Gebelikte uzak durulması gereken en tehlikeli besinler...
Hamilelikte yeterli ve dengeli beslenme yalnızca annenin vücudunu ve sağlığını değil, doğrudan bebeği de etkiliyor. Bu dönemde, annenin aldığı besinler plasenta aracılığıyla fetüse taşınıyor. Hamilelik döneminde uzak durulması gereken besinleri anne adayları için derledik. Detaylar haberimizde....
Sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmak günlük yaşantınızda beslenme kaynaklı karşılaşabileceğiniz sağlık sıkıntılarını azaltır. Özellikle hamilelik döneminde beslenme düzeninizi hamileliğinize ve bebeğin gelişimine göre yeniden ayarlamanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Hamilelikte vücut daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Su, su içeriği yüksek meyve suları ve taze meyvelerle sıvı alımını artırmanız,kafein tüketiminde sınırlamalar yapmanız, doktorunuzla iletişimde kalarak bir besin programı oluşturmak önem arz eder.
GEBELİKTE UZAK DURULMASI GEREKEN EN TEHLİKELİ BESİNLER
Hamilelikte aldığınız besinler plasenta aracılığıyla fetüsa taşınır ve fetüs beslenme ihtiyacını buradan karşılar. Yeterli ve dengeli beslenme hayatımızın her anında önemlidir ancak gebelik döneminde annenin besin tüketimi bebek için gelişimsel açıdan önem arz ettiğinden daha dikkatli ve bilinçli bir besin tüketimi yapmak anne ve bebek sağlığı konsunda uzmanlar tarafından yapılan uyarılar arasında yer almaktadır. Bebeğin organ gelişimini sağlayabilmesi için annenin hem doğru besin tercihleri yapması hem de bu besinleri doğru miktarlarda vücuduna alması gerekir.
İyi yıkanmamış sebze ve meyveler tüketilmemeli: İyi yıkanmayan sebze ya da meyvelerden geçen zararlı bakteriler bebeğin sağlığı için tehlike oluşturabilmektedir. Tüm meyve ve sebzeler sirkeli suda bekletilerek, akan suyun altında defalarca durulanmalıdır.
Çiğ ya da iyi pişmemiş etler: Çiğ veya iyi pişmemiş etler veya az pişmiş tavuk toksoplazma riski nedeniyle tüketilmemelidir. Toksoplazma ayrıca pastörize edilmemiş keçi sütünde, toprak veya temiz olmayan sularda bulunur. Enfeksiyona yol açar.
İyi pişmemiş yumurta: Salmonella kaynaklı besin zehirlenmesinin önüne geçebilmek için yumurtanın hem sarısının hem de beyazının iyi pişmiş olması gerekir. Pişirme esnasında sarısının beyazına oranla daha geç katılaştığı unutulmamalıdır. Ayrıca ev yapımı mayonez, ıslak kek gibi çiğ yumurta ilave edilen tariflere de dikkat edilmelidir. Salmonella besin zehirlenmeleri ciddi şekilde ishal ve kusmaya yol açabilir. Hamilelik hasas bir süreçtir, bu süreçte belirtiler daha şiddetli görülebilir.
Yüksek oranda civa içeren balıklar: Balık omega-3 içeriği nedeniyle gebelik döneminde haftada 2 kere balık tüketilmelidir ancak bazı balık türleri fazla miktarda civa içerdiğinden bu balıkların fazla miktarda tüketilmesi zararlıdır.Ton balığı ve kılıç balığında yüksek miktarda civa bulunur. Civanın yüksek miktarda tüketimi sinir sistemi, böbrekler ve bağışıklık sistemi için zararlıdır. Ton balığı ve kılıç balığı gebelik döneminde ayda birkaç kereden fazla tüketilmemelidir.
Pastörize edilmemiş sütten elde edilen peynir: Hamilelik döneminde besin zehirlenmelerinden kaçınmak için pastörize veya uht süt kullanımına özen gösterilmelidir. Ayrıca sakatat türevi yiyecekleri tüketmemeli veya bu yiyeceklere çıplak elle dokunmamalısınız.