22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Gastronomi şehrinde uygulama mutfağı

İskenderun Teknik Üniversitesi'nde (İSTE) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlarının uygulama mutfağının açılışı yapıldı.

Gastronomi şehrinde uygulama mutfağı
A+ A-

HÜSEYİN GÜLER / HATAY

Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, sanayiciler ve öğrenciler açılışa katıldı.

30 ÜLKEDEN ÖĞRENCİ VAR

Prof. Dr. Tolga Depci, öğretim üyelerinin, öğrencilerin ve bütün çalışanların ortak çalışma yürüttüklerini belirterek şunları söyledi: “Toplam 120 dönümlük araziyi üniversitemize kazandırmış bulunmaktayız. Akıllı kampuslar, doğal gaz, elektrik işlemlerinin toplamını gerçekleştirdik. Yine üniversite içinde oturacağımız, piknik yapacağımız alanları ağaçlandırdık. Başta İskenderun Belediye Başkanı’na, kaymakamımıza ve iş adamlarımıza katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. 30 ülkeden üniversitemize öğrenci gelmiştir.”

‘HER YERDE İŞ BULABİLİRLER’

Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Sait Doğan, bölümün 2019 yılında ilk öğrencilerini alarak eğitime başladığını belirterek süreci anlattı: “Pandemiden ötürü 1 buçuk yıl uzaktan eğitimle devam ettik. Eksik olan mutfağımızı 25 kişilik sıcak mutfak ve pastane olarak iki bölüm olarak hazırladık. 22 Şubat’ta başlayacak olan bahar dönemindeki eğitim, öğretim döneminde öğrencilerimiz burada uygulamalı olarak eğitim alabilecekler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, yöresel mutfak, Türk ve Dünya mutfakları, eğitimlerini almaktadırlar. Dünya mutfağında İtalyan, Fransız ve Amerikan mutfağına yönelik eğitimler veriyoruz. Bunun yanı sıra; yiyecek, içecek, coğrafi işaretleme, servis gibi farklı dersleri de alıyorlar. Öğrencilerimiz mezun olduğunda yeme-içme sektöründeki her yerde çalışma imkanlarına sahiptirler. Ayrıca iki seçmeli dil veriyoruz, birincisi İngilizce ikincisi seçmeli olarak Almanca, Japonca alabiliyorlar. Hatay 2017 gastronomi şehri ağına katıldı.”

‘BÜTÜN TEKNİKLERİ ÖĞRENİYORLAR’

Bölümde toplam 155 öğrenci ve 5 öğretim üyesi bulunuyor. Öğretim Görevlisi Mehmet Ersin Birsen, “Burada öğrencilerimize uygulamalı olarak mutfak eğitimini veriyoruz. Öğrencilerimiz mutfak ile bütün teknikleri öğreniyorlar. Sunum, bütçe kontrolü, dahil bütün bilgiler verilmektedir” dedi. Sunum sonrası katılanlara bölümün öğrenci ve hocaların ortak yaptıkları tatlılar ikram edildi.

Hatay İskenderun gastronomi Gastronomi ve Mutfak Sanatları uygulama mutfağı