Gayrimenkul Piyasası Düzenleme Kurumu kurulmalı
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, gayrimenkul sektörü için kamu kurumu kurulmasının artık zorunlu olduğunu söyledi. Akçam, 'Sadece gayrimenkul piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi için de bir kuruluş olmalıdır' dedi

Ankara Emlakçılar Odası’ndan ‘Gayrimenkul Piyasası Düzenleme Kurumu kurulmalı’ çağrısı geldi.
Gayrimenkul sektöründe birçok sorun yaşandığını ifade eden Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Nasıl ki enerji piyasalarının düzenlenmesi amacıyla kurulan T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) gibi kurumlar varsa sadece gayrimenkul piyasalarının düzenlenmesi ve denetlenmesi için de bir kuruluş olmalıdır. Gayrimenkul alanında denetleme faaliyetleri icra etmelidir.” dedi.

‘FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINI KONTROL ETMELİ’
Gayrimenkul sektörü için kamu kurumu kurulmasının artık zorunlu olduğunu vurgulayan Akçam, “Kurulacak kamu kurumu, pandemi döneminden sonra gayrimenkul sektöründeki karışıklığı ve önlenemeyen fiyat artışlarını kontrol etmeli; sektör ve temsilcilerini kaliteli bir hale getirmek için fahiş fiyatın önüne geçebilmek adına, maliyeti uygun, piyasa koşullarına denk olarak tüketiciye sunulacak konut yapımlarını takip ve kontrol etmelidir.” ifadelerini kullandı.
Bu kurumla sektöre çekidüzen verilmesi gerektiğini vurgulayan Akçam, “Gayrimenkul piyasalarını düzenleyen ve denetleyen bir kamu kurumu niteliğinde olmalı, sektörün sürekliliği ve kaliteli olması yönünde düzenlemeler yapmalıdır.” dedi. Akçam, kurulan kurumun adının da Gayrimenkul Piyasası Denetleme Kurumu (GPDK) olabileceğini beyan etti.
GPDK'NIN GÖREVLERİ NELER OLMALI?
Kuruma hangi görevlerin verilmesi gerektiğine ilişkin Akçam, şu önerilerde bulundu:
“Gayrimenkul piyasalarının daha düzenleyici ve etkin rol oynaması için faaliyetini sürdürmeli. Sektör paydaşlarının yükümlülük ve haklarını belirleyerek düzene sokmalı, lisans vermeli. Sektör temsilcilerinin icra ettiği faaliyetleri ile ilgili olarak piyasadaki performansını takip etmeli. Uygulanması gereken performansları standart hale getirmek için ilgili kuralları belirlemeli. Hizmet alanına giren konularda kanun veya yönetmelik hazırlayarak, bunlara uygun faaliyetler olması için denetlemeler yapmalı.
"Fiyatlandırma konuları ile ilgilenmeli ve bu konuyu gelişen enflasyon verilerine göre güncel halde tutmalı. Piyasada kullanılmak üzere maliyet kâr marjını ayarlayarak belirlediği ücretleri takip ederek uyum sağlanıp sağlanmadığı kontrol ve tespit etmeli. Konut üreticilerinin stoklarının takip edilmesi, piyasada satılacak gayrimenkul deki fahiş noktaya gelmemesi için gerekli tedbirleri almalı.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.