‘Gelişmekte olan ekonomiler G7’yi çoktan geride bıraktı’
'Gerçekten bir dönüm noktasındayız. Gelişmekte olan ekonomiler, potansiyel açısından G7 ülkelerini çoktan geride bıraktı.' diyen Rusya Maliye Bakanı Siluanov, 'Böyle bir dönüşüm 'acısız' olmuyor.' ifadesini kullandı
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, ekonomi alanındaki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu. Gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan hızlı yükselişin, küresel ekonomideki dönüşüm sürecini teyit ettiğini vurgulayan Siluanov, “Gerçekten bir dönüm noktasındayız. Gelişmekte olan ekonomiler, potansiyel açısından G7 ülkelerini çoktan geride bıraktı. Böyle bir dönüşüm 'acısız' gerçekleşmiyor.” ifadesini kullandı.
Siluanov, Rusya ve Çin'e yönelik yaptırım ve kısıtlamaların da söz konusu dönüşüm süreciyle ilgili olduğunu kaydederek, yaptırımlardan ötürü her ülkenin zarar gördüğünü bildirdi. Rus ekonomisinin ise ayakta kaldığını anlatan Siluanov, “Ekonomimiz geçen yıl yüzde 3,6 büyüdü. Sanayi üretimi ve vatandaşların geliri de büyüyor.” bilgisini verdi.
Ülkesindeki bütçe konusunun da kontrol altında olduğuna değinen Siluanov, şunları kaydetti: “Gelirler iyi durumda, hatta beklentilerimizin biraz üzerinde. Faiz oranındaki artışın ekonomik faaliyeti etkilediği açık. Aşağı yönlü enflasyon hareketinin, Rusya Merkez Bankasının para politikasını yumuşatmasına olanak sağlayacağını umuyoruz.” Siluanov, Çin ile yuan cinsinden kredi sağlanmasıyla ilgili görüşmeler yürüttüklerini belirterek, “Şu anda bütçe kuralı doğrultusunda iç pazardan kredi temin ediliyor. Yuan cinsinden kredi çekme hakkı da bulunuyor. Çinli ortaklarla görüşmeler uzun süredir sürüyor ancak henüz bir karara varılmadı.” açıklamasında bulundu.
ÇİN'DEN ABD'YE TEPKİ
Diğer yandan Çin, ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeliğine ilişkin yıllık değerlendirme raporunda “Pekin'in ekonomide ve ticarette devlet kontrolünü esas alan piyasa dışı pratikleri benimsediğine” yönelik eleştirilerini “karalama taktiği” olarak nitelendirdi. Çin Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Çin'in çok taraflı ticaret sistemini desteklediği ve DTÖ'ye uyum konusunda verdiği sözleri tuttuğu, buna karşın Washington yönetiminin, kurallara uymadığı halde sorumluluğu başkalarına yüklediği belirtildi. ABD'nin “ayrımcı sanayi politikalarıyla” küresel tedarik zincirlerine zarar verdiği savunulan açıklamada, “ABD kendi tutumunu gözden geçirmek ve düzeltmeye çalışmak yerine karalama taktikleriyle suçu başkalarına yükleyerek sabotaj ve ihlallerinin üzerini örtmeye çalışıyor.” ifadesine yer verildi.
ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Çin'in, DTÖ'ye üyeliğinden bu yana uluslararası ticaret sistemi ve kurallarına uyumundaki ilerlemeye ilişkin değerlendirme raporunu 23 Şubat'ta sunmuştu. Raporda, Çin'in, DTÖ'ye üye olmasının üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen hala ekonomide ve ticarette devlet kontrolünü esas alan piyasa dışı bir yaklaşımı benimsediği, bunun DTÖ'nün temsil ettiği normlara ve değerlere, onun oluşturduğu uluslararası ticaret sistemine “en büyük tehdit” olduğu iddia edilmişti.