Gençler üretimden kaçıyor! ‘Suriyeliler giderse burada hayvancılık biter’
Hayvancılığın yoğun olduğu Beydağ’da gençler, köyden uzaklaşmaya başladı. Beydağ’ın çiftçisi, gençlerin yokluğunu Suriyelilerle doldurmaya çalışıyor.


İzmir’in güneydoğu sınırı ucunda yer alan Beydağ ilçesi adeta bir üretim şehri. Beydağlıların kollarındaki altın bilezik tarım ve hayvancılık. Vatandaşın büyük bir çoğunluğu hayvancılıkla uğraşıyor. Köylerde kestanesi, inciri, kirazı olmayan yok. Herkes geçimini bir şekilde sağlıyor ancak büyük bir sorunları var. Bu sorun, gelecek nesille alakalı. Beydağlılar, gençlerini köyünde tutamıyor. Gençler ya kalifiye eleman olarak büyükşehirlere göçüyor ya da kısa yoldan para kazanmanın yolunu arıyor. Genç nüfusun gün geçtikçe azaldığı ilçede vatandaş gençlerin üretime katılmasını istiyor.
TARLALAR DA HAYVANLAR DA SURİYELİLERE EMANET
Beydağ Ziraat Odası Başkanı Ünal İçmesu, tarımda ve hayvancılıkta işçi bulunamadığı için Suriyelilerin üretime dahil olduğunu Aydınlık’a anlattı:
“Bugün bir işçi için günlük 2 bin lira yevmiye veriyoruz. Tarımda ve hayvancılıkta işçi bulma konusunda çok büyük sıkıntımız var. Beydağ'da hayvancılık çok yaygın. Ülkemizde dışarıdan gelen Suriyelilere karşı çıkıyorlar. Ancak Suriyeliler şimdi çıkıp gitsin Beydağ'da hayvancılık %80 oranında biter. Üretim yapamayız. Çünkü Suriyeliler hayvanlarımıza bakıyor. Ağır işini yapabiliyor. Bunun dışında tarla işlerinde de örneğin incirde kestanede onlardan çok fazla faydalanıyoruz.”
‘GENÇLERİ TEŞVİK ETMEMİZ LAZIM’
Beydağlı gençlerin üretimden uzaklaştığını söyleyen İçmesu şu ifadeleri kaydetti: “Nedendir bilmiyorum ama kendi toplumumuzdaki gençler bu işlerden çok fazla uzaklaştı. Köyden kaçıyorlar. Gidiyorlar şehirlerde garsonluk yapıyorlar. Gençliğimizi belirli teşviklerle köylerine döndürmemiz lazım. Onları bu çiftçilikten koparmamamız lazım. Çünkü bazı yaşanan sıkıntılardan dolayı gençlik tamamen çiftçilikten soğumaya başladı. Ben onları da anlıyorum. Ülkemizde tarım belirsiz bir noktada. Mazot 40 liranın üstüne çıktı. Ürünü yetiştiriyorsun ama kaç paradan satacağını bilmiyorsun. Şu son dönemlerde üretimin sonunda zarar mı var yarar mı belli değil.”
USTA NE YAPSIN…
Beydağ Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Osman Kıran da gençlerin yokluğundan yakındı. Genç nüfusun sadece tarımdan kaçmadığını aynı zamanda zanaatkarlıktan da kaçtığını söyledi:
“Gençlerimiz sadece tarımdan ya da hayvancılıktan kaçmıyor. Aynı zamanda zanaatkarlıktan da kaçıyor. Beydağ, İzmir’in küçük bir ilçesi. Ama bu küçük ilçede sayısızca berber ve çiğ köfteci var. Sebebi ise gençlerimizin kısa yoldan, yorulmadan paraya ulaşma isteği. Bir berber dükkanı açmak için büyük bir sermayeye ihtiyaç yok. Bizim burada 50 bin liran varsa berber açabilirsin. Çiğ köfte işi de tamamen hazır iş. Sadece paketliyor ve müşteriye ulaştırıyor. Ancak bizim birçok meslek koluna ihtiyacımız var. Beydağ’da insanlar geçimlerini en başta hayvancılıkla sağlıyor. Hayvanlara dam yapılması lazım. Bir insan tek başına o dama nasıl çatı kuracak. Ustanın yanında 3 kişi daha olmalı. Ama ne yazık ki o üç kişi yok. Usta da ne yapsın Suriyelileri tutuyor ya da gidiyor tek başına yapıyor.”
KIRAATHANEDE BOŞ OTURMASINLAR
Osman Kıran, böyle devam ederse gelecekte Türkiye’nin üretemeyeceğini söyledi ve şu vurguları yaptı:
“Toplum olarak resmen üretimden koptuk. Gençler çalışmamak için bize çeşitli bahaneler sunuyor. Onları teşvik eden şeyler de çok sınırlı. Ellerinden telefonu düşürmüyorlar. Okuyabilen bir daha Beydağ’a uğramıyor okuyamayan da ya işte çiğ köfteci açıyor ya da kıraathanede boş boş oturuyor. Böyle devam ederse hepimiz mahvolacağız. Çiftçi ve esnaf üretmezse vatandaş ne yiyecek onu düşünmek lazım. Gençlerimizi yeniden üretime dahil etmemiz lazım.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.