Gaziantep’te uzay sergisi: Ay’daki Amerikan bayrağı gerçek mi?
NASA sergisi İstanbul’un ardından Gaziantep’e taşındı. Üstelik de ücretsiz. Ziyaretçi akınına uğrayan sergide eğitmenlere en çok sorulan sorular ‘ABD, Ay’a gerçekten gitti mi?’, ‘Ay’da bayrak nasıl dalgalanıyor’ oldu. En çok ilgiyi ise hakiki bir ay taşı topluyor
Dört yılda 12 ülkeden 4 milyon kadar ziyaretçiyi konuk eden NASA "Space Adventure" Uzay Sergisi’nin Türkiye’de İstanbul’dan sonraki durağı Gaziantep oldu. Sergi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çabalarıyla kente getirildi. NASA uzay görevlerine tanıklık etmiş gerçek boyuttaki eserlerin de içinde bulunduğu 200 üzerinde esere ev sahipliği yapan sergide, uzaydan getirilen özel parçalar ve uzaydaki yaşamı deneyimlemeyi sağlayan onlarca üst düzey teknolojiye sahip uzay enstrümanı yer alıyor.
Şimdiden 35 bin ziyaretçi sayısını aşan sergi, 18 Nisan’da başladı, 6 Ağustos’a kadar devam edecek. Sergi eğitmeni Kaan Kaplan’a serginin hikayesini ve en çok merak edilenleri sorduk.
İSTANBUL’DA ÜCRETLİ
- Serginin Gaziantep’e gelişi nasıl oldu?
Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin sergiyi İstanbul’da geziyor ve çok beğeniyor. Hemen akabinde İstanbul’da yetkililerle temasa geçiliyor ve sergiyi Gaziantep’e getirme planları yapılıyor. Sergiyi gezmek İstanbul’da ücretliydi. Bakan Hanım sergiyi her yaştan kişinin rahatça gezebilmesi adına giriş bedelini kaldırarak ücretsiz gezebilme kolaylığı sağladı.
HER SORUNUN CEVABI VAR
- Sergiye rehberlik ederken en çok hangi sorularla karşılaşıyorsunuz?
NASA sergisi, 7den 70’e her yaştan insana hitap ediyor. Dolayısıyla küçüklerin sorduğu sorularla büyüklerinki biraz farklılık gösterebiliyor. Ancak bazen küçükler de bizi şaşkına çeviren sorular sorabiliyorlar. En çok merak edilen Amerika’nın gerçekten Ay’a gidip gitmediği ve Ay yüzeyine dikilen bayrağın nasıl dalgalandığı oldu. Uzman eğitmen kadromuz sayesinde ziyaretçiler bütün soruları cevaplanmış şekilde memnun ayrılıyorlar.
VAR OLAN BİLİNENİN ÖTESİNDE
- Sizce insanlar uzayı ne kadar biliyor, rehberlik sürecindeki izlenimleriniz ne oldu?
Ülkemizde uzay bilimleri, henüz hak ettiği yere tam olarak gelemediği için, vatandaşlarımız Dünya’nın atmosferi dışında gelişen olaylara sadece haberlerde denk gelebildikleri ölçüde hakimler. Onlar da çoğunlukla Ay ve Mars ile ilgili haberler. Ancak var olan, bilinenin çok daha ötesinde. Uzay bir okyanus ve bizim dünyamız bu okyanustaki bir kum tanesi.
- Gaziantep'te ilgili fakültelerde olan gençler ve akademisyenler ziyaret ettiler mi sergiyi?
