Gazze’ye insani yardım için koridor gündemde! İsrail’in deniz koridoru planı!
Gazze’de insani durum giderek kötüleşiyor. Ateşkes konuşulurken, özellikle çocuklar yetersiz beslenme nedeniyle açlıktan ölüyor. Bu sırada insani koridorun havadan mı karadan mı yoksa denizden mi açılacağı konuşuluyor.
İsrail’in Gazze şeridine saldırılarından can kaybı son 24 saatte 86 artarak 30 bin 717'ye yükseldi.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 152 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin son durumu paylaştı. Buna göre yaralı sayısı da 72 bin 156'ya çıktı. Saldırıların yanı sıra açlık ve hastalık nedeniyle de ölümler yaşanıyor. İsrail yardımların Gazze’ye ulaşmasını engelliyor. Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde 2,2 milyon kişinin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
KISITLI YARDIM ULAŞTI
Gazze Şeridi'ne kısıtlı oranda insani yardımın ulaştı. Filistinliler, Gazze'nin batısındaki Er-Raşid Caddesi'ne ulaşan yardım tırlarından un alabilmek için bölgeye akın etti.
İSRAİL’İN HEDEFİ
Filistin yönetimi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardımların denizden girişine izin verip karadan girişini engelleyerek bölgeye yönelik işgalini sağlamlaştırmayı hedeflediğini bildirdi.
Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in saldırı ve ablukasını sürdürdüğü Gazze Şeridi'ne insani yardım girişini engellemesi kınandı.
‘SINIR KAPILARINI AÇIN!’
İsrail'den insani yardımların girişi için Gazze Şeridi'yle olan sınır kapılarını açması talebinde bulunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"İsrail, Gazze'ye yardımların ulaşımı için denizden onay verme ve karadan girişleri engellemeye odaklanmış görülüyor. İsrail, bu şekilde işgali sağlamlaştırmanın yanı sıra Batı Şeria ile Gazze Şeridi'ni birbirinden ayırmayı ve halkımızı tehcir etmeyi hedefliyor."
DENİZ PLANI İSRAİL KANALININ İDDİASI
İsrail'in Kanal 13 televizyonunda yer alan haberde, Körfez ülkelerinden Gazze'ye deniz yoluyla insani yardım gönderilmesinin planlandığı belirtildi. Söz konusu yardımların önce gemiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne gönderileceği ve burada İsrailli yetkililerce denetleneceği ifade edildi.
İsrail yönetiminin, denetimleri tamamlanan yardımların buradan gemiyle getirilerek deniz yoluyla Gazze'ye girişine izin vereceği iddia edildi.
Ulaşım masraflarının Birleşik Arap Emirlikleri'nce karşılanacağı söylenen yardımların "gelecek günlerde" Güney Kıbrıs'a doğru yola çıkacağı ve ramazan ayından önce Gazze'ye ulaştırılmasının hedeflendiği aktarıldı.
ABD: DENİZ YOLUNU ARAŞTIRIYORUZ
ABD de deniz koridoru açmak için çalıştıklarını belirtti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kirby, "Yardımı deniz yoluyla taşımak için hem askeri hem de ticari seçenekleri inceliyoruz." dedi.
‘KIBRIS DA KULLANILABİLİR’
Kıbrıs'ın da potansiyel olarak deniz koridorunun parçası olarak kullanılabileceğini kaydeden Kirby, ancak gönderilen yardımların karaya çıkarılması ve tırlarla taşınması gerektiğinden bunları ulaştırmanın en iyi yolunun kara olduğunu vurguladı.
BM SÖZCÜSÜ: HAVA YOLU DA MASADA
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, BM'nin henüz Gazze'ye havadan yardım ulaştırmadığını ancak bu seçeneğin de masada olduğunu bildirdi. Anadolu Ajansına konuşan Laerke, "BM henüz Gazze'ye havadan yardım ulaştırmadı ancak bu seçenek de kesinlikle masada. Olup olmayacağını veya ne zaman olacağını bilmiyorum. Bildiğimiz sebeplerden dolayı bunu son çare olarak görüyoruz. (Gerçekleşirse) Sadece küçük miktarlarda olabilir." dedi.
Havadan yardım ulaştırmanın çok maliyetli olduğunun altını çizen Laerke, bu nedenle kara yoluyla yardım ulaştırmayı tercih ettiklerini bildirdi.