Gençlerimizi vatanlarında mutlu edelim

Söyleyecek sözleri var, istekleri var, idealleri var…
Gençlerimiz, 62 üniversite topluluğu öncülüğünde “Çalışan Gençlik Üreten Türkiye” kurultayında toplandılar. Umutlarını, coşkularını, dileklerini büyük bir özgüvenle dile getirdiler.
Türkiye’nin ekonomisine, sorunlarına meğer ne çok kafa yormuşlar… Onları dinlerken bunca donanımı ne çabuk elde ettiler, ne zaman büyüdüler, diye düşünmekten kendimi alamadım. Anadolu’nun tarihsel birikimine olan inancım daha da arttı.
Bu gençlerle ne büyük işler yapılır. Gözleri Türkiye’nin geleceğinde, zekası keskin, bilgisi derin, halkın sorunlarına duyarlı, vatansever bir gençlik. Daha ne isteriz!
Onları dinlerken, yıllar önce okuduğum bir roman aklıma geldi: Zenciler Birbirine Benzemez.
Bu romanda Attila İlhan, arayış içinde olan gençleri anlatıyordu. Yugoslavya’dan, İspanya’dan, Mısır’dan hatta Çin’den Paris’e giden…
Örneğin Türkiye’den giden Mehmet Ali, İstanbul’da dünyaya gelmiş, annesi hizmetçi, yetiştirme yurdunda büyümüş, meslek lisesini bitirdikten sonra bir dükkanda çırak olarak çalışmış, daha sonra kendi iş yerini açmıştır.
LEJYONER OLANLAR
Mehmet Ali’yi İstanbul’dan Paris’e götüren nedenlere girmeyeceğim. Orada kendisi gibi arayış içinde birçok yabancı gençle tanışır. Hiçbiri ümit ettiği hayata kavuşamamış bu gençler orada gene mutsuzdur, işsizdir, daha iyi bir hayat umudunu yitirmiştir ve çaresizdir.
Yol parası toplayacak imkanı dahi olmadığından vatanına dönemeyenler için bir kurtuluş yolu vardır: Fransa’nın denizaşırı ülkelerdeki sömürgelerine lejyoner (paralı asker) olmak…
Lejyonerlik, Zenciler Birbirine Benzemez romanını okuduğumda hiç dikkatimi çekmemişti. Yaptığım küçük bir araştırma sonucunda şu bilgilere ulaştım:
Fransa’nın 2021 yılında hala lejyoner asker aradığını, başvuru kabul ettiğini, 2014 yılı itibariyle Fransız Yabancı Lejyonu üyelerini Afganistan ve Güney Amerika'ya gönderdiğini, 18-40 yaş arası erkekleri tercih ettiğini, başvuranları sıkı bir seçimden geçirdiğini, zorlu bir askeri eğitim verdiğini ve onlara oldukça parlak maddi olanaklar sağladığını…(1)
Günümüzde Fransa dışındaki emperyalist ülkelerin hangileri lejyoner asker alıyor, araştırma konusu.
Uzun bir süredir, Ege ve Akdeniz’in hemen her gün Batı sevdalısı birçok insana mezar oluşunu acı duyarak izliyoruz. Bu düzensiz göçmenlerden, Avrupa ülkelerine ulaşabilenlerin nasıl bir hayatı oldu, aralarında lejyoner olanlar çıktı mı?
Emperyalistlerin insanlık değerlerini ayaklar altına aldığı, özgürlük, eşitlik adalet, insan hakları gibi kavramları Aylan Bebeklerle denizlere gömdüğü bir süreçten geçiyoruz. Cemal Süreya usta ne güzel söyler:
“Ben nereye gittimse bütün zulumlardı
Bütün açlıklardı kavgalardı gördüğüm
Kötülüklerin büsbütün egemen olduğu
Namussuz bir çağ bu biliyorsun”
Evet biliyoruz ve inanıyoruz insanlık bu tuhaf süreci de aşacak.
Kurultayda gençlerimizi izlerken içimiz umutla güvenle doldu.
Türkiye’nin ve bölgemizin hatta dünyanın yaşadığı olağanüstü koşulları anlayan ve vatanına sahip çıkan bu gençlerimizin tercihi vatanında çalışmak, üretmek.
Gençlerimizi küstürmeyelim. Hem vatanımız kalkınsın, şenlensin hem de gençlerimiz vatanında mutlu olsunlar. Emekleri, emperyalistlerin kirli emellerine alet olan lejyonerlerinki gibi ölüm değil bu topraklara hayat getirsin.
(1) https://tr.wikipedia.org/wiki/Frans%C4%B1z_Yabanc%C4%B1_Lejyonu
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.