Gıllor hangi yöreye aittir? Gıllor nasıl yapılır?
Gıllor yemeğinin hangi yöreye ait olduğu ve nasıl pişirildiği oldukça merak ediliyor. Peki Gıllor hangi yöreye aittir? Gıllor nasıl yapılır? İşte bu yemek hakkında merak edilen bilgileri bir araya getirdik. İşte o lezzetli tarif ve ayrıntılar!
Gıllor yemeği aslında bir bulgur köftesidir. Bulgurdan yapılan köftelerin yoğurtlu soslu servis edilmesiyle hazırlanan bir yemektir. Gıllor, Erzincan yöresine ait olan çok lezzetli bir tariftir. Bu yemek genellikle ince bulgur, et, biber salçası ve baharatlar kullanılarak hazırlanır. Erzincan bölgesinde bu yemek çok popülerdir. Doğu Anadolu mutfağında bu tarif çok severek tüketilir. Peki hiç daha önceden bu tarifi denemiş miydiniz? Eğer denemediyseniz mutlaka bir şans vermeniz gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü hazırlanışı ve pişirmesi oldukça pratik olmasına rağmen tam bir lezzet bombası! Üzerine tereyağı ile hazırlanan bir sosla da servis edilirse çok lezzetli olur. O halde bu tarifin ayrıntılarına geçebiliriz. Gıllor nasıl yapılır? İşte tarifi!
GILLOR NASIL YAPILIR?
MALZEMELER
- 1 su bardağı ince bulgur
- 300-400 gram dana veya kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Tuz
- Sıcak su
YAPILIŞI
- İnce bulguru derin bir kaseye alın ve üzerine tuz serpin sonrasında sıcak su ekleyin. Bulgurların üzerini kaplayacak kadar sıcak su kullanmanız yeterli olacaktır. Üzerini örtün ve bulgurların şişmesini bekleyin. Yaklaşık 15-20 dakika kadar bekleyin.
- Bulgurlar şiştikten sonra elinizle iyice yoğurun ve karıştırın.
- Başka bir tencerede tereyağını eritin ve eti ekleyin. Etler suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte pişirin.
- Etler suyunu çektikten sonra biber salçasını ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
- Pişirilen etleri bulgurla birleştirerek güzelce karıştırın. O sırada baharatları damak zevkinize göre ekleyin.
- Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Piştikten sonra ocağı kapatın ve bir süre dinlendirin.