Geniş tanımlı işsizlik 8,4 milyona ulaştı
Resmi verilere göre, dar tanımlı işsizlik 11,4 oldu. İşsizlik oranı, ilk çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre 1,7 puan azaldı. Geniş tanımlı işsizlik 8,4 milyona ulaşırken, kayıtlı ve tam zamanlı olarak çalışanların oranı yüzde 32,5 ile sadece 20,8 milyon olarak kaydedildi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022’nin ilk çeyreğe ait hanehalkı işgücü araştırmasını yayımlandı. TÜİK’e göre, mevsim etkisinden arındırılmış istihdamda geçen seneye göre 2 milyon 183 binlik artışla 29 milyon 964 bin oldu. İstihdam oranını 2,7 puan artarak yüzde 46,6 olarak açıklandı.
Dar tanımlı işsizlik oranı ise 0,1 puanlık artışla yüzde 11,4 seviyesinde hesaplandı. İşsizlik oranı, ilk çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre 1,7 puan azaldı.
İş gücü aynı dönemde 238 bin kişi artarak 33 milyon 809 bin kişi, iş gücüne katılma oranı ise 0,2 puanlık artışla yüzde 52,6 oldu.
KATİ YÜZDE 32,5
DİSK-AR, TÜİK verilerinden hareketle geniş tanımlı işsizlik ve kayıtlı tam zamanlı istihdam (KATİ) oranlarını hesapladı. Buna göre kayıtlı ve tam zamanlı olarak çalışanların oranı yüzde 32,5 oldu. Kadınlarda KATİ oranı yüzde 18,1 ve erkeklerde yüzde 47,1 olarak hesaplandı.
Buna göre çalışma çağındaki 64,3 milyon kişinin sadece 20,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdam kapsamında çalışıyor. Çalışma çağındaki 32,5 milyon kadının ise sadece 5,8 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istidamda, çalışma çağındaki 31,8 milyon erkeğin ise 15 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istidamda yer alıyor.
GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK YÜZDE 22,6
TÜİK’e göre dar tanımlı işsiz sayısı 2022’nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre 344 bin kişi azalarak 3 milyon 854 bin oldu. Bununla beraber TÜİK verilerinden yararlanarak hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı ise yüzde 22,6 puanla 8 milyon 367 bin oldu.
TÜİK’in son verilerine hem dar hem geniş tanımlı işsizliğin cinsiyete göre dağılımına bakıldığında kadınlarda işsizliğin erkeklerden daha fazla olduğu görülüyor. İlk çeyrekte dar tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 10,2 ve kadınlarda ise yüzde 13,7 olarak açıklandı. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) oranı ise erkeklerde yüzde 19,1 ve kadınlarda yüzde 29,1 olarak gerçekleşti. Kadınlarda dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerden 3,5 ve geniş tanımlı işsizlik oranı ise 10 puan yüksek seyrediyor.
TÜİK, dar tanımlı kadın işsizliği 1 milyon 519 bin ve erkek işsizliği ise 2 milyon 235 bin olarak açıkladı. TÜİK verilerinden yararlanarak hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı ise kadınlarda 3 milyon 750 bin ve erkeklerde ise 4 milyon 588 bin oldu.
DİSK-AR, kadın geniş tanımlı işsizliğinin dar tanımlı kadın işsizliğine göre yüksek olmasının sebebini kadınlar arasında zamana bağlı eksik istihdam edilenler ile ümitsizler, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ve iş arayıp işbaşı yapamayacak olanları içeren potansiyel işgücünün yüksekliği olarak açıkladı.
GENİŞ TANIMLI GENÇ İŞSİZLİĞİ YÜZDE 41
Kovid-19 döneminde işgücü piyasalarında yarattığı tahribattan gençlerin daha fazla etkilendiğine dikkat çekilen DİSK-AR raporunda, geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 41 olarak kaydetti. Buna göre TÜİK’in yüzde 21 olarak açıkladığı dar tanımlı genç işsizliği ile, geniş tanımlı genç işsizliği arasında 20 puanlık fark oluştu.
PİYASANIN ‘RÖNTGENİ’ ÇEKİLECEK
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), iş gücü piyasasının durumunu tespit etmek, işverenlerin beklentilerini belirlemek ve gelecek projeksiyonunu oluşturmak için İş Gücü Piyasası Araştırması çalışmalarına başladı.
İstihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesi, işsizliğin azaltılması ve özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına kazandırılmasını amaçlayan İŞKUR, iş gücü piyasasının durumunu da araştırıyor. Bu amaçla işverenlerin beklentilerini belirlemek ve gelecek projeksiyonunu oluşturmak için 2007'den bu yana her yıl İş Gücü Piyasası Araştırması yapan Kurum, 2022 araştırması için saha çalışmasına başladı.
Türkiye genelinde iş ve meslek danışmanlarınca yüz yüze ve çevrim içi 82 binden fazla işletmeden veri toplanarak yapılan araştırma kapsamında, Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) alınan işletme/iş yeri kayıtlarıyla uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalara uygun 2 ve daha fazla istihdamı olan iş yerleri ile görüşülüyor. İş yeri ziyaretleriyle İŞKUR'a gelmeyen açık işler belirlenirken, Kurum hizmetleri işverenlere tanıtılıyor ve İŞKUR'a kayıtlı iş yeri sayısı da artırılıyor 77 ilde 20 ve daha fazla istihdam sağlayan iş yerlerinin ziyaret edileceği araştırmanın saha sürecinin 27 Mayıs'ta tamamlanması planlanıyor.
İNŞAATIN ETKİLERİ 6 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR
İnşaatın etkilediği yan sektör sayısı 250'yi bulurken, müşavirlikten demire, betondan mobilyaya kadar uzanan bu sektörlerin istihdamı 6 milyonu aşıyor.
İstanbul İnşaatçılar Derneği'nin (İNDER) araştırmasına göre, inşaat sektörü, malzeme sanayisinden mimarlığa, mühendislikten teknik müşavirliğe kadar birçok alanı içinde barındırıyor. İnşaat, demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi, boya gibi 250 civarında yan sektörü doğrudan ve dolaylı olarak ilgilendiriyor.
Artan maliyetler, küresel krizin olumsuz etkileri ve salgın nedeniyle zayıflasa da inşaatın GSYH içindeki payı yüzde 4,7 düzeyinde. İnşaat sektörünün doğrudan istihdamı ise 1,8 milyon civarına yükseldi. Bu rakamın yaz aylarıyla birlikte daha da artması bekleniyor.
İnşaatın desteklediği 250 yan sektörle birlikte istihdamı ise 6 milyon kişiyi aşıyor ve bu sektörlerin GSYH içinde yüzde 35'lere varan bir paya sahip olduğu görülüyor.