22 Aralık 2024 Pazar
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Gıda fiyatları 1 yılda yüzde 29 arttı

Mart ayında önceki aya göre yüzde 2.5 artan gıda fiyatlarında bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 9.2, son bir yılda ise yüzde 29.2 oranında artış yaşandı

Gıda fiyatları 1 yılda yüzde 29 arttı
A+ A-
EMEK SERVİSİ

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonun Ar-Ge birimi KAMUAR’ın, fiyatlarını Ankara’daki pazar ve marketlerden her ay düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 76 gıda maddesinden oluşan bir sepeti esas alarak yaptığı “halkın enflasyonu” araştırmasının Mart 2021 sonuçları açıklandı. Araştırmayla, gelirinin büyük bölümünü gıdaya ayırmak zorunda olan ve enflasyona karşı herhangi bir koruması bulunmayan, sabit gelirlilerin, ücretlilerin ve yoksulların yaşadığı gerçek enflasyonun boyutunun ortaya kondu.

AYLIK ARTIŞ YÜZDE 2.5

Gıda fiyatlarında bir önceki aya göre bu yıl ocak ayında yüzde 3.6, şubatta da yüzde 2.8 artış yaşanmıştı. Martta yaşanan yüzde 2.5’lik artışta, et-balık, yağ, sebze ve işlenmiş gıda fiyatlarında yaşanan artışlar belirleyici oldu. Ekmek, un, bulgur fiyatlarında bir önceki aya göre değişiklik yaşanmazken, et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 2.6, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 1.7 artış kaydedildi. Mart ayında, geçen yılın son aylarında da yüksek artış yaşanan sıvı yağ fiyatları ise zeytinyağı fiyatlarına bağlı olarak yüzde 7.2 arttı. Meyve fiyatlarının yüzde 0.2 azaldığı mart ayında sebze fiyatlarında ise bir önceki aya göre yüzde 6.4 artış gözlendi. Bakliyat fiyatları yüzde 2.7 azalırken salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri gıda maddelerinden oluşan diğer işlenmiş gıda fiyatları yüzde 1.9 arttı.

Buna göre, mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 76 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için martta bu yıl şubat ayına göre yüzde 2.5 daha fazla para ödendi.

ÜÇ AYDA YÜZDE 9.2 ARTTI

Gıda fiyatlarında yılın ilk üç ayında ise yüzde 9.2 artış yaşandı. Ocak-mart döneminde ekmek, bulgur, un makarna fiyatlarında yüzde 5.5, et ve balık fiyatlarında yüzde 7.8, süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 18.1 artış gözlenirken, 2020 yılının son aylarında hızla yükselen yağ fiyatlarında ise yüzde 4.8 artış oldu. Yılın ilk çeyreğinde meyve fiyatlarında ortalama yüzde 4.4, sebze fiyatlarında yüzde 12.5 artış, bakliyat fiyatlarında yüzde 3.1 düşüş yaşandı. Diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 6.5 artış gözlendi.

Gıda fiyatları geçen yıl mart ayına göre ise yüzde 29.2 arttı. 1 yılda ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 25.7, et-balık fiyatlarında 12.4, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 39.1 artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 40.8 arttı. Meyve fiyatları yüzde 18.1, sebze fiyatları ise yüzde 55.1 yükseldi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 16.5 diğer gıda fiyatları ise yüzde 13.9 zamlandı.

Enflasyon TÜFE yiyecek Ekonomik kriz üfe gıda fiyatları