Gazprom'dan çarpıcı uyarı: AB, gaz kıtlığı riskiyle karşı karşıya!
Avrupa Birliği, Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle güvenilir kaynaklardan mahrum kalmanın sonuçlarıyla boğuşuyor. Daha pahalı ve daha az güvenilir bir LNG kaynağına geçiş, bloğu enerji güvenliği konusunda ciddi endişelere sevk ediyor.
Gazprom'un üst düzey yöneticileri geçen salı günü, enerji piyasasındaki istikrarsızlık nedeniyle Avrupa Birliği'nde doğal gaz kıtlığının baş gösterdiğini ima etti.
AB GAZ KITLIĞI İLE KARŞILAŞABİLİR
Batı'nın geçen yıl Rusya'ya karşı uyguladığı eşi benzeri görülmemiş yaptırımlar ve Kuzey Akım 1 ve 2 boru hatlarının sabotaja uğraması beraberinde birçok sorunu da getirdi. Bu sorunların başında daha önce Avrupa Birliği'nin en önemli gaz tedarikçisi olan Gazprom'un 27 üyeli birliğe verdiği desteğin belirgin bir şekilde azalması dikkat çekti.
Sputnik'e konuşan Gazprom'un üst düzey yöneticileri Aleksandr Shapin ve Sergey Komley konu hakkında şunları dile getirdi:
“Sistemik açığın hala devam ettiği gerçeği, sadece 2023 yılında Kovid öncesi yıllara kıyasla daha yüksek fiyat seviyeleriyle değil, aynı zamanda doğal gaz piyasasında istikrarlı bir kontango durumuyla da kendini göstermektedir.”
Kontango piyasasında bir emtianın vadeli fiyatı spot fiyatını aşarak tüccarları daha avantajlı yeniden satış fiyatları ortaya çıkana kadar emtiayı stoklamaya teşvik ediyor. Gazprom yöneticileri, bu fiyat eğiliminin AB'nin başlangıçta acil durumlar için tasarlanan ancak şimdi yeni sorunlarla karşılaşan enerji güvenliği istikrarına ilişkin endişeleri arttırdığına dikkat çekiyor.
UKRAYNA KRİZİ ENERJİYİ DE ETKİLEDİ
Avrupa Birliği geçen yıldan bu yana Rus gazına olan bağımlılığını azaltmaya ve bunu Katar, ABD gibi diğer sıvılaştırılmış doğal gaz ithalat kaynaklarıyla ikame etmeye yönelmişti. Böylece Amerika Birleşik Devletleri, ithalatının yüzde 35'ini oluşturarak bloğun baskın gaz tedarikçisi rolünü üstlenmek durumda kaldı.
Daha sonra Gazprom'un üst düzey yöneticileri, bloğu sarsan mevcut enerji krizinin enerji deviyle olan ilişkilerin kesilmesine bağlı olduğunu ima etti. Bunun başlıca nedeninin, ağırlıklı olarak uzatılmış sözleşme taahhütleri yoluyla sağlanan boru hattıyla taşınan gaza kıyasla "daha az güvenilir" kabul edilen LNG'nin payının önemli ölçüde artması olduğunu vurgulandı.
Batılı ekonomi çevreleri ve siyasi liderler, daha pahalı ve daha az çevre dostu olan LNG'nin benimsenmesinin yaratacağı sorunlara ilişkin endişelerini dile getiriyorlar. Bazıları Kuzey Akım projesinin sabote edilmesini tüm birlik için yansımaları olacak bir "ekonomik savaş" eylemi olarak nitelendirecek kadar ileri gidiyor.
Ukrayna krizinden önce Avrupa Birliği doğal gaz ihtiyacının önemli bir kısmını, yaklaşık 155 milyar metreküplük (bcm) kısmını, boru hatları aracılığıyla Rusya'dan karşılıyordu. Ancak 2022'de bu sevkiyat 60 milyar metreküpe düştü ve AB kendisini 20 milyar metreküpe kadar daha fazla kesintiye hazırlıyor.