Geniş tanımlı işsizlik %21,8
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. İşsiz sayısı, 4 bin artarak 3 milyon 508 bine yükseldi. Genç işsizlikte geçen aya göre 0,7 puan artış görüldü. Geniş tanımlı işsizlik oranı da yüzde 21,8 olarak hesaplandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. İstihdamda 37 binlik, işsiz sayısında 4 binlik artış işgücünü 41 bin artırdı. Böylece genel işsizlik oranı değişmeyerek yüzde 10'da kaldı. Kadın ve erkek iş gücü göstergelerinde aksi yönde hareket dikkat çekti.
İşsiz sayısı, 4 bin artarak 3 milyon 508 bine yükseldi. İşsizlik oranı erkeklerde geçen aya göre 0,5 puanlık düşüşle yüzde 8,1; kadınlarda ise 1 puanlık artışla yüzde 13,8 olarak tahmin edildi. Böylece işsizlik oranlarındaki cinsiyet farkı bir ayda 1,5 puan artışla yüzde 5,7'ye yükseldi.
ÜMİDİNİ YİTİRENLER FARKI AÇTI
Geniş tanımlı işsizlik ise 1,6 puanlık azalışla yüzde 21,8 olarak açıklandı. DİSK-AR'ın TÜİK verilerini kullanarak yaptığı hesaplamaya göre 8 milyon 308 bin kişi geniş tanımlı işsizlikle baş başa. Son 4 yılda dar ve geniş işsizlik arasındaki farkın açılarak 11,8 puana ulaştığına dikkat çeken DİSK-AR raporunda, şunlar kaydedildi:
"Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni zamana bağlı eksik istihdam sayısı, ümidini kaybedenlerin, iş aramayıp çalışmaya hazır olanların ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanların sayısındaki artıştır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik arasındaki fark açılmaktadır."
5 GENÇTEN 1'İ İŞSİZ
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı martta bir önceki aya göre 0,7 puanlık artışla yüzde 20,1'e ulaştı. Bu yaş grubunda işsizlik oranı, erkeklerde yüzde 15,2, kadınlarda ise yüzde 28,9 olarak hesaplandı.
KADIN ERKEK İSTİHDAMINDA FARK AÇILDI
Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı martta bir önceki aya göre 37 bin kişi artarak 31 milyon 462 bin kişi oldu. İstihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 48,2'de kaldı.
Bu oran erkeklerde geçen aya göre 1 puan artarak yüzde 66; kadınlarda 1 puan gerileyerek yüzde 30,7 olarak hesaplandı.
Mevsim etkisinden arındırılmış iş gücü de martta aylık bazda 41 bin kişi artarak 34 milyon 970 bin kişiye çıktı. İş gücüne katılma oranı değişim göstermeyerek yüzde 53,6 oldu. İş gücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,9 iken kadınlarda yüzde 35,7 olarak tahmin edildi.
İSTANBULLUNUN YÜZDE 17'Sİ İŞİNDEN MEMNUN DEĞİL
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM)'nin "İstanbul’da İşten Memnuniyetsizlik" araştırması yayınlandı. Buna göre, çalışanların yüzde 17,4'ü işinden memnun değil.
Eğitim düzeyleri dikkat alındığında daha çok düşük eğitimli ve yüksek eğitimli kadınların işlerinden memnun olmadığı ortaya çıktı. Öte yandan yapılan işin kimi nitelikleri dikkate alındığında ağırlıklı olarak düşük gelirlilerin, çırak/stajyerlerin, fiziksel iş yapanların ve kayıt dışı çalışanların işlerinden memnun olmadıkları görüldü.
KADINLAR ÜCRETTEN ERKEKLER ULAŞIMDAN ŞİKAYETÇİ
Memnuniyetsizlik nedenleri arasında ücretlerin yetersizliği, çalışma saatlerinin uzunluğu ve işte terfi imkânlarının zorluğu öne çıktı.
Kadınlar memnuniyetsizlik nedeni olarak daha çok aldıkları ücreti (yüzde 39,3), çalışma saatlerini (yüzde 27,4), terfi imkânlarının olanaksızlığını (yüzde 26,5) ve eğitimleriyle işleri arasındaki uyumsuzluğu (yüzde 17,1) belirtti.
Erkekler ise ağırlıklı olarak ulaşım güçlüğünden (yüzde 15,2) ve ağır veya sağlıksız iş koşullarından (yüzde 12,3) memnun olmadıklarını beyan etti.
Anketler işinden memnun olmayanların önemli bir bölümünün (yüzde 30,9) iş aramadığını da ortaya koydu. Bu gruba memnun olmamasına rağmen neden iş aramadığı sorulduğunda, grubun yüzde 59,8'i daha elverişli bir iş bulamayacağını belirtirken, yüzde 18,9'u alışmış oldukları düzeni bırakmak istemediklerini belirtti.