Sadece belirli fakülte öğrencileri değil tüm alanlardan ciddi ziyaretçiler almaktayız. Tabii ki sergi, uzay bilimlerine daha çok hitap ediyor ama içerisinde uzay tarihini de barındırıyor. Dolayısıyla sosyal bilimlerden öğrenciler de ziyarette bulunuyorlar. Roket biliminden bahsedildiği için mühendislik öğrencilerine ilham olabilecek modeller sergilenmekte. Hatta uzay kıyafetleri için Güzel Sanatlar Fakültesinden gelen ziyaretçiler dahi var. Zaman zaman hocalarımızı, sergide eğitmenlerimizi dinlerken görebiliyoruz. Dikkatli şekilde yapılan işleri dinliyorlar. Sergide anlatılanlardan ve gösterilen modellerden ilham aldıklarını düşünüyoruz. Sergimiz henüz daha çok yeni olduğu için de ciddi bir ilgi söz konusu. Sergimiz bitene kadar herkesin gelip gezeceğine büyük inancımız var.
EĞİTMENLER EŞLİK EDİYOR
- Sergideki eğitim ve çalışma sisteminiz nasıl?
Yoğunluğun önüne geçebilmek için randevu sistemi ile çalışıyoruz. Ziyaretçileri içeriye her 20 dakikada bir 30-40 kişilik gruplar halinde alıyoruz. Randevusuz olup şehir dışından gelen ziyaretçiler de olabiliyor. Onları da geri çevirmemek adına ek gruplar oluşturup belirli bir düzen içerisinde hizmet vermeye çalışıyoruz. Alanında uzman olan eğitmenlerimiz sayesinde şu an için ziyaretçilerimiz sergimizden memnun ve daha bilgili şekilde ayrılıyor. Hatta tekrar tekrar gelen kişileri sıklıkla görebiliyoruz.
AY TAŞI
- Sergide en dikkat çekici parça hangisi?
Sergimizde orijinali ile bir boyut ve tasarımda bulunan kapsüller, roket örnekleri ve uzayda astronot ve kozmonotlar tarafından giyilen uzay kıyafetleri büyük dikkat çekiyor. Ancak en büyük ilgiyi sergimizde var olan, ayın yüzeyine ait gerçek bir ay taşı alıyor. Sergideki yegane parçalardan biri.
- Serginin bundan sonraki durağı neresi?
Önce Yunanistan’da daha sonra Dünya Kupası döneminde Katar’ da sergilenecek. Dolayısıyla şehir olarak ne kadar şanslı olduğumuzun farkında olmamız gerekli. Girişimlerinden dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesine çok teşekkür ederiz.
ASTRONOMİ TANITILDI
“Sergiyle beraber Müzeyyen Erkul Bilim Merkezimizin de açılışı yapıldı. Şehrimize büyük bir bilim yuvası kazandırılmış oldu. Sergi ile birlikte, şehrimizde uzay bilimleri bakımından büyük bir farkındalık başladı. Ülkemizin uzay yarışında nerede olduğu ile ilgili daha net bilgiler verildi. Sergiyi gezen kişiler artık uzay yarışı içerisinde ülkemizin de olduğunu biliyor. Sergi eğitimleri sırasında, gelecekte uzay çalışmalarında görev almak hatta astronot olabilmek için öğrencilerin, üniversitelerin hangi bölümlerinde okumaları ve nasıl bir yol izlemeleri gerektiği anlatıldı. Sergiye gelen on binlerce öğrenciden sadece 3-4 tanesini uzay bilimleri alanına çekebilirsek ve bu öğrenciler, alanda bizi gururlandıran işler yaparsa sergi amacına ulaşmış demek olacaktır.”
YENİ NESLİN GÖZÜ UZAYDA OLACAK
Kaan Kaplan, Türkiye Uzay Ajansının (TUA) 2021 yılında başlattığı Milli Uzay Programı’na ilişkin de umutlu: “Cumhuriyetimizin 100. yılında Ay’a biz de roketimizi göndereceğiz ve Türk elinin sınırlarını daha ileriye taşıyacağız. Ayrıca bugünlerde ortaya çıkan ‘Türk Astronot ve Bilim Misyonu’ ile ilk Türk astronot Uluslararası Uzay İstasyonuna gidecek ve böylece Türkiye’nin uzay alanında görünürlüğü artacak, genç nesilleri uzay alanında çalışmaya teşvik etmiş olacağız.”