Giyim sanayicileri organik pamuk istiyor
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) sektörün sürdürülebilir üretim kapasitesinin geliştirilmesi ve yeşil fabrikalara dönüşümünün hızla tamamlanabilmesi için beş maddelik eylem planı açıkladı. Türkiye’nin toplam hazır giyim ihracatının yüzde 60’ını yapan TGSD’nin, eylem planında organik pamuk üretiminin 250 bin tona çıkarılması, 1. ve 2. bölgelerde üretim yapan firmaların dönüşüm yatırımlarının yerinde teşvik kapsamına alınması önerisi dikkat çekti. Bunların yanında sürdürülebilir enerjiye dönüşüm yatırımlarının da teşvik kapsamına alınması, sektörün düşük faizli krediye erişimine imkân sağlanması, hammadde maliyetlerindeki artış nedeniyle ortaya çıkan finansman ihtiyacı için Eximbank desteği ve insan kaynakları politikalarının sektörün değişen ihtiyaçları doğrultusunda gözden geçirilmesi gibi öneriler de açıklamada yer aldı.
TABAN FİYAT VERİLMELİ
TGSD’nin bu yıl 14’üncüsünü düzenleyeceği İstanbul Hazır Giyim Konferansı tanıtım toplantısında eylem planını açıklayan TGSD Başkanları Ramazan Kaya ve Sanem Dikmen'in verdiği bilgilere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı'na organik ve sertifikalı pamuk üretiminin hızla yaygınlaştırabilmesi için sözleşmeli tarım modeline geçilmesini önerisi yapıldı. Kaya, “Avrupa’da
halen uygulanan bu modelde organik pamuk üretimi yapan çiftçiye firmalar tarafından alım garantisi veriliyor. Devlet de tohumluk ve prim desteği ile çiftçiyi destekliyor. Ayrıca organik pamukta bir taban fiyat belirlenmesinin de yararlı olacağını düşünüyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı önerilerimize son derece olumlu yaklaştı” diye konuştu.
KAPASİTELER SALGIN ÖNCESİNDE
Tedarik zincirindeki değişimle birlikte Avrupa ve ABD’li markalardan Türkiye’ye giderek artan bir ilgi olduğunu hatırlatan Sanem Dikmen ise, kapasite kullanımında pandemi öncesi oranlara yaklaştıklarını söyledi. Eylül ayında kapasite kullanımında yüzde 81’e ulaşıldığını bildiren Dikmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle belli kategorilerde yoğun bir taleple karşı karşıyayız ve siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz. Yeni yatırımlarla hızla büyük ölçekli kapasite yaratmalı, mevcut 3.3 milyon tonluk üretimimizi 4 milyon tona çıkarmalıyız..”