Gıda atıkları yeme dönüşüyor
Siyah asker sineği ile ilgili çalışmalar yürüten Prof. Dr. Volkan Dündar, ‘Dünyada organik çöpü bu kadar hızla proteine ve yağa çevirebilen başka bir şey yok. 100 kilogram gıda atığından 20 kilogram larva ve 5 kilogram da gübre elde ediliyor.’ dedi
Gıda atıklarıyla aynı kutuya konulan siyah asker sinekleri, beslendikleri atıkla protein deposu bir hayvan yemine dönüşürken bu süreçte gıda atıkları çöpe gitmemiş oluyor ve hayvan yeminden tasarruf sağlanıyor. Tavuk ve balık yetiştiriciliğinde mısır, soya ve deniz balıkları gibi gıda kaynaklarının kullanılması yerine siyah asker sineği bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Gıda atıklarını hızlı bir şekilde tüketen siyah asker sineği larvaları, bu süreç sonunda değerli protein kaynağına dönüşüyor. Larvalar hayvan yemi olarak kullanılırken bu dönüşüm sürecinde enerji harcanmıyor, zehirli atık çıkmıyor, insan besini olabilecek kaynaklar tüketilmiyor, metan ve diğer havayı kirleten gazlar oluşmuyor. Siyah asker sineği üzerine çalışmaları bulunan Prof. Dr. Volkan Dündar, türün Amerika kıtasından dünyaya yayıldığını, bugün her ülkede var olduğunu söyledi.
Siyah asker sinekleri özellikle Güneydoğu Asya'da ve Afrika'daki büyük tesislerde üretiliyor. Larvaların gelişimi için yüzde 70 nem ve 25-30 santigrat derece sıcaklık ideal. Dündar türün üretimiyle ilgili bilgi verdi: "Çiftleşiyor, yumurtluyor ve 8 günün sonunda da ölüyor. Bu 16 milimetrelik minicik sinek, çiftleşmeden sonra 600 ile 900 arasında yumurta yapıyor ve bu yumurtalarını çöplerin bulunduğu yerin üstündeki çatlaklara, boşluklara yumurtluyor ki çatlayıp yumurtadan çıkan larva o çöpün içine düşsün. Larva 10 gün içinde bin 500 kat büyüyor ve 0,2 gram ağırlığa ulaşıyor. Dünyada organik çöpü bu kadar hızla proteine ve yağa çevirebilen başka bir şey yok. Hiçbir şekilde çevre kirliliği yaratmadığı gibi çevre kirliliğine neden olabilecek kaynakların önemli bir kısmını da proteine dönüştürüyor. 100 kilogram gıda atığından 20 kilogram siyah asker sineği larvası ve 5 kilogram da mükemmel bir gübre elde edersiniz."
BALIK YEMİ DE OLUYOR
Siyah asker sineği larvalarının, tavuk ve balıkları beslemek için kullanıldığını, balık yemi olarak kullanılmasının denizlerdeki minik balıkların tükenmesi tehlikesini de engellediğine işaret eden Dündar, siyah asker sineği üretiminin karbon ayak izi bırakmadan kendi çevremizdeki kaynakları değerlendirmek için en iyi yöntem olduğu değerlendirmesini yaptı.
Dündar, özellikle tavuklara verilen 100 gram yemin 18 gramının mutlaka protein olması gerektiğini vurgulayarak, bir metrekarelik bir kutuda bulunan siyah asker sineklerinin 50 tavuğun, yaz boyunca ihtiyaç duyduğu proteini karşılayabileceğini söyledi.
CEPTEN PARA ÇIKMIYOR
İstanbul'da 5 yıl görev yaptıktan sonra eşi ve kızıyla, doğduğu yer olan İzmit'e bağlı Dağköy'e yerleşerek tarım ve hayvancılığa başlayan hemşire Necla Akyazı, 3 yıldır siyah asker sineği uygulayıcılığı yapıyor. Akyazı, "İş yerimdeki yemek artıklarını asker sineklerime veriyorum. Hazır yem hem sağlıksız hem de çok pahalı. Buna dünya kadar para ödemek yerine sadece çöpünü ayırıp bir kutuda asker sinek besleyip proteinini bedavaya getirebilirsin. Cebinizden para çıkmadan, tavuklarınızı satmadan, tavuklarınızı aç bırakmadan yumurta ve tavuk maliyetinizi düşürebilirsiniz." diye konuştu.