Gereksiz antibiyotik kullanımı can alıyor
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa'da her yıl 35 binden fazla kişinin gereksiz antibiyotik kullanımına bağlı antimikrobiyal dirençli enfeksiyonlardan öldüğünü ve bu sayıların önceki dönemlere göre arttığını duyurdu.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından yayımlanan rapora göre, 2016-2022 döneminin verileri, gereksiz antibiyotik kullanımına bağlı antimikrobiyal dirençli enfeksiyonlardan ölenlerin sayısının önceki dönemlere göre arttığını gösterdi. Avrupa'da her yıl 35 binden fazla kişi gereksiz antibiyotik kullanımı yüzenden ölüyor. Bu tür enfeksiyonların insan sağlığı üzerinde, grip, tüberküloz ve HIV/AIDS virüsleri benzeri etkisi bulunuyor.
Bu türden en düşük enfeksiyonlar Avrupa'nın kuzeyinde, en yüksek enfeksiyonlar ise Avrupa'nın güneyinde ve doğusundaki ülkelerde bildirildi.
Antibiyotik kullanımıyla ilgili merak edilenleri Yeni Enfeksiyonlar Grubu Sorumlusu ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, 18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası dolayısıyla Aydınlık Avrupa’ya anlattı.
‘ANTİBİYOTİKLER AĞRI KESİCİ, ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ DEĞİL’
Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklarda artmaya başladı. Bu da ilaç kullanımını artırıyor.
Hastaların ateşi yükseldiğinde, aspirin gibi antibiyotik kullanma alışkanlığı olduğuna değinen Prof. Dr. Önder Ergönül, antibiyotiklerin özenle kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.
Dr. Ergönül, “İnsanların ateş düşürücü alır gibi antibiyotik kullanmaması gerekiyor. Antibiyotikler kesinlikle ateş düşürücü, ağrı kesici özelliği olan, gelişi güzel kullanılabilecek masum ilaçlar değildir. Sadece bakteriyel enfeksiyon varlığında, hekim tavsiyesiyle kullanılmaları gerekir" diye konuştu.
Dr. Ergönül, “Solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinde ana etkeninin %80’i virüs olduğu için antibiyotik bunlar üzerinde etkili değildir’’ ifadelerini kullandı.
‘ANTİBİYOTİĞİN YERİNE VERİLEBİLECEK ALTERNATİF BİR İLAÇ YOK’
Antibiyotik, bakteriyel enfeksiyonlar olduğu zamanlarda kullanılması gerektiğine vurgu yapan Dr. Ergönül, “Gereksiz kullanım antibiyotik direncine, yani gerçekten gerekli olduğunda antibiyotiğin etkisiz kalmasına yol açıyor. Direnç gelişmesi durumunda tedavi etme şansı olmuyor. Çünkü antibiyotiğin yerine verilebilecek alternatif bir ilaç yok. Bu yüzden çaresiz kalınıyor’’ dedi.
Dr. Ergönül, antibiyotik direncinin tedavilerini zorlaştıracağı gibi komplikasyon ve ölüm oranlarını da arttırabileceği uyarısında bulundu.
Hekimin reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Ergönül, “Hekiminizin önerdiği dozun tamamını, önerilen sürede kullanın’’ tavsiyesinde bulundu.
‘2050 YILINDA 10 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBEDECEK’
KLİMİK Derneği Antibiyotik Direnci Çalışma Grubu’nun 18-24 Kasım 2022 Antibiyotik Farkındalık Haftası için yaptığı açıklamada, “Gerekli önlemler alınmadığı taktirde 2050 yılında 10 milyon insanın antibiyotiklere dirençli mikroorganizmalarla gelişen infeksiyon hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedeceği ve dirençli infeksiyonlara bağlı ölümlerin kanser, trafik kazaları gibi birçok ölüm sebebini geçerek ilk sıralara yerleşeceği öngörülmektedir’’ ifadelerine yer verdi.