Galatasaray Fenerbahçe derbisi dünya basınında! Atatürk pankartı ve tişörtleri yasaklandı
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Riyad'da oynanması beklenen ancak daha sonrasında yaşanan 'Atatürk' pankartı ve tişörtlerinin yasaklanması ile çıkan krizle her iki takımında sahaya çıkmayı reddetmesi ve maçın iptal edilmesi, dünya basınında geniş yer buldu.
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanması beklenen ve daha sonrasında yaşanan kriz nedeniyle iptal edilerek ertelenen Süper Kupa finalinin yankıları dünya basınında da geniş yankı buldu. Pek çok internet sitesi, basın ve gazete Suudi Arabistan yetkililerinin Atatürk pankartlarıyla maça çıkılmasını yasaklamasını manşetlerine taşıdı.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 29 Aralık akşamında Galatasaray ile Fenerbahçe takımları Süper Kupa finalinde karşı karşıya gelecekti. Ancak yaşanan olaylar ve patlak veren krizin akabinde iki takımda sahaya çıkmayı reddetti ve derbi iptal oldu.
Suudi yetkililer, her iki takımın sahaya Atatürk pankartı ve tişörtü ile çıkmak istemesini reddedince Galatasaray ve Fenerbahçe takımları maça çıkmama kararı aldı. Riyad’da yaşananlar dünya basınında geniş yer buldu.
REUTERS
Derbinin haberini 'Kulüpler ve Suudi Yetkililer Arasında Kavga' başlığıyla veren Reuters, mücadelenin İstiklal Marşı çalınmasına, futbolcuların maçtan önce Atatürk resminin olduğu tişörtler giymelerine izin verilmemesi sebebiyle ertelendiğini duyurdu.
THE SUN
İngiliz gazetesi The Sun ise 'Suudi Arabistan'daki Galatasaray-Fenerbahçe kupa finali kulüpler oynamayı reddettiği için iptal edildi' başlığı ile haberi okuyucularına aktardı. Karşılaşmanın öncesinde İstiklal Marşı'nın okunmasının, Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin sahada ve stadyumda olmasının ve oyuncuların tişörtlerinde Atatürk'ün resminin bulunmasının Suudi yetkililerce reddedildiği ön planda tutuldu.
AL-MONITOR
ABD haber sitesi Al-Monitor’de her iki takımın Suudi yetkililerin posterleri ve Atatürk pankartlarını yasaklaması üzerine maça çıkmayı reddettiğini yazdı.
BILD
Alman Bild gazetesi’de Suudiler ile yaşanan din ve değerler çatışması sebebiyle her iki takımın maça çıkmadıklarını iletti. Atatürk'ün Türkiye'de laikliği temsil ettiği ifade edilirken bunun Suudi Arabistan'a uymadığı için takımların taleplerine olumsuz cevap verildiği söylendi.
HEUTE
Avusturya'nın Heute sitesi, final maçının başlamasına az bir zaman kala Atatürk pankartı ve tişörtlerinin Suudi yetkililer tarafından yasaklandığının altını çizdi.
MIRROR
İngiliz Mirror gazetesi, Süper Kupa finalinin, Suudi Arabistanlı yetkililerin, her iki takımın Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ü onurlandırmalarına izin vermeyi reddettiği için olayların bu noktaya geldiğini söyledi.
KICKER
Alman Kicker gazetesi, 'Cumhuriyet'in 100. doğum gününde skandal: Riyad'daki Türkiye Süper Kupası iptal edildi' balığıyla haberi okuyucularına duyurdu.