Gizemli Tarsus kazısında ne oldu? Sırlarla dolu gizemli kazıda ne bulundu?
Mersin Tarsus'ta 2016'da yapılan gizemli kazı, uzun süre gündemde kalmıştı. Gizemli kazıda ne bulunduğu herkes tarafından merak ediliyordu. Gizemli kazıda ne oldu? Gizemli Tarsus kazısında ne bulundu?


Mersin'in bir ilçesi olan Tarsus'ta 2016'da gerçekleştirilen gizemli bir kazı, uzun süre ülke gündemini meşgul etmiş ve hakkında birçok teori ortaya atılmıştı. 2016'da, Tarsus'un 82 Evler Mahallesi’nde, Özel Harekât ve MİT gözetimi altında içinde meşhur 'kırmızı ev'in de bulunduğu 4 evde gizemli bir kazı yürütüldü. Gizemli kazı çalışmaları, hakkında yapılan sansasyonel haberler ve yaratılan komplo teorilerine rağmen bir yılın sonunda 3 Kasım 2017'de ani bir kararla bitirildi. İşte resmi olarak bir yıl süren ve 'etrafında kuş uçurulmadığı' söylenen gizemli Tarsus kazısı hakkında merak edilenler.
GİZEMLİ TARSUS KAZISI'NDA NE OLMUŞTU?
MİTHAT ERDAL'IN VEFATI İLE GİZEMLER BAŞLIYOR
Gizemli Tarsus Kazısı'nın hikâyesi, 2012 yılında polis memuru Mithat Erdal'ın kendi beylik tabancasıyla öldürülmesiyle başladı. O tarihlerde, Mithat Erdal'ın esnaf arkadaşlarıyla şakalaşırken başından vurularak öldüğü öne sürüldü. Cinayeti itiraf eden Hüseyin Yasak 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Mithat Erdal'ın eşi Sibel Erdal, olayın peşini bırakmamakta kararlıydı. Sibel Erdal, 2012'de ensesinden vurularak öldürülen eşi Mithat Erdal'ın kendisine anlattıklarını şu sözlerle nakletti:
“Bir süredir definecilerin içine muhbir olarak sızdım. Önemli bir kral mezarını kazıyorlar. İlçe Emniyet Müdürü görevlendirdi. Kaçakçılık Şube adına sızdım. Olup biteni rapor ediyorum. Lahtin içinde altından 32 şamdan, kadeh, sikke gibi çok değerli hazine var. Dün akşam lahit kapağı açılmadan Kaçakçılık Şube benim ihbarımla baskın yaptı. 7 kişi tutuklandı. Ancak bugün baktım ki tutanakta hazineden söz edilmiyor, lahtin içi boş yazıyor. İtiraz ettim. Emniyet Müdürü’ne anlatmaya gittim, beni susturdu. Meğer hepsi şebekenin içindeymiş. Elimdeki CD'yi Ankara'ya götüreceğim.’’
Mithat Erdal'ın eşine anlattığı olayın üzeri, defineci cinayeti değil 'şakalaşma' sonucu yaşanan bir olay olduğu söylenerek kapatıldı. Mithat Erdal'ın bahsettiği CD ise yok edildi. Yaşanan hazin olaydan 5 yıl sonra, Sibel Erdal'ın yüzüne kapılar kapanmaya devam etti. 15 Temmuz darbe girişiminden Mithat Erdal'ın 'işin içinde olduğunu' söylediği İlçe Emniyet Müdürü’nün FETÖ’den tutuklanması ve KOM Müdürü’nün de açığa alınmasının ardından, Sibel Erdal savcılığa dilekçe verdi. Sibel Erdal, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir mitinginde korumasına, Cumhurbaşkanı'na ulaştırılması için kızı Dilara Erdal'ın yazdığı mektubu vererek, 'eşinin görev başında şehit olduğunu ve şehit mertebesi verilmesini istediğini' belirtti. Bu olayın ardından, Tarsus Savcılığı dosyayı yeniden açtı.
GİZEMLİ KAZI BAŞLIYOR
Dosyanın yeniden açılmasının ardından, MİT ve Özel Harekât gözetimi altında, Mithat Erdal'ın 82 Evler Mahallesi'nde, definecilerin arasına sızdığı zaman kiraladığı ev ve çevresindeki 3 evde gizemli kazı başladı. Gizemli kazının yapıldığı avlu, mavi brandalar ile kapatıldı ve 'üzerinden kuş bile uçurulmadı'. Öyle ki, 24, 25 ve 26. Dönem Mersin Milletvekili olan Aytuğ Atıcı bile bilgi almak için kazı alanına 5 kez geldi ancak hiçbir şekilde bilgi alamadı. Aytuğ Atıcı, 24 Mart 2022'de kendi internet sitesi üzerinden şu açıklamada bulundu:
Kazı alanında beni karşılayan bir MİT görevlisi bana kazıdan bizzat Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi olduğunu ve on gün içinde kendisinin bir açıklama yapacağını söylemişti. Milletimiz halen o açıklamayı beklemektedir.
Ankara'dan gelen 20 kişilik ekip, gizemli kazı alanında 24 saat esasına göre gece gündüz çalıştı. Mahalle sakinleri, gizemli kazı döneminde 'geceleri duydukları çekiç seslerinden uyuyamadıklarını' söylemişlerdi. Gizemli Tarsus Kazısı'nın çok büyük bir alanı kapsadığı, birçok evin duvarlarında çatlaklar bulunduğu söyleniyordu. Gizemli kazı sürecinde kapanan kapılar ve yapılmayan açıklamaların ardından, 3 Kasım 2017 tarihinde Tarsus kazısı bir anda sonlandırıldı. Gizemli kazıda bulunan eserler hakkında yapılan açıklama ise şu şekilde;
“Tarsus Müzesi Müdürlüğünce 214 Ada, 7 ve 8 no.lu parselde gerçekleştirilen kurtarma kazısında kültür dokusunun ortaya çıkarılarak niteliğinin anlaşılabilmesi için amorf durumda pişmiş toprak kandil parçası, çatı kiremiti, amphora parçaları vb. buluntulara ulaşılmış olup envanterlik nitelikte taşınır-taşınmaz kültür varlığına rastlanmaması nedeniyle kazı çalışmalarının sonlandırılması kanaatine varılmıştır. 03.11.2017 tarihinde kazı çalışmaları sonlandırılarak can ve mal güvenliği açısından açılan kazı çukurları kapatılmıştır.”
GİZEMLİ KAZI HAKKINDA ÜRETİLEN KOMPLO TEORİLERİ
Gizemli kazı süresince, kazıda bulunması muhtemel eserler hakkında birçok tahmin yapıldı. Tarsus şehir sakinleri, 'geceleri küçük siyah çantalarda taşınan altınlar' olduğunu söylerken, kimileri de gizemli kazıda bulunanın Barnabas İncili olduğunu söylüyordu. Tarsus'un 10.000 yıllık geçmişine dayanarak, 'İmparator Dakyanus'un yer altı şehrinin bulunduğu' da söylentiler arasındaydı. Tonlarca altın çıkarıldığını, kazının bu sebeple geniş bir alana yayıldığını söyleyenlerin sayısı da az değildi.
Konu hakkında Aydınlık'a konuşan bir vatandaş, "Tarsus Şelalesi'nin kayalıklarının ardında saklı bir incil olduğunu duyardık. Gizemli Kazı'da bulunan eserin bu incil olduğuna inanıyoruz," dedi.
Kaynak: arkeofili, İHA, Hürriyet
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.