı’nın kaçırıldığı iddia edilen otomobilde inceleme yaparak mahkemeye bir rapor sundu. Raporda, incelemeler sonucunda saptanan kan örneklerinin Sarısaçlı’nın beyanında belirttiği travma şekillerinin uyumlu olduğuna dikkat çekildi.
Ayrıca Sarısaçlı’nın yaşamını tehlikeye sokan bir duruma da neden olduğu kaydedildi. Öte yandan kaçırma iddiasındaki otomobilde bulunan iki farklı kan örneğinin Koray Sarısaçlı’nın genotipiyle uyumlu olduğu da Emniyet kriminal laboratuvar raporunda ortaya konuldu. Ayrıca Adana Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şubesi uzmanlarının yaptığı incelemede, otomobildeki dört farklı parmak izinin dava sanıklarına ait olduğu tespit edildi.
GÜNLERCE TAKİP ETTİLER
Aydınlık’ın dava dosyasından edindiği bilgiye Sarısaçlı, kaçırılmadan bir gün önce (7 Eylül 2021) gece saatlerinde eve giderken, bir ticari aracın yolunu kapattığını, aynı yerde maskeli bir kişi gördüğünü, araçtan birkaç kişinin inerek kendisine saldırdığını, aracıyla hızla olay yerinden uzaklaşarak evine gittiğini aktardı.
8 Eylül 2021’den önce birkaç gün boyunca Furkancılar tarafından takip edildiğini söyleyen Sarısaçlı, eşi ve kızına da bu süreçte tehditler aldığını vurguladı. Sarısaçlı’yı kaçırdığı belirtilen şüpheli Yusuf Tapan, kaçırma olayından iki gün önce, 6 Eylül 2021’de sahte plakalı arabayla yakalandı. Tapan aynı gün, Sarısaçlı’nın yanında çalışan ve Furkan cemaati üyesi olan Ufuk Bülez’den Sarısaçlı’yla ilgili anlık bilgi aldı.
Tapan’ın gözaltına alındıktan sonra 10 Eylül 2021’deki üst aramasında üzerinden çıkan belgeye göre Furkancılar, Sarısaçlı’yı kaçırma planıyla ilgili şifreli bir haberleşme yöntemi oluşturdu. Mesajlaşmada kullanılacak bazı şifreler bu notta tek tek belirtildi.
İddianamede, kaçırma olaydan bir gün sonra 9 Eylül 2021 akşam saatlerinde sanık Emrah Taş’ın aracı oto yıkamaya götürülerek yıkattığı aktarıldı.
Kuytul, mahkeme savunmasında arabadaki kan lekesinin, sıradan bir kir lekesi olduğunu ileri sürmüştü.
3- BAŞKASININ MALINA EL KOYMA VE YAĞMA
8 Eylül 2021 ile 21 Eylül 2021 tarihleri arasında 13 gün rehin tutulan Sarısaçlı, zorla senet imzalaması karşılığında serbest bırakıldı. Sarısaçlı bu senetlerle kendisi ve ailesi üzerine kayıtlı 9 farklı tapuyu Furkancılara devretti. Sarısaçlı’nın hastane, konut gibi gayrimenkuller dahil olmak üzere toplamda 150 milyon liralık mal varlığını devrettiği belirtildi.
Aydınlık’ın öğrendiği bilgiye göre, Furkancılar devraldıkları gayrı menkulleri internet üzerinden satışa çıkardı ama henüz bir satış işlemi yapılamadı.
İddianamede, imzalatılan senetlerle ilgili şunlar kaydedildi:
“Müşteki 09/11/2021 tarihli ifadesinde alıkonulduğu süre boyunca kendisine yaklaşık 30 tane senet imzalattırdıklarını, imzalamayı başlarda kabul etmediğini ancak ellerinde bulunan bir cisimle kendisini darp ettiklerini, ayrıca ailesiyle tehdit ettiklerini, bu nedenle söyledikleri şekilde senetleri yazarak imzaladığını beyan ettiği…
“Müşteki Asuman Sarısaçlı ve müşterek kızları Rabia Sarısaçlı tarafından 13.07.2021 günü taşınmazlar üzerinde işlem yapılması hususunda Yusuf Tapan’a vekalet verildiği, öncesinde beyanlarda geçtiği üzere Alparslan Kuytul’un Asuman Sarısaçlı’dan taşınmazların vekaletini istediği, Asuman'ın karşı çıkması üzerine şüpheliler tarafından tehdit ve baskı alındıkları, yaklaşık 3 gün sonra 16.07.2021 günü bazı taşınmazların Yusuf Ertuğrul ve İsmail Güder isimli şahıslara satıldığı, taşınmazların 16.11.2021 günü başka şahıslara satıldığı…”
4- İŞKENCE, DARP
Sarısaçlı’yı kaçırdıktan sonra 13 gün rehin tutan Furkancılar, bu süreçte Sarısaçlı’ya elektroşok vererek işkence yaptı. Üç kaburga kemiği de kırılan Sarısaçlı, serbest bırakıldıktan sonra hastaneye giderek rapor aldı.
Sarısaçlı’nın avukatının mahkemeye sunduğu darp raporları, dava dosyasına eklendi. Kuytul, mahkemedeki savunmasında, Sarısaçlı’nın kaburga filmine baktığını, kemiklerde kırık göremediğini söyledi.
5- TEHDİT
7 Eylül'de de kaçırma girişiminde bulunan Furkancılar, aynı günün akşamı Sarısaçlı'yı mesaj yoluyla tehdit etti. Sarısaçlı, 7 Eylül’de aracının önünü kesilmesinin ardından Yusuf Tapan’la Whatsapp üzerinden mesajlaştı. Sanık Tapan, burada Sarısaçlı’yı imalı ifadelerle tehdit etti.
Söz konusu Whatsapp yazışması, mahkeme dosyasında yer aldı.