Gizli bölmelerden çıktılar
FETÖ'nün tespit edilen 704 kişilik mali yapılanmasında gözaltı sayısı arttı. Bazı FETÖ şüphelileri evlerinin içindeki gizli bölmelerde yakalandı. Türkiye'deki örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere toplanan milyonlarca lira değerindeki döviz ve altın ele geçirildi.
FETÖ'nün mali yapılanmasına yönelik başlatılan Gazi Turgut Aslan Operasyonu'nda gözaltına alınan şüpheli sayısı 626'ya yükseldi. Bazı FETÖ şüphelilerinin saklandıkları gizli bölmelerde yakalandıkları ortaya çıktı.
FETÖ'nün mali yapılanmasına yönelik önceki gün başlatılan Gazi Turgut Aslan Operasyonu'nda haklarında gözaltı kararı verilen 704 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Operasyon kapsamında gözaltına alınan toplam şüpheli sayısı 626'ya yükseldi, çoğunluğu doktor ve öğretmenlerden oluşan 16 aktif kamu çalışanı da yakalandı.
26 MİLYON LİRA
Operasyonda, şüphelilerin üst aramaları ile sakladıkları yerlerde ele geçirilen yaklaşık 26 milyon lira değerinde döviz ve altına el konuldu. Altın ve dövizlerin örgüt üyelerine dağıtılmak üzere biriktirildiği öğrenildi. Önceden belirlenen adreslere düzenlenen baskınlarda iki FETÖ şüphelisinin yakalanmamak için gizli bölmelere saklandığı öğrenildi. KHK ile kamudan ihraç edilen, daha önceki FETÖ soruşturmalarının firari şüphelisi Erol M, Ankara'da bir evde, elbise dolabı içerisindeki gizli bölmede yakalandı. ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilen eski polis memuru Erol M'nin örgütün sohbet hocalarından olduğu da belirlendi.
Operasyonun Kütahya ayağında ise ekipler bir eve düzenledikleri baskında elbise dolabındaki gizli bölmeye saklanan Mihraç Y'yi yakaladı. Şüphelilerin polis tarafından saklandıkları yerlerden çıkarılması, zulalardaki altın ve paraların ele geçirilme anları kameralarca kaydedildi.
OPERASYONDAN RAHATSIZ OLDULAR
Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun önceki gün yaptığı açıklamayla duyurduğu operasyon Yılmaz Odabaşı ve Hilal Nesin gibi isimleri rahatsız etti.
Şair Yılmaz Odabaşı operasyonun duyurulmasının hemen ardından sosyal medya hesabında şunları yazdı: “Zor durumda olana yardım etmek insani, vicdani bir sorumluluktur. İş bulamayan KHK’lılara mütevazı yardımları nedeniyle Türkiye’de 704 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini S. Soylu açıklamış. Dehşet verici! Ne olmasını bekliyordunuz: Taş mı yesinler, topluca intihar mı etsinler? İnsanları işinden etmiş, binlerce aileyi mağdur, çaresiz bırakmışsınız; bu da öfkenizi soğutmaya yetmiyor mu, bir de koltuklarımızda dram mı izlemek istiyorsunuz? İnsani dayanışmanın bile suç sayılması çok hazin ve utanç verici. Dünya görüşü, dini, mezhebi, ırkı nedir sormadan, ayırmadan işittiğim, ulaşabildiğim insanlara kendi koşullarımda (pandemi süreci) çok yardım ettim. Bunun reklamını da yapmam. Madem suç, mağdur insanlara, çocuklara yardım ettiğimi burada apaçık ifade ederek kendimi ihbar ediyorum.”
ENVER ALTAYLI DA PAYLAŞTI
Tiyatrocu Hilal Nesin de yine Twitter hesabından, “704 kişi gözaltına alınmış, suçları cezaevinde bulunanların çocuklarına ve KHK’lı olduğu için iş bulamayan ailelere maddi yardımda bulunmakmış. Peki bu ailelere yardım gitmese nasıl yaşayacaklar? Hırsızlık mı yapsınlar siz gibi? Yardımı yasakladıysanız işlerini geri verin.” paylaşımını yaptı. Hilal Nesin'in bu tivitini, FETÖ üyeliği ve casusluk suçlarından 23 yıl 4 ay hapis cezası bulunan Enver Altaylı'nın da paylaşması dikkat çekti.
ÖNEMLİ BÖLÜMÜ BYLOCK KULLANICISI
Operasyonla ilgili olarak Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, dünkü yazısında dikkat çeken bilgiler paylaştı. Şener'in yazısına göre gözaltına alınanlardan 17'sinin kamuda halen aktif olarak görev yaptığı, 153'ünün KHK ile ihraç edildiği, 238'inin ByLock kullanıcısı olduğu, 40'ının sınav soruları şüphelisi olduğu, 72'sinin örgütün emniyet ve TSK'daki mahrem sorumlularından olduğu, 51'inin finans yapılanması sorumlusu olduğu belirlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu önceki gün yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 8 ay boyunca gerek kargo gerek bankamatik üzerinden ve birbirlerini tanımayan insanlar üzerinden gerçekleştirilen bu para transferi tamamen yurt dışı kaynaklıdır.” demişti. Soylu, yurt dışındaki örgüt yöneticileri tarafından, Türkiye'de örgütün finansal yapısının devam ettirilebilmesi için örgüt mensuplarına düzenli şekilde yaklaşık 3 ile 6 bin lira arasında para transferi yapıldığını bildirerek, “Deşifre edilen finans aktarım yöntemleri arasında kartsız işlem, kargo içerisine gizleyerek ve fiziki buluşmayla bu sağlandı.” ifadelerini kullanmıştı